Avrupalılar'ın kendi perspektifinden şöyle:
Ilk önce Yunan şehirleri ve şehir-devletleri kuruluyor. O dönemlerde Romalılar ise Italya'da Roma ve çevresinde yerleşmiş bir halk sadece. Yunan şehir devletleri ise Akdeniz çevresinde denizcilik ve ticaretle diğer şehir ve devletlere ulaşıyor. Romalılar'la da bu şekilde bağlantı kuruyorlar. O dönemde Akdeniz'de üniversitesi, akedemisi, matematik, geometri ve felsefesi ile Yunanlar lider konumda ve akademiye katılmak için Akdeniz çanağındaki diğer şehir devletlerden gelenler var.
Zamanla Roma askeriye ve şehircilikte ilerliyor ve sınırlarını epey genişletiyor, kuzey'de Irlanda ve Iskoçya'ya kadar Ingiltere, Kuzey Afrika'da Mısır gibi medeniyetler üzerinde hakimiyet kuruyor. Bu arada Yunanlılarla ile birlik içindeler ve Romalılar eğitim için Yunan Akademileri'ne giderken Yunanlılar da Roma imparatorunu tanıyor. Hatta Yunan mitolojik karakterleri az çok isimleri değişerek Roma mitolojisine uyarlanıyor. Ama iki kültür arasında sürekli karşılıklı alışveriş ve evlilik bağı ile bağlanmalar var.
Önemli isimlerden biri 1. Konstantin. 4. yy'da Roma Imparatoru Konstantin Trier'de (şimdiki Almanya sınırları içerisinde) Alman boylarının istilalarına karşı bir sınır şehri kurduktan sonra gelip Konstantinapol'ü yani Istanbul'u kuruyor ve Hıristiyanlığı resmi din olarak kabul ediyor. Annesi Yunan olan Konstantin ile birlikte Yunan-Roma Imparatoru aynı kişide birleşmiş oluyor. Ayrıca Konstantin ile birlikte krallık babadan oğla geçmeye başlıyor. Yani Konstantin'in oğulları ve torunları Büyük Roma Imparatorluğu'nu sürdürüyor.
Zamanla Alman istilaları Roma Imparatorluğu'nun büyük bir kısmını eritiyor. Işin ilginç yanı Almanlar Roma'yı istila ettikçe dini olan Hıristiyanlığı ve yönetim biçimini benimsiyor. Birgün geliyor Şarlman (Karl) bir Alman olmasına rağmen kendini Roma Imparatoru ilan ediyor(8. yy). Hatta bu sırada imparatorluk Bizans Kraliçesi Irene'ye ait, ama Şarlman Papa ile bir olup Irene'yi tanımayıp Roma Imparatoru oluyor. Tabi böylece hem dini hem de idari birlik yara alıyor.
Şarlman'dan sonra oğulları arasında itilaf oluyor ve zamanla bu yönetim de bölünüp zayıflıyor.
Istanbul'un fethi ve sonra da Rönesans ile birlikte tüm bu imparatorluk da tamamiyle bitmiş oluyor.
Tüm bunların basit bir dille anlatıldığı linkteki kitabı tavsiye edebilirim.
Kaynaklar
- J. Hirst. (2017). Kısa Avrupa Tarihi.