Amalgam yüzyılı aşkın süredir diş hekimliğinde kullanılan bir restorasyon materyali olmuş ve güvenilirliğini kanıtlamıştır. Günümüzde artış gösteren hastaların estetik beklentisinden dolayı kompozit dolgulara yönelim artmıştır. Diş rengiyle uyumu ve gelişen sistemler sayesinde ömürleri amalgam dolgulara yaklaşmıştır. Restorasyon yapılırken kullanılacak materyal seçiminde hastanın beklentisinin yanı sıra vakanın uygunluğu da çok önemlidir.
Amalgam içerdiği civadan dolayı "zehirli" olduğuna dair iddialara maruz kalmaktadır. Asıl zehirli olan amalgam sertleşirken veya dolgu yenilenirken açığa çıkan civa gazıdır. Bu gaz hastadan ziyade sürekli bu gaza maruz kalacak hekim ve sağlık çalışanları için daha tehlikelidir ancak uygun ve iyi bir havalandırma sayesinde üstesinden gelinebilir. Gazın hastaya etkisi ise günlük hayatta besinler ve diğer yollardan aldıkları civayla kıyaslandığında risk teşkil etmemektedir. SCENIHR, FDI ve ADA gibi kuruluşlar da ağız sağlığında kullanılan civanın kullanımında sakınca bulmamıştır.
Amalgam ile civa veya içerisindeki diğer metallere karşı alerji dışında herhangi bir komplikasyon gözlenmemiştir. Yapılan çalışmalarda ise genel sağlık üstünde kanıtlanan bir etkisi bulunamamıştır.
Kompozit dolguların piyasadaki payının artması ve gelişen özelliklerine rağmen amalgam hala dünya çapında yaygın kullanılan bir materyal olmaya devam etmektedir.
Kısacası doğru endikasyonlarda Amalgama güvenmeye devam edebiliriz.
Kaynaklar
- Yazar Yok. The Safety Of Dental Amalgam And Alternative Dental Restoration Materials For Patients And Users. (17 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. The Dental Amalgam Toxicity Fear: A Myth Or Actuality. (17 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı