Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf Cankel
Yusuf Cankel
114K UP
Üye
3

Ampütasyon operasyonlarından sonra vücut nasıl yaşama devam ediyor, yani kontrollü bir şekilde bir uzvu vücuttan nasıl ayırıyorlar?

Uzvu vücuttan ayırırken kontrolü nasıl sağlıyorlar?
445 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Pırıl Okay
Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisiyim

Ampütasyon operasyonu sırasında kanamayı önlemek için, önce o uzvu besleyen atardamar ve toplardamarlar tespit edilip bağlanır. Ardından kaslar kesilir ve son olarak kemik kesilir. Kemiğin keskin ve pürüzlü kenarları törpülenir, daha sonra fazladan bırakılan deri ve kas flepleri güdük (uzvun ampütasyon sonrası kalan kısmı) üzerine aktarılıp dikilir. Bazen, protezi tutturmak için güdük üzerine bazı öğeler eklenir.

Kanama kontrolü iyi sağlandığı sürece, hastanın kol veya bacağını kaybettikten sonra vücudun yaşamaya devam edememesi için pek bir sebep yok. En sık ölüm sebepleri kan kaybı, enfeksiyonlar, anestezi komplikasyonları ve hastanın altta yatan medikal problemleri olabilir (en sık ampütasyon sebepleri olan şeker hastalığı, damar hastalıkları gibi hastalıklar ilerleyip uzvun kalan kısmında tekrar gangrene [doku ölümü] yol açabilir, ya da bu hastalıklar kalp damarları gibi başka organları da etkilediği için kalp krizi, inme vb. gerçekleşebilir). Kan kaybının önlenmesi için damarlar baştan tespit edilip bağlanır ve gerekirse hastaya verilmek üzere hastanın kan grubuna uygun kan hazır bulundurulur. Enfeksiyonların önlenmesi için uzuvdaki bütün ölü dokular ameliyat sırasında iyice temizlenir ve hastalara koruma amaçlı en güçlü antibiyotikler verilir.

Ancak ampütasyon sırasında cerrahların dikkat ettiği tek konu bunlar değildir. Hastaların ameliyat sonrasındaki hayat kalitelerinin yüksek olması ve uzvun kalan kısmının olabileceği kadar fonksiyonel (işlevsel) olmasına da çaba gösterirler. Bu sebeple, kesilen kasların kalan uçlarını stabilize ederler (kemiğe ya da kemiğin etrafındaki zar olan periosta sabitlerler), bu sayede o kasların kullanılmayarak atrofi olmasını (küçülmesi ve işlevinin kaybolması) önlerler. Kasların normal fizyolojik koşullara benzer bir gerilimle bağlanmaları, ağrı olmaması ve işlevselliğin sağlanması açısından önemlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Ameliyat sonrasında yara iyileşmesinin sağlanması (bu hastalarda genelde yara iyileşmesini geciktiren şeker hastalığı ve damar hastalıkları gibi hastalıklar bulunduğu için bu kısım çok önemli), uzuv kuvvetinin ve eklem açıklığının korunması (bunlar da uzvun kalan kısmının işlevselliği için önemli), ödemin azaltılması ve sağlam uzvun korunması (eğer ampütasyon sebebi yukarıda bahsettiğim gibi hastalıklarsa, ileride diğer uzvun etkilenme ihtimali de yüksek) da ameliyat sonrasında dikkat edilen konulardır. Ampütasyon ameliyatlarından sonra pek çok hasta, kesilen sinir uçları bağlı oldukları beyin bölgelerine bazı sinyaller göndermeye devam ettiği için, "Hayalet uzuv sendromu" adı verilen bir durum yaşar. Bu hastalar; var olmayan uzuvlarında kaşıntı, ağrı, yanma, gerginlik, kilitlenme, sıkışma hissi veya uzuv hareket ediyormuş gibi hissedebilirler. Bu sebeple ameliyat sonrasında güdüğün (uzvun kalan kısmı) duyarsızlaştırılması da önemli bir hedeftir.

Protez teknolojilerindeki ilerlemeler sayesinde, ampute olmuş pek çok hasta, az kısıtlamayla aktif hayatlar yaşayabiliyor. Ancak damar hastalıkları sebebiyle ampute olmuş bireylerin neredeyse yarısı, amputasyonun doğrudan sonuçlarından ziyade, diğer organlarını etkileyen hastalıklar sebebiyle 5 yıl içinde ölüyor (kaza, travma gibi sebeplerden dolayı ampute olanlar için geçerli değil). [1]

Kaynaklar

  1. D.G. Smith. (2004). Atlas Of Amputations And Limb Deficiencies: Surgical, Prosthetic And Rehabilitation Principles. ISBN: 0892033134. Yayınevi: American Academy of Orthopaedic Surgeons. sf: 21-30.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close