Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mirza Ali Turkmen
Üye 25 Kasım 2021
4

Antik Yunan Medeniyeti ile Antik Roma Medeniyeti aynimidir degiller ise aralarindaki farklar nedir?

cok uzatmadan sade ve basit bir dille anlatmanizi rica ediyorum.
3,151 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences 4 Aralık 2021

Avrupalılar'ın kendi perspektifinden şöyle:

Ilk önce Yunan şehirleri ve şehir-devletleri kuruluyor. O dönemlerde Romalılar ise Italya'da Roma ve çevresinde yerleşmiş bir halk sadece. Yunan şehir devletleri ise Akdeniz çevresinde denizcilik ve ticaretle diğer şehir ve devletlere ulaşıyor. Romalılar'la da bu şekilde bağlantı kuruyorlar. O dönemde Akdeniz'de üniversitesi, akedemisi, matematik, geometri ve felsefesi ile Yunanlar lider konumda ve akademiye katılmak için Akdeniz çanağındaki diğer şehir devletlerden gelenler var.

Zamanla Roma askeriye ve şehircilikte ilerliyor ve sınırlarını epey genişletiyor, kuzey'de Irlanda ve Iskoçya'ya kadar Ingiltere, Kuzey Afrika'da Mısır gibi medeniyetler üzerinde hakimiyet kuruyor. Bu arada Yunanlılarla ile birlik içindeler ve Romalılar eğitim için Yunan Akademileri'ne giderken Yunanlılar da Roma imparatorunu tanıyor. Hatta Yunan mitolojik karakterleri az çok isimleri değişerek Roma mitolojisine uyarlanıyor. Ama iki kültür arasında sürekli karşılıklı alışveriş ve evlilik bağı ile bağlanmalar var.

Tüm Reklamları Kapat

Önemli isimlerden biri 1. Konstantin. 4. yy'da Roma Imparatoru Konstantin Trier'de (şimdiki Almanya sınırları içerisinde) Alman boylarının istilalarına karşı bir sınır şehri kurduktan sonra gelip Konstantinapol'ü yani Istanbul'u kuruyor ve Hıristiyanlığı resmi din olarak kabul ediyor. Annesi Yunan olan Konstantin ile birlikte Yunan-Roma Imparatoru aynı kişide birleşmiş oluyor. Ayrıca Konstantin ile birlikte krallık babadan oğla geçmeye başlıyor. Yani Konstantin'in oğulları ve torunları Büyük Roma Imparatorluğu'nu sürdürüyor.

Zamanla Alman istilaları Roma Imparatorluğu'nun büyük bir kısmını eritiyor. Işin ilginç yanı Almanlar Roma'yı istila ettikçe dini olan Hıristiyanlığı ve yönetim biçimini benimsiyor. Birgün geliyor Şarlman (Karl) bir Alman olmasına rağmen kendini Roma Imparatoru ilan ediyor(8. yy). Hatta bu sırada imparatorluk Bizans Kraliçesi Irene'ye ait, ama Şarlman Papa ile bir olup Irene'yi tanımayıp Roma Imparatoru oluyor. Tabi böylece hem dini hem de idari birlik yara alıyor.

Şarlman'dan sonra oğulları arasında itilaf oluyor ve zamanla bu yönetim de bölünüp zayıflıyor.

Istanbul'un fethi ve sonra da Rönesans ile birlikte tüm bu imparatorluk da tamamiyle bitmiş oluyor.

Tüm bunların basit bir dille anlatıldığı linkteki kitabı tavsiye edebilirim.

601 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. Hirst. (2017). Kısa Avrupa Tarihi.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close