Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Atatürk neden alkol içerdi?

Bir açıklamasında ben bu kafayı durduramıyorum dinlendirmek için alkol kullanıyorum açıklaması var aynı sorunu bende yaşıyorum lutfen konu ile ilgi bilgisi olan aktarsın
7,472 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
7Firudin A.
7Firudin A.
13K UP
Psikoloji öğrencisi

Herhangi bir şeyle başa çıkmak için içen kişilerin alkol kullanım bozukluğu geliştirme olasılığı daha yüksektir.Bunun nedeni muhtemelen insanların, zorlukları yönetmek için daha etkili uzun vadeli çözümler aramak yerine, altta yatan sorunlarla başa çıkmak için alkol kullanmasıdır.Başa çıkmak için içerek, altta yatan sorun(lar)la uğraşmaktan kaçınırsınız ve alkol kullanımınız, örneğin aile ve arkadaşlarla olan ilişkilere müdahale ederek sorunları daha da kötüleştirebilir.[1]

Peki nasıl bırakabilirsiniz?

-Bir uzmandan profesyonel yardım alın.Bu konuyla ilgili psikolojide Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemi oldukça yaygın olarak biliniyor. Profesyonel yardım almak alkolu bırakmanın en etkili,hızlı ve güvenilir yöntemi olarak kabul ediliyor.

Tüm Reklamları Kapat

-Sizi alkol tüketmeğe iten problemleri ortaya çıkarın ve onlarla baş etme yöntemleri geliştirmeye çalışın. Çoğunlukla problemlerin çözülmeyerek yığılması,sonra ise o yığından kaçma isteği bizi alkol tüketmeğe itebiliyor,sorunun tam olarak ne olmasının belirlenmesi sizi çözüme daha çok yaklaştıracaktır. Baş etme yöntemleri kişiden kişiye değişmekle birlikte meditasyon gibi etkili yöntemler sizin için iyi olabilir.

-Alkolu bırakan şahıslarla konuşarak onların tecrübelerinden yararlanabilirsiniz. (Bu yöntemlerin alkolu bırakma sürecinde size zarar vermeyeceğinden emin olun.) Uzmanlar tarafından verilen seminer veya benzeri tedbirlere katılmak da faydalı olabilir.

Sağlığı nedeniyle içmemesini isteyen Genel Sekreteri Hasan Rıza Soyak’a dediği:

“Haklısın, bunları ben de bilmez değilim çocuk. Fakat ne yapayım ki içmeye mecburum; kafam çok, ama beni rahatsız edecek kadar çok ve hızlı çalışıyor; vakit vakit onu uyuşturup biraz dinlenmek ihtiyacını duyuyorum… (Zihnim bir meseleye takılıyor, onu düşüne düşüne kafam şişiyor, uykum kaçıyor)… İçmediğim zamanlar uyuyamıyorum, ıstırap içinde bunalıyorum…”[4]

Tüm Reklamları Kapat

Gazi Mustafa Kemalin içki içmesi konusuna geldikte ise durum tamamen farklı. Dönemin ülke meseleleri çok ağır olmakla beraber,yaşadığı devirde psikoloji desteğin yetersiz(şimdikine nazaran) olması veya olduğu pozisyon itibariyle bu desteğe ulaşmasının zor olması,işiyle çok meşgul olduğu için vakit eksikliği ve bir çok farklı neden gösterilebilir(şahsi fikirlerimdir). Tabii ki,bu nedenleri saymakla içkinin bu yönde kullanılmasını savunmuyoruz lakin bu empati yaparak Gazi Mustafa Kemalin durumunu daha iyi anlamamıza yardım ediyor. Altta verdiğim alıntılarla Gazi Mustafa Kemalin içki hakkındaki düşüncelerinden de belli olduğu gibi kendisi içkinin bu yönde kullanılmasının taraftarı olmamıştır.

“…sağlığın korunması için, özellikle dimağın canlılığı, zihnin açıklığı için alkol almamalı”.[3]

Tarih, 20 Eylül 1936'dır. A. Dilâçar'ın yazısından takip edelim:

"Yemek getirilmeden, tabak ve kadehlere de dokunulmadan önce, Atatürk masaya dirseklerini dayadı, parmaklarını bitiştirdi, sofradakileri şöyle bir süzdü. Toplantıya katılanların kimi adlarıyla, kimi de yalnız meslek sanlarıyla çağrılmışlardı. Sanla çağrılanların arasında Atatürk'ün tanımadığı genç kişiler de vardı. Bu durum karşısında Atatürk şu açıklamayı yapmayı uygun görüp ağırbaşlı bir tonla söze şöyle başladı:

...önümüzde içki kadehleri var.Aramızda, görüyorum, gençler de yer almıştır. Asıl onlara sesleniyorum. İçki bir iptiladır, ben 18 yaşımdan beri sofrada içki kullanırım, çok çalıştım; ama kendimi bu iptiladan kurtaramadım. Genç arkadaşlar, size vereceğim önemli öğütlerden biri şudur:Görevde iken sakın içki kullanmayınız,görev başında içilmez.[2]

[5]

382 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Psychology Today. The 4 Main Reasons Why We Drink. Alındığı Tarih: 6 Nisan 2023. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
  2. P. D. S. Saygılı. Atatürk’ün Gençlere Alkollü Içki Konusunda Tavsiyesi. (9 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 6 Nisan 2023. Alındığı Yer: Fikriyat Gazetesi | Arşiv Bağlantısı
  3. Ş.Tezer. (1972). Atatürk'ün Hatıra Defteri. Yayınevi: Türk Tarih Kurumu yayınları. sf: 74.
  4. H. R. Soyak. (1973). Atatürk'ten Hatıralar. ISBN: 9789750808827. Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları. sf: 19.
  5. Anonim. Atatürk’ün Sofrasına Ve İçkisine Yönelik Saldırılar. (29 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 6 Nisan 2023. Alındığı Yer: MustafaKemâlim | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close