Atatürk feminist değil cinsiyet eşitlikçisiydi. Kadınlara haklar getirmiştir evet ama bu hak hukuk dengesine sadece kadınlar açısından bakan biri değildi. Erkeklerin de gerekli hak ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundururdu. Tabi bunu yaparken dönemin koşullarını da göz önünde bulundurmak zorundaydı. O yüzden çoğu yeniliğini kadın hakları üzerine yapmıştı ancak rivayetlerde cinsiyet eşitliğine ve maskülen olmak adına aslını reddeden kimi erkeklere gerekli şeyleri söylediğini görebilirsiniz.
Atatürk'ün kadın hakları için yaptığı yeniliklere örnekler vermek isterim.
- 1926 yılında Medeni Kanunun kabulü ve medeni haklarda hiçbir ayrım gözetilmeden kadın ve erkek, Türk vatandaşı olarak eşit sayıldı.
- Miras ve mülkiyet hakları bakımından eşitlik getirildi.
- Kanunun en esaslı bölümü tek kadınla evli olma ilkesinin kabul edilmesidir.
- Boşanmada kadına da söz hakkı tanındı.
- Evlenme yaşı olarak kızların 18 yaşını bitirmiş olmaları şartı getirildi.
- Evlenme akdinin resmî nikâhla belediyelerde ve şahitler önünde gerçekleştirilmesi şartı getirilmiştir.
- Kadına siyasetin kapısını aralayan ilk adım 3 Nisan 1930’da kabul edilen Belediye Kanunu ile atılmıştır. Bu kanuna göre kadınlar ilk kez Belediye Seçimlerinde oy kullanma ve Belediye Meclislerine seçilme hakkını elde ettiler.
- 26 Ekim 1933’te ise 1924 tarihli Köy Kanunu’nun 20 ve 25. maddelerinde yapılan değişiklikle muhtar ve ihtiyar meclisi seçimlerinde oy kullanma ve seçilme hakkını elde ettiler.
- nihayet 5 Aralık 1934’te dönemin Başbakanı İsmet İnönü ve 191 arkadaşının; 1924 tarihli Teşkilât-ı Esasiye Kanunu’nun 10 ve 11. maddelerinin değiştirilmesine ilişkin kanun teklifinin kabul edilmesiyle milletvekili seçme ve seçilme hakkını kazandılar.
- Kanun’da yapılan değişiklikle kadın, erkek her Türk’ün seçme yaşı 22, seçilme yaşı 30 olarak belirlendi.
Sorunla ilgili olarak kaynakçaya eklediğim yazıyı okursan eminim sana çok yardımı olacaktır.[1]
Tüm Reklamları Kapat
Kaynaklar
- Atatürk Ansiklopedisi. Atatürk Döneminde Kadın Hakları - Atatürk Ansiklopedisi. (27 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: Atatürk Ansiklopedisi | Arşiv Bağlantısı