Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Anne sütü, her yavruda farklı bileşenler mi içerir yoksa sabit bileşenlerle mi üretilir?

Anne sütü yavrunun patojenik bakterileri,virüsleri ve hastalıkları koruması için yavrusuna ürettiği özel bir üründür. Peki bu ürün her durumda aynı mıdır yoksa farklı insanlarda hatta farklı yavrularda farklı ürün bileşenleri mi içerir?
1,603 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sanel Göksu
Sanel Göksu
24K UP
Aslancığın Annesi

Emzirmenin sadece süt veya sadece bir beslenme şekli olmadığı görülüyor.

İlaç firmaları anne sütünü kopyalamak için ellerinden geleni yapamasa da, yapılan araştırmalar anne sütü hakkında yeni ve inanılmaz özellikleri bizlerin de görmesini sağlıyor.

Yapılan araştırmalarda anne sütünün bebeğinizin hasta olduğunu ve daha fazla antikora ihtiyacı olduğunu algılayabildiği görülmüş.

Tüm Reklamları Kapat

Normal şartlarda anne sütünün genellikle az sayıda lökosit adı verilen hücre içerdiği görülmüş.

Bir bebek hastalandığında anne sütündeki lökosit sayısının arttığı söyleniyor (sciencenews.org)

Anne sütünün bileşimi günün saatine, annenin nasıl hissettiğine veya hatta bebeğin nasıl hissettiğine bağlı olarak her zaman değişen bir besin olduğu görülmüş.

Peki, bunu nasıl başarıyor? annenin vücudu, meme uçlarındaki tükürüğün geri yıkanması yoluyla bebeğin sağlığını veya enfeksiyon seviyelerini tespit edebiliyor.

Anne memesi artık bu enfeksiyonla savaşmak için içindeki antikor miktarını artırıyor.[1][2][3]

124 görüntülenme

Kaynaklar

  1. N. T. Cacho, et al. (2017). Innate Immunity And Breast Milk. Frontiers in Immunology. doi: 10.3389/fimmu.2017.00584. | Arşiv Bağlantısı
  2. G. Solís, et al. (2010). Establishment And Development Of Lactic Acid Bacteria And Bifidobacteria Microbiota In Breast-Milk And The Infant Gut. Anaerobe, sf: 307-310. doi: 10.1016/j.anaerobe.2010.02.004. | Arşiv Bağlantısı
  3. L. Bode, et al. (2014). It’s Alive: Microbes And Cells In Human Milk And Their Potential Benefits To Mother And Infant. Advances in nutrition (Bethesda, Md.). doi: 10.3945/an.114.006643. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sabri Küsüroğlu
Araştırmacı

Anne sütü, geçmişten günümüze yenidoğan beslenmesinde kullanılan mucizevi bir besindir.Her annenin sütünün içeriğindeki besin maddeleri bebeğine özel ve eşsizdir.[1]

Her canlının sütünün kendisine ve bebeğine özel olması anne sütünü yavrusu için benzersiz bir besin maddesi yapan bir özelliktir. Örneğin erken doğmuş bebek için en ideal besin yine kendi annesinin sütüdür. Çünkü bebeğin o anda ihtiyaç duyduğu tüm maddeler yalnızca kendi annesinin sütünde bulunmaktadır

Anne sütü bileşiminin en önemli özelliği bebeğin yaşına ve durumuna uygun değişim göstermesidir. Örneğin prematüre doğum yapan anneler bebeklerinin ağırlığına, gestasyon yaşlarına, böbrek solüt yüklerine uygun süt salgılarlar. Prematüre ve zamanında doğum yapan annelerin sütleri arasındaki farklılık birinci aydan sonra ortadan kalkmaktadır. Doğumdan ilk bir aya kadar olan dönemde anne sütünün bileşimi (besin ögeleri açısından), bebeğin gastrointestinal sistemine uygun olarak farklılık göstermektedir.[2]

Tüm Reklamları Kapat

234 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ö. OKTAR, et al. (2018). Anne Sütü Mucize Olmaya Devam Ediyor. Turkiye Klinikleri Journal of Nursing Sciences, sf: 228-237. doi: 10.5336/nurses.2017-58156. | Arşiv Bağlantısı
  2. asmmiz.com. Anne Sütü. Alındığı Yer: asmmiz.com | Arşiv Bağlantısı
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close