Hayvanların renklerinin olmaması deri ve saçlarda melanin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bitkilerde renk eksikliği klorofil eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Yiyecek üretmek için ihtiyaç duydukları klorofilden yoksun olan albino bitkileri, genellikle tohumda depolanan enerji tükendikten sonra fide halinde ölürler. Albino bitkiler, klorofilleri olmaması sebebiyle hayat boyu fotosentez yapmadan yaşamlarına devam ederler. Bitki büyümeye devam ediyor gibi görünse de fotosentez ile sağlayamadığı enerjiyi, tohumda depoladığı ilk enerjiden kullanır. Kısmi albinizm gösteren bitkiler, yaşamlarını sürdürebilecek olsa da tamamen albino olan bitkiler, tohumda depolanan enerji bittiğinde bodur/küçük kalabilirler ya da tamamen solabilirler. Alacalı yeşil-beyaz yaprakları olan veya anormal derecede beyaz çiçekleri olan bitkiler albino olarak kabul edilmez; Renkleri belirli bir tür için alışılmadık olsa da, bu bitkiler yine de normal şekilde fotosentez yapabilirler .

Hem pigment biriktirme alelinde hem de pigment üretim alelinde, bitki hücrelerinin kloroplastında klorofilin üretilmesini engelleyen resesif genetik mutasyonlardır.
Daha detaylı açıklamak gerekirse; Albinizm, olgunlaşmamış erkek gametlerin ısı, gama radyasyonu, kolşisin (C22H25NO6) veya etanol ile muamele edildiği ve eşleşen bir dişi gamet olmadan embriyo oluşturmaları için uyarıldığı bir süreç olan androjenik mikrospor embriyogenezi yoluyla laboratuarda yetiştirilen bitkilerde nispeten yaygındır . Bu süreç genellikle mahsullerin ve Daylilies (Hemerocallis) gibi süs bitkilerinin geliştirilmesinde arzu edilen özelliklerin yeniden üretilmesi için gereken süreyi kısaltmak amacıyla kullanılır. Özellik, bu özelliği sergileyen bitkinin gameti kullanılarak izole edilebildiğinde, bitkiyi çiftleştirmeye ve birçoğu istenen özelliği göstermeyecek tohumlar oluşturmasını beklemeye gerek yoktur.
Bu tür işlem görmüş gametlerden yetiştirilen albino fidelerinin görülme sıklığının yüksek olmasının nedeninin, plastid gelişimine müdahaleden kaynaklandığı düşünülmektedir. Sağlıklı bitkilerde protoplastidler olgunlaşarak fotosentezi güçlendiren kloroplastlara dönüşür . Bu protoplastidler albinolarda gerektiği gibi olgunlaşmaz. Albinoların ortaya çıkışı bu bağlamda genellikle kötü bir şey olarak görülüyor: Albino mahsulleri ve süs bitkileri laboratuvar ortamı dışında geçerli değil ve dolayısıyla işe yaramaz.

Bir bitki koleksiyoncusu olarak, albino aldığım Monstera bitkisi ev ortamında diğer bitkilere göre oldukça ''nazlı'' ve ekstra bakım isteyen bitkilerimden biri olmuştu. Yapay ışık ve gerekli nem - su düzeyiyle bir süre yaşatabildim. Albino bitkiler dikkat çekici faka bir o kadar da zor. Sağlıklı fotosentez yapmalarını ve meyve vermelerini sağlayacak bir teknoloji olabilir ancak bu bitkilerin koşulları pahalı ve zor olacaktır. Alınan meyvelerin süreklilik sağlayacağını düşünmüyorum. Albino bir bitkinin fotosentez yapması bile güçken, meyve ve tohum oluşturabilmesi onun ömrünü çok daha kısaltabilir. Ancak bilim her gün ilerliyor.
Kaynaklar
- Earth. Botanical Albinos: The Science Behind Plants Without Chlorophyll. (5 Ağustos 2018). Alındığı Tarih: 26 Kasım 2023. Alındığı Yer: Earth | Arşiv Bağlantısı