Paylaşım Yap
Sorulara Dön
13

Apateizm ve İgnostisizm arasındaki farklar nelerdir?

Apateizm ile İgnostisizm arasındaki farklar tam olarak nelerdir? Benim bildiğim belli başlı farklılıklar var fakat başkalarının ne düşündüğünü de merak ediyorum bu yüzden sormak istedim.
9,453 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Furkan Arduç
Öğrenciyim

Apateizm, tanrıumursamazlık; herhangi bir ilaha olan inanca veya inançsızlığa karşı ilgisizliktir.Bir inancın, idda veya inanç sisteminin varlığından ziyade bir tavır olarak nitelendirilir. Apateizm tanrı varlığına veya yokluğuna yönelik bir tutumu tanımladığından hem teizmde, hem ateizmde görülebilir.

İgnostisizm, varlığı ve yokluğu tartışılan "tanrı" kavramının tanımında bir tutarlılık bulunmadığını, tutarlı bir tanımı bulunmayan bir kavramın da varlık yokluk açısından tartışılmasının anlamsız olduğunu öne süren teolojik konumdur.

Farkı ise tanımlarında var. Apateistler Tanrı'nın varlığını umursamıyorlar. "Umurlarında değil."

Tüm Reklamları Kapat

İgnostikler ise umursamamazlık değil tanrı kavramının tartışılmasını mantıklı bulmuyor. Tanrı kavramı tutarlı bir tanıma sahip değil. Apateistten farkı bunlar tanrıyla ilgileniyor ama tanrı kavramı tutarlı tanıma gelmediği için tartışılmasını anlamsız mantıksız buluyorlar: İgnostisizm, tanrının varlığına dair bir argümanda, belirsizlik veya kanıtlanamazlık olduğu sürece, bahsedilen tanrının varlığı üzerine tartışmanın veya kafa yormanın anlamsız olduğunu düşünür.

Mesela "Tanrı evrendir ve bizi sever." gibi bir argüman üzerine tartışmanın bir anlamı yoktur, çünkü tanrının tanımı belirsizce yapılmıştır, ve bahsedilen tanrının varlığı veya yokluğu hiçbir şeyi değiştirmez.

Ancak, "Tanrı vardır ve evreni toplam 9 gigametre büyüklüğünde yaratmıştır." üstüne tartışılması daha anlamlı bir argümandır, çünkü iddia edilen şeyin tersi kanıtlanabilmektedir.

1,014 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. İgnostisizm. (13 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 13 Ocak 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia. Apateizm. (13 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 13 Ocak 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  3. Reddit. İgnostisizm (İgnostik Ateist) Açıklaması. (13 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 13 Ocak 2022. Alındığı Yer: Reddit | Arşiv Bağlantısı
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Bora Sami Kırkıcı
Öğrenciyim

Apateizm, herhangi bir Tanrı'nın varlığına veya yokluğuna karşı duyulan ilgisizlik durumudur. Apateistler, Tanrı'nın varlığını veya yokluğunu tartışmanın mantıksız olduğunu ve herhangi bir sonuca ulaşılsa dahi hayatlarını etkilemeyeceğini savunurlar. Apateistler, Tanrı'nın varlığı kanıtlansa bile hayatlarında hiçbir şekilde değişiklik yapmadan yaşamaya devam ederler. Yokluğu kanıtlansa da bir şey değişmez.

Apateizmin birkaç sebebi olabilir. Apateistler, ahlakın zaten var olduğunu ve ahlak için dinlere veya Tanrı'ya ihtiyaç duyulmadığını savunurlar. Bütün dinlerin aynı olduğu görüşünde olan Apateistler ise dinlere ve Tanrı'ya kayıtsız kalabilirler. "Tanrı eğer varsa bunu bize açık bir yoldan kanıtlayabilirdi, yapmadığı için Tanrı'nın varlığını veya yokluğunu umursamıyorum. Tanrı zaten bize doğru düzgün bir kanıt sunmadığı için onu umursamıyorum." diyen Apateistler de vardır.

İgnostisizm, Tanrı kavramının tanımlanmasının nasıl yapılacağını bilmeyenlerin inancıdır. "Tanrı kimdir, Tanrı nedir, Tanrı neye benzer, Tanrı'nın cinsiyeti var mıdır, Tanrı tek midir çok mudur, Tanrı her dinde neden farklı özelliklere sahiptir, Tanrı bizi yaratıp bırakan birisi midir yoksa bizi yaratıp müdahale eden birisi mi?" gibi sorular İgnostiklerin kafasını kurcaladığı için ve bu sorulara kimsenin tek ve doğru bir cevap veremeyeceğini düşündükleri için, ikincil soru olarak, Tanrı'nın varlığı veya yokluğunu tartışmaya geçmenin anlamsız olduğunu savunurlar. Yani o basit sorulara bile cevap verilemeyen bir Tanrı'nın varlığını veya yokluğunu zaten bulamayacaklarını düşünürler. "Tanrı bizi yaratmıştır ve bizlerin iyi insan olmasını ister." gibi bir söylem, İgnostiklere saçma gelir. Bu Tanrı'nın var olduğunu ve neden bizi yarattığını açıklamaz onlara göre. Tanrı'nın bizim iyi insan olmamızı istediği bilimsel olarak asla kanıtlanamaz. "Tanrı kimdir ki bizim iyi insan olmamızı isteyerek yaratmıştır?"

Tüm Reklamları Kapat

Kısacası, tutarlı ve bilimsel bir tanımı yapılamayan Tanrı'nın varlığını veya yokluğunu tartışmak anlamsızdır, boşunadır.

Apateizm ve İgnostisizm arasındaki fark: Apateistler, Tanrı ile ilgilenmezler. Tanrı'yı umursamazlar. Hayatlarını Tanrı'ya bağlı yaşamazlar. Tanrı hakkında soru sormak anlamsızdır. Tanrı'nın varlığı kanıtlansa bile umursamamaya devam ederler ve hayatlarını hiçbir şey değiştirmeden, aynen yaşamaya devam ederler. İgnostikler ise Tanrı'yı umursamıyor değillerdir. Tanrı'ya sorulan soruların anlamsız olduğunu ve kesin olarak cevap verilemeyeceğini savunurlar. Yukarda belirttiğim sorular Tanrı'nın bilimsel açıklamasını yapamayacağı için bu soruların anlamsız olduğunu savunurlar. Tanrı'ya sorulan sorular asla cevaplanamaz. Bu nedenle tutarlı bir tanımı olmayan Tanrı'nın varlığını veya yokluğunu tartışmak anlamsızdır.

155 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close