Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bedirhan Şeker
Üye 12 Temmuz 2023 2 Cevap
1

Amerika Kıtasındaki ilk insanlar oraya nasıl ulaştı?

620 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Egzistansiyalist 12 Temmuz 2023

Amerika Kıtası'na ilk gidenlerin izleri 15.000 yıl öncesine tarihlenmişti, sonradan yapılan güncelleme ile bu tarih 24.000 yıl öncesine çekildi.

Bu dönem, son buzul çağı dönemine denk geliyor (Pleistosen Çağ). Buzullaşma dönemlerinde okyanus sularının seviyesi düşer ve Bering Boğazı, ilk geçenlere karadan geçiş imkanı vermiş olabilir.

15.000 Yıl Önce Bering Boğazı
15.000 Yıl Önce Bering Boğazı

Eğer ilk insanlar 24.000 yıl önce geçmeyi başardılar ise, burada küçük bir sorun var demektir. Pleistosen Çağ 25.000-20.000 yıl aralığında zirve noktasına ulaşmıştı. Yani bu bölgedeki buzullaşma, geçit vermeyecek derecede sarp buzullardan oluşmuş olma ihtimali çok yüksek. Geriye tek bir ihtimal kalıyor; İlkel deniz taşıtları ile kıyı şeridini takip ederek, Amerika Kıtasına ulaşmış olabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Arda Tozkan
Arda Tozkan
23K UP
Öğrenciyim, Coğrafya ve Jeolojiye yoğun derecede ilgim var 1 Ağustos 2023

Amerika kıtasına ilk insanların nasıl ulaştığı konusu, arkeolojik ve genetik kanıtların yanı sıra bilimsel araştırmaların ve teorilerin konusu olmuştur. Şu ana kadar elde edilen bilgilere dayanarak, Amerika kıtasına insanların ulaşmasına dair iki temel teori bulunmaktadır:

Kuzeydoğu Asya Yolu (Kara Köprü Teorisi): Bu teoriye göre, Amerika'ya ilk insanlar Bering Boğazı üzerinden Asya kıtasından Kuzeydoğu Sibirya bölgesine gelmişlerdir. Bering Boğazı, Buzul Çağı sırasında dünya deniz seviyelerinin düşmesiyle birleşik bir kara köprüsü haline gelmişti. Yaklaşık 20.000 ila 15.000 yıl önce, bu kara köprüsünü kullanarak insanlar Amerika'ya geçmiş olabilirler. Daha sonra bu insanlar, Amerika'nın farklı bölgelerine yayılarak farklı yerleşim bölgeleri oluşturmuşlardır.

Okyanus Geçişi Teorisi (Küçük Botlar veya Sallar): Bu teoriye göre, Amerika'ya ilk insanlar, Büyük Okyanus'un doğusundaki Pasifik Adaları üzerinden küçük botlar veya sallar kullanarak gelmişlerdir. Buna göre, Güneydoğu Asya veya Avustralya bölgesinden kayıklarla deniz yolculuğu yaparak Amerika'ya ulaşmış olabilirler. Bu teori, Amerika'nın güney kıyılarına daha erken yerleşim olasılığını düşündürmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde yapılan arkeolojik kazılar ve genetik araştırmalar, Amerika'ya yerleşimin zamanlaması ve şekli konusunda yeni bilgiler ve kanıtlar ortaya koymaktadır. Ancak, tam olarak nasıl gerçekleştiği kesin olarak bilinmemektedir ve konu hala araştırma ve tartışma konusu olarak devam etmektedir. Amerika kıtasına yerleşim süreci, insanlık tarihinin önemli bir bölümüdür ve bu süreç hakkında daha fazla bilgi edinmek için araştırmalar devam etmektedir.

7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close