Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Elif Balkan
Elif Balkan
67K UP
Üye 15 Eylül
5

Asperger Sendromu teşhisi alan birinin hayatında bir şeyler değişir mi?

283 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Sağlık sektöründe editörüm 15 Eylül

Asperger Sendromu bireyleri farklı şekillerde etkiler. Destek ihtiyaçları açısından tanımlanan etki seviyesi tanı sonrası yaşayabileceğiniz değişiklikleri etkileyebilir.[1]

Seviye 1 (Destek Gerektiren)

Sosyal etkileşimler ve organizasyon becerileri konusunda biraz yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz ancak nispeten bağımsız bir şekilde işlev gösterebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Seviye 2 (Önemli Destek Gerektiren)

Sözlü ve sözsüz iletişimde daha belirgin zorluklar düzenli destek gerektirebilir. Müdahaleler günlük görevlerde gezinmek için devam eden terapi ve yapılandırılmış rutinleri içerebilir.

Seviye 3 (Çok Önemli Destek Gerektiren)

İletişim ve davranışta önemli zorluklar yoğun destek gerektirebilir. Günlük işlevselliği sağlamak için kapsamlı bakım planları genellikle gerekli olur.

Tüm Reklamları Kapat

Yorumumu merak ediyorsan şunu söyleyebilirim:

Benim patronumda Asperger sendromu teşhisi alanlardan birisi. %20 oranında aldı Yani seviye 1 diyebiliriz. Ve benim için tartışmasız tanıdığım en am en zeki insan. Mükemmel bir sorgulama ve detaylandırma yeteneğine sahip. Zaten globalde kendi alanında da oldukça tanınan birisi. Bazı konularda insanlar yalan söylemek ister ya, işte o kişi bunu yapmıyor. Çünkü yalan söylemenin mantıklı olmadığını düşünüyor. "Kıyafetimin rengini beğendin mi?" sorusuna eğer gerçekten kombini kötüyse "Hayır, güzel olmamış." diye net bir cevap veriyor. Bu en basit örneklerinden biri. Ayrıca çok net yargılara sahip. Hayatın gri tonlarını pek yaşamayan, ancak o gri tonların farkında olan birisi. Tabii bu kişiden kişiye göre değişebilir ancak aldığınız teşhis yüksek oranlarda değilse, çok ağır zorluklar çekeceğinizi sanmam. Hatta zaman geçtikçe bunu yontadabilirsiniz. Ancak teşhisiniz ağırsa, makine gibi düşünme durumu gerçekleşebiliyor. Bir insan için gerçekten zorlayıcı bir durum. Sadece 0 ve 1'ler ile yaşamak gerçekten zor. Ki bu sadece tek bir boyutu.

Kaynaklar

  1. Psychology Today. After Asperger's, What Diagnosis Comes Next?. Alındığı Tarih: 15 Eylül 2024. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close