Bu olay yaş farketmeksizin herkeste görülebilen hipotansiyon ya da bilinen adıyla düşük tansiyondur. Hipotansiyon (tansiyon), atardamarlarda ki kanın damarlara yaptığı basınçtır. Bir insanda olması gereken tansiyon oranı yaklaşık 120/80 mm Hg’dır. Ancak ölçümler, 90/60 mm Hg. dolaylarında ise kişinin kan basıncı(tansiyonu) düşük demektir ve bu durum hipotansiyon olarak adlandırılır. Hipotansiyon ya da bilinen adıyla düşük tansiyon anormal derecede düşük kan basıncıdır. Hipotansiyonun en yaygın belirtileri ise baş dönmesi, bayılma, soğuk terli cilt, yorgunluk ve bulantı şeklinde kendini gösterir. Hipotansiyon 4 çeşide ayrılır ayağa bir anda kalkınca göz kararması Postural Hipotansiyon çeşidine girer (Ayakta iken düşük kan basıncı.) Postural Hipotansiyon (veya ortostatik hipotansiyon) ayağa bir anda kalkınca beyne kan yavaş gider ve bu nedenle gözlerimiz kararır buna ek olarak baş dönmesi, çarpıntı gibi olaylar da baş gösterebilir.
Kansızlık, kullanılan ilaçlar, (tansiyon, kalp ilaçları, antidepresanlar vb.), yaşanan kanamalar, kan kaybı, alerjik reaksiyonlar, vücudun ihtiyaç duyduğu sıvının yetersiz olması, ( az su içme, ishal, yoğun spor vb.) yetersiz ve düzensiz beslenme alışkanlıkları, gebelik, stres, kaygı, korku,sinir sistemi hastalıkları, ciddi enfeksiyonlar, karaciğer hastalığı, yeme bozuklukları ve hormonal sorunlar gibi sorunlar düşük tansiyona yol açar.
Eğer bu olay bayılmalara kadar gidiyorsa kesinlike bir doktordan yardım almalısınız ama ara sıra oluyorsa ve sadece göz kararması oluyorsa hayatınız da bazı şeyleri değiştirmelisiniz. Düşük tansiyonu dengelemek için tuz bakımından daha zengin bir yeme programı hazırlayın. Ancak tuz miktarını doğru dengeleyebilmek için doktorunuza danışın, Gün içinde bol bol sıvı tüketin. Özellikle sıcak havaların yaklaştığı şu günlerde grip ya da nezle gibi hastalıklara yakalandığınızda daha fazla sıvı tüketmeye özen gösterin, Alkol tüketimini sınırlandırın, kafein tüketimini sınırlandırın, kan dolaşımını hızlandırmak için egzersizler yapın, stresten uzak durun, oturur pozisyondayken bacak bacak üstüne atmayın, ani hareketlerden kaçının, bir anda ayağa kalkmayın. Hareketlerinizin temkinli olmasına özen gösterin, porsiyonlarınızı küçültün, karbonhidrat tüketimini azaltın. Kısacası daha sağlıklı ve düzenli bir hayata sahip olun.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Avrasya Hospital. (5 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı