Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

Anadolu'da 1071 Malazgirt savaşından önce Türkler var mıydı?

808 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Alperen Taşlı
Tarih bölümü öğrencisiyim.

Sorunu iki yönden ele alabiliriz. İlki daha önce ayak basmışlar mıydı, ikincisi yerleşim var mıydı? Daha önce ayak basmışlar mıydı sorusunun cevabına kesin bir şekilde evet diyebiliriz. Ancak bunu tarihlendirme konusunda farklı sonuçlara ulaşılabilir. İskitler(Sakalar) MÖ. 7. yy. civarlarında Kimmerleri takip ederek o dönem Urartu toprakları olan Anadolu'ya akınlar düzenlemişlerdir. Ancak buradaki tartışma İskitler'in hangi ırka mensup olduğu konusunda farklı nazariyeler olması ve henüz herhangi bir nazariyenin tüm dünya tarafından kabul görmemesidir[2]. İskitler meselesini denklemden çıkarırsak Türklerin Anadolu'daki ilk ayak sesleri Avrupa Hunları zamanında duyulmuştur. 395 yılından itibaren Bizans topraklarını işgale girişen Hunlar hem Trakya üzerinden hem de Kafkasya üzerinden Anadolu'ya akınlar düzenlemişlerdir. Doğu Anadolu'daki pek çok şehri istila eden Hunlar burada kalıcı olmayıp 396 yılıyla birlikte tekrardan yurtlarına geri dönmüşlerdir. Bu akının temel sebebi yeni bir yurt arayışı değil, ganimet ve Bizans'a olan baskıdır. Bu olaylardan yaklaşık bir yüzyıl sonra da Sabar Türklerinin Anadolu'ya benzer amaçla akın düzenlendikleri görülür.

Yerleşme anlamında ilk faaliyetler MS. 8. yüzyıldan itibaren Abbasiler komutasında İslam ordularının Anadolu'ya düzenlediği gaza akınları ile görülür. O dönem Abbasi ordusunda ciddi miktarda Horasan, Türkistan gibi bölgelerden getirilen Müslüman Türkler ve gaziler vardı. Bu Müslüman Türkler savaşçı kimliklerinden mütevellit Tarsus, Adıyaman, Harpud, Diyarbakır (Eski adıyla Amid), Malatya ve Bitlis gibi bölgelere bizzat Abbasi halifesi tarafından yerleştirildiler. Bu yerleşmenin amacı Abbasilerin Bizans'a karşı cihat yaparken Türklerin savaşçı kimliklerinden faydalanmasıydı. Ancak 10. yy'ın ikinci yarısından itibaren Bizans'ın güçlenmesi ve Abbasilerin görece zayıflamasıyla Müslüman Türkler bu bölgeden çekilmek zorunda kalmıştır.

Selçuklulara geldiğimizde yukarıda anlattığım tarihi hadiseler neticesinde Anadolu zaten Türkler tarafından bilinen ve adı geçen bir bölgeydi. İlk olarak Çağrı Bey'in 1021 yılı civarlarında eldeki bu bilgiler ışığında o dönem Karahanlı ve Gazne gibi iki güçlü devletin baskısında olan Selçuklu hanedanına yeni yurt arama amacıyla buraya bir keşif seferi düzenlediği görülür. Bu keşif seferinden sonra Anadolu'ya pek çok ganimet amaçlı akın düzenlenir. Bu akınlardan birisinde Selçuk Bey'in torunu Musa Yabgu'nun oğlu Hasan'ın pusuya düşürülerek şehit edilmesinin neticesinde ertesi sene Pasinler Savaşı (1048) ile öc alınır ve zengin bir ganimet elde edilir. Devam eden akınlar neticesinde de Sultan Alparslan döneminde Malazgirt savaşı gerçekleşir ve Türklerin Anadolu'ya yerleşme faaliyetleri önünde durabilecek bir otorite kalmaz. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. A. Sevim. (2020). Anadolu'nun Fethi: Selçuklular Dönemi (Türk Tarih Kurumu Yayınları) (Turkish Edition). ISBN: 9789751605573. Yayınevi: Türk Tarih Kurumu Yayınları. sf: 27-71.
  2. O. Karatay, S. Acar, et al. (2020). Doğu Avrupa Türk Tarihi. ISBN: 9786057635631. Yayınevi: Kronik Kitap. sf: 19-51.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close