Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ayhan Yakıcı
Üye
5

Araç/Yol tutması neden olur ve etkileri nasıl minimuma indirilebilir?

Etileri bir nebze olsun azaltabilmek adına ne gibi önlemler alabiliriz? (Mide bulantısı ,Baş dönmesi ,Ateş basması vb. etkiler) Yakın zamanda yapacağım 10saatlik zorunlu bir otobüs yolculuğunun kabustan bir farkı yok şuanda benim için...
879 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

"Motion sickness glasses" olarak geçiyor, yolda araba tutmasına karşı yapılmış gözlükler var. Türkiye'de de satılıyor mu bilmiyorum ama Amazon' da var:

https://www.amazon.com/motion-sickness-glasses/s?k=motion+sickness+glasses

Bu gözlükleri takarak seyahat ettiğinizde hareketten etkilenmiyorsunuz hatta seyir halinde kitap da okuyabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

338 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmetcan Yaman
Araştırmacı

Hareket hastalığı, gerçek ve beklenen hareket arasındaki fark nedeniyle ortaya çıkar.[1]

Hareket hastalığını azaltmaya yönelik davranışsal önlemler arasında başı sabit tutmak ve sırt üstü yatmak yer alır. Ufka odaklanmak da faydalı olabilir. Müzik dinlemek, dikkatli nefes almak, sürücü olmak ve hareket halindeyken kitap okumamak diğer tekniklerdir.

Alıştırma en etkili tekniktir ancak önemli ölçüde zaman gerektirir. Genellikle ordu tarafından pilotlar için kullanılır. Bu tekniklerin etkinliğini koruması için en az her hafta uygulanması gerekir.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Taşıt tutması semptomlarını iyileştirmek için bazen üç tür ilaç reçete edilir: skopolamin gibi antimuskarinikler, dimenhidrinat gibi H1 antihistaminikler ve deksamfetamin gibi amfetaminler. Semptomlar başlamadan önce veya semptomlar başladıktan kısa bir süre sonra kullanıldığında faydalar daha fazladır. Bununla birlikte, yan etkiler ilaçların kullanımını sınırlayabilir. Ondansetron ve metoklopramid gibi mide bulantısı için kullanılan bir dizi ilaç taşıt tutmasında etkili değildir.[3][4]

Kaynaklar

  1. V. Takov, et al. (2024). Motion Sickness. Pubmed. | Arşiv Bağlantısı
  2. V. Takov, et al. (2024). Motion Sickness. Pubmed. | Arşiv Bağlantısı
  3. J. F. Golding. Motion Sickness. (13 Eylül 2016). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Elsevier BV doi: 10.1016/B978-0-444-63437-5.00027-3. | Arşiv Bağlantısı
  4. M. Huang, et al. (2012). An Hplc-Esi-Ms Method For Simultaneous Determination Of Fourteen Metabolites Of Promethazine And Caffeine And Its Application To Pharmacokinetic Study Of The Combination Therapy Against Motion Sickness. Journal of pharmaceutical and biomedical analysis, sf: 119-128. doi: 10.1016/j.jpba.2011.12.033. | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close