Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Helin Özsel
Helin Özsel
6K UP
Üye
1

Aralıksız bir 8 saat uyku mu yoksa gün içinde aralıklı olarak 8 saat uyku mu daha sağlıklı?

Gün içerisinde sabah 4 gece 4 saat uyumak ile gece 8 saat uyumak arasında bir fark var mıdır? Yoksa önemli olan sadece uyku süresi midir?
4,661 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Uyku sun evrimsel süreçteki yeri ve rolünü anlarsak, neden gece uyumaya - gündüz uyanık olmaya eğilimli olduğumuzu ve uykunun bu iki farklı zamanda ne farkı olduğunu anlayabiliriz.

Bütün canlılık güneşe göre evrimleştiği için, biyolojik mekanizmalar da güneşe göre oluşup gelişmiş durumdadır. Sirkadiyen ritm olarak bildiğimiz şey, bu güneşe göre oluşmuşluğun bütünü olarak görülebilir. Tek hücreliler dahil, tüm türlerin kendine özel bir sirkadiyen ritmi bulunur. Biyolojik süreçler, fizyolojik ihtiyaçlar aslında belli zaman dilimlerine göre belirlenmiş yapıdadır. Bütün hormonal salgı düzeni bu ritmin belirlediği şekilde işler. Bu nedenle "modern" yaşamdaki canımızın istediğini istediğimiz zaman yapmak bu ritmi bozduğu için hızlı yaşlanma ya da sağlık sorunlarının erken gelmesi ile yüzleşmek durumunda kalıyoruz. Uyku sadece dinlendiğimiz bir süreç değildir. Sadece uyurken, sadece uyurken ve aç iken salgılanan hormonlar ve sadece bu durumlarda yapılan biyolojik işler söz konusu. Bu yüzden gece 11-4 arası uyumanın yerini hiçbir uyku tutmayacak bunu kural gibi kabul etmek zorundayız. Bir tık üstü, aç yattığımızda ve bu saatler arasında uykuda isek, bunun yerini başka hiçbir uyku tutamaz. Özellikle gündüz stres hormonları salındığı ve melatonin minimumda olduğu için asla verimli uyuyamayız. Melatonini bir görevi de kanserleşmiş hücreleri "işaretlemek" olduğu - temizlenmesini sağladığı için vardiyalı çalışanlarda kanser oranlarının arttığını görüyoruz. Gündüz bu sistem çalışmamakta. Uçakla yaşadığımız jetlag durumu, sirkadiyen ritme zıt yaşam tarzı ile de gerçekleşmekte. Sadece sonucunu duygudurum bozukluğu olarak yaşadığımız için ne olduğunu anlamıyoruz bile.

Tüm Reklamları Kapat

Biyolojik kriterleri gözetirsek, akşam yapay ışıklara maruz kalmadan, TAM KARANLIKTA, 18 derece ısıda, sesten izole, çok yumuşak olmayan bir zeminde AÇ olarak uyumamız gerekiyor. Gündüz, bizim yaşamda kalmak için avlanma, üreme vs aktiviteleri gerçekleştirmemiz için stres hormonlarının tavan yaptığı bir zaman dilimi. Stres hormonları bizi harekete, arayışa yönledirir ve uyku modundan çıkarır. İşte bu süreçteki uyku ile, dinlenme - rejenerasyon - otofaji - mitofaji ve daha sayılamayacak süreçlerin gerçekleştiği gece uykusu asla ama asla karşılaştırılamaz. Hatta nitelikli gece uykusunun yanında gündüz 20 dakikalık (daha fazla değil) uykular önerilmekte.

Yani insan türünün PARASEMPATİK mod a geçmek gibi önemli bir görevi var. Ve günümüz yaşam şekli tamamen buna zıt. Etrafımızdakilerin ne dediği üzerinden mi, yoksa biyolojik ayarlarımızın ne istediği üzerinden mi yaşam dizayn edeceğimiz ise bize kalmış. Biri kendi biyolojimiz ile savaşarak, sağlık sorunlarını erkene taşımak gibi bir sonucu gerçekleştirirken, diğeri beden denen uzay gemisini kullanım kılavuzuna uygun kullanma sonucunda aslında olmamız gereken kişiye yaklaşma gibi insani vicdani ve ahlaki bir gerekliliği mümkün kılmakta.

483 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Robert L Sack, MD, Dennis Auckley, MD, R. Robert Auger, MD, Mary A. Carskadon, PhD, Kenneth P. Wright, Jr, PhD, Michael V. Vitiello, PhD, Irina V. Zhdanova, MD. Ircadian Rhythm Sleep Disorders: Part I, Basic Principles, Shift Work And Jet Lag Disorders. (6 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 6 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Oxford Academic | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close