Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Macushla_ Lilith
Macushla_ Lilith
1,124 UP
Üye
1

Ana damar tıkanıklığı sonucu uygulanan damar açma yöntemi olan "Stent" daha kötü sonuçları önlemekte ne kadar yardımcı?

239 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Musa Talha Kayar
Musa Talha Kayar
1,270 UP
Tıp Fakültesi Öğrencisi

Merhaba;

Ana damardan kastınızın koroner arterler olduğunu varsayarak yanıtlıyorum. Önce neden stent takıldığından bahsedelim.

Kalbimizin en dış tabakasında kalbin kendisini besleyen koroner atardamarlar bulunur. Bunlar kalbin beslenmesi için olmazsa olmaz yapılardır. Genetik eğilimlerin yanında dışarıdan maruz kalınan zararlı çevresel etmenler ile damarın iç yüzünde plaklar birikebilir. Bu birikme kritik düzeye gelince kalbin beslenmesi bozulur. Böylece kalp krizine kadar ilerleyecek bir süreç karşımıza çıkabilir. Böyle bir durumda damarın iç yüzündeki darlığı gidermek için bir tel yapı kullanırız. Bu tel yapı damarın içine kadar açılmadan ilerletilir. Tıkalı alana gelince açılır ve tıkalı alandaki plak yapıyı mekanik olarak hasarlar. Bu şekilde damarın iç duvarındaki darlık giderilebilir. Eğer her şey yolunda giderse oldukça güzel bir yöntemdir çünkü hastayı ameliyat etmezsiniz, cilt yüzeyine ciddi bir kesi yapmazsınız. Yara iyileşmesi gibi, bir süre anestezi almak gibi ciddi süreçlerle muhattap olmamış olur hasta. Sadece damarını içine sokulan bir tel ile tedavi edilir. Darlık açılması tamamlanırsa çok etkili bir yöntemdir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak, bazen bu stent yapı vücut tarafından kabul edilmeyip pıhtı oluşumuna sebep olabilir. Klinisyenin deneyimine bağlı olarak da kullandığımız kılavuz teline yanlış yerlere gitmesi söz konusu olabilir.

Kısacası koroner stentleme yöntemi bir sorun çıkmaması ihtimalle çok kısa sürede çok minimal kesilerle harika sonuçlar alınabilir. Ancak unutulmamalıdır ki her tıbbi girişimin kötü sonuçları olabilir.

Kaynaklar

  1. D. L. Kasper. (2004). Harrison's Principles Of Internal Medicine. ISBN: 9780071402354. Yayınevi: McGraw-Hill Medical Publishing.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close