Öncelikli olarak sorunuzda yer verdiğiniz ve İnternet'te başka yerlerde de paylaşıldığını gördüğüm belge herhangi bir hukuki geçerliliğe sahip değil. Bir tamime (genelgeye) ait olduğu ileri sürülen metnin ikinci sayfasına ulaşamadım. Birinci sayfada da paraf veya imza yer almıyor. İmzasız bir metin ise hem hukuken hem de öyle sanıyorum ki, tarihte, herhangi bir geçerliliğe sahip olamaz.
Bunun yanı sıra hiçbir tamimde "yasağını koymuş bulunuyorum" şeklinde birinci tekil şahısta ifadeye yer verilmez. Daha resmi olduğu için genellikle "edilmiştir", "konulmuştur", "yapılmıştır" şeklinde edilgen bir dil tercih edilir. Bu yönüyle de metnin gerçek olmadığı ileri sürülebilir.
Ayrıca sol üst köşedeki damgadan hareketle metni çıkaranın Dahiliye Vekaleti olduğu varsayılırsa Dahiliye Vekaletinin bu şekilde hazırlanacak bir tamimle kural koyma yetkisi yok. Tamimler kanunlara dayanır. Atatürk döneminde peçe, çarşaf ve peştamal yasağıyla ilgili çıkarılmış bir kanun veya en azından bir kanun teklifi de bulunmuyor. Bu nedenle söz konusu tamim olduğu iddia edilen metin hukuki dayanaktan da yoksun.
Yukarıda yer verdiğim gerekçelerle her ne kadar belge muhtemelen sahte olsa da bölgesel olarak peçe ve çarşaf yasakları konmuş. Ancak Ankara'dan destek görmediği için kısa süreli yasaklar olarak uygulanmış. Esasen Atatürk'ün eşinin de çarşaflı olduğu unutulmamalı. Bu açıdan Atatürk döneminde ulusal ve sürekli olarak peçe veya çarşaf, hele hele başörtüsü, yasağının olduğu söylenemez.
Ancak olsaydı bile özellikle peçe yasağı ile ilgili olarak gerekçe aşağı yukarı anlaşılabilir. Kimlik tespitinde yaşanan zorluklar... Nitekim Trabzon Vilayeti Genel Meclisi peçeli kişilerin kimlik tespiti amacıyla karakola götürüleceğiyle ilgili bir düzenlemeye gitmiş. Bu gerekçeyle peçenin II. Abdülhamid döneminde de yasaklandığı malum. Yardımcı Doçent bir öğretim üyesinin makalesini kaynak olarak aşağıya bıraktım. İyi okumalar.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Cumhuriyetin İlk Yıllarında Kadın Kıyafeti Meselesi. (18 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 18 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı