Asperger Sendromu bireyleri farklı şekillerde etkiler. Destek ihtiyaçları açısından tanımlanan etki seviyesi tanı sonrası yaşayabileceğiniz değişiklikleri etkileyebilir.[1]
Seviye 1 (Destek Gerektiren)
Sosyal etkileşimler ve organizasyon becerileri konusunda biraz yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz ancak nispeten bağımsız bir şekilde işlev gösterebilirsiniz.
Seviye 2 (Önemli Destek Gerektiren)
Sözlü ve sözsüz iletişimde daha belirgin zorluklar düzenli destek gerektirebilir. Müdahaleler günlük görevlerde gezinmek için devam eden terapi ve yapılandırılmış rutinleri içerebilir.
Seviye 3 (Çok Önemli Destek Gerektiren)
İletişim ve davranışta önemli zorluklar yoğun destek gerektirebilir. Günlük işlevselliği sağlamak için kapsamlı bakım planları genellikle gerekli olur.
Yorumumu merak ediyorsan şunu söyleyebilirim:
Benim patronumda Asperger sendromu teşhisi alanlardan birisi. %20 oranında aldı Yani seviye 1 diyebiliriz. Ve benim için tartışmasız tanıdığım en am en zeki insan. Mükemmel bir sorgulama ve detaylandırma yeteneğine sahip. Zaten globalde kendi alanında da oldukça tanınan birisi. Bazı konularda insanlar yalan söylemek ister ya, işte o kişi bunu yapmıyor. Çünkü yalan söylemenin mantıklı olmadığını düşünüyor. "Kıyafetimin rengini beğendin mi?" sorusuna eğer gerçekten kombini kötüyse "Hayır, güzel olmamış." diye net bir cevap veriyor. Bu en basit örneklerinden biri. Ayrıca çok net yargılara sahip. Hayatın gri tonlarını pek yaşamayan, ancak o gri tonların farkında olan birisi. Tabii bu kişiden kişiye göre değişebilir ancak aldığınız teşhis yüksek oranlarda değilse, çok ağır zorluklar çekeceğinizi sanmam. Hatta zaman geçtikçe bunu yontadabilirsiniz. Ancak teşhisiniz ağırsa, makine gibi düşünme durumu gerçekleşebiliyor. Bir insan için gerçekten zorlayıcı bir durum. Sadece 0 ve 1'ler ile yaşamak gerçekten zor. Ki bu sadece tek bir boyutu.
Kaynaklar
- Psychology Today. After Asperger's, What Diagnosis Comes Next?. Alındığı Tarih: 15 Eylül 2024. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı