Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
46K UP
Üye
1

Almanya ile İngiltere (yada Britanya) akraba oldukları halde neden müttefik olamamislar 1.ci Dünya harbi ve öncesi?

1,209 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Rauf Ercan
Rauf Ercan
138K UP
Yüksek Lisans Öğrencisi & Okur bir birey.

Birinci Dünya Savaşı öncesinde, İngiltere'nin sömürgecilik yarışısında diğer ülkelere göre daha önde bir devlet olmuştur. İngiltere sömürge toprakları ile beraber "üzerinde güneş batmayan İmparatorluk"[1] olarak anlandırılmaya başlanmış. Almanya ve İtalya ise, sömürgecilik yarışısında geç kalan ülkeler olmuşlardır. Ancak 1884'ten itibaren Almanya, hızlı büyüyen ekonomisiyle, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri oldu, ordusu ve donanmasıyla Büyük Britanya'ya kafa tutar hale geldi.

Sömürgeleşme politikasın gereği olarak Almanya, Afrika'nın diğer Avrupa ülkeleri tarafından paylaşımına katılmak istedi. Berlin Konferansı ile Avrupa'nın önemli güçleri Afrika'yı paylaştılar ancak Almanya'nın payına Ruanda'nın büyük bir kesimini, Burundi'yi, Tanzanya'yı ve Mozambik'in bir parçası[2], Namibya, Togoland ve Kamerun düştü. Afrika'yı paylaşma mücadelesi I. Dünya Savaşı'nın ortamını yaratmıştır. Osmanlı İmparatorluğu ve Almanya'nın ittifak olmuştur. Almanya İmparatorluğu, Osmanlı imparatorluğu üzerinden İngiltere sömürgelerine saldırmıştır. Almanya'nın yaptıklarını H. B. Soy(2002)[3] şu şekilde ifade etmiştir;

Almanya’nın Osmanlı topraklarında inşa imtiyazını elde ettiği Bağdat demiryolunun İngiltere’nin can damarı olan Hindistan yolunu tehdit eder mahiyette yapılacak olması, İngiltere ve Almanya arasındaki gerilimi daha da arttırmıştır. Almanya ve İngiltere, Birinci Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde Bağdat Demiryolu ve Basra Körfezi ile ilgili problemleri anlaşarak halletmişlerdir. Fakat çıkar çatışmaları ve uyuşmaları neticesinde şekillenen iki blokun halledemediği problemler, 1914 yılında Almanya ve Osmanlı Devleti’nin sonunu hazırlayan büyük bir savaşın çıkmasına sebep olmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

194 görüntülenme

Kaynaklar

  1. W. J. Reader. (2017). The British Empire: ‘Dominion Over Palm And Pine’. Manchester University Press, sf: 35-59. doi: 10.7765/9781526119506.00008. | Arşiv Bağlantısı
  2. Britannica, T. Editors of Encyclopaedia. German East Africa | Former German Dependency, Africa. (11 Ocak 2010). Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  3. H. B. Soy. (2004). Almanya'nın Osmanlı Devleti Üzerinde İngiltere Ile Nüfuz Mücadelesi, 1890-1914. ISBN: 9789756565582.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close