Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emre Başaran
Emre Başaran
46K UP
Üye 2 gün önce 1 Cevap
3

Ödüllü Soru Akvaryum balıkları neden bu kadar tatlı gözükür?

Birşeyi tatlı bulmamız için onun insan yavrularına benzemesi; yani büyük gözler, yuvarlak yüz hatları ve küçük burun gibi bebeksi özelliklere sahip olması gerektiğini biliyoruz, kedi ve köpek yavrularını tatlı bulmamızın sebebi de bu. Ama bu özelliklerin neredeyse hiçbirine sahip olmayan Glofish gibi akvaryum balıkları neden bu kadar tatlı geliyor?
209 görüntülenme
Akvaryum balıkları neden bu kadar tatlı gözükür?
Akvaryum balıkları neden bu kadar tatlı gözükür?
Cevap Ver 2,500 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Damla Şengün
Usta Öğretici Güzellik Uzmanı ve yaşam koçu 2 gün önce

Glofish gibi balıklar beynimizde "küçük, zararsız, eğlenceli" klasörüne kaydoluyor. Bebeksi olmasalar bile, zihnimizde pozitif bir bağ kuruyoruz. Yani sevimliliğin anahtarı illa bebek formu değil, bazen sadece "küçük, renkli ve güvenli" kombinasyonu da yetiyor.Bu tatlılık meselesinin bilimsel temelini ilk ortaya koyan kişi Konrad Lorenz.

Kendisinin 1943'te yazdığı makalede (Kindchenschema teorisi) "insan yavrusu özelliklerinin" sevimliliği tetiklediğini açıklıyor.

Glofish gibi örnekler için güncel psikoloji ve evrimsel biyoloji araştırmaları ise, renk, boyut ve hareket gibi faktörlerin de sevimlilik algısında etkili olduğunu gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

İşte doğrudan kaynaklar:

---

1. Lorenz, Konrad (1943).

Başlık: Die angeborenen Formen möglicher Erfahrung (The Innate Forms of Possible Experience)

Tüm Reklamları Kapat

Yayın: Zeitschrift für Tierpsychologie

DOI: 10.1111/j.1439-0310.1943.tb00655.x

URL: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1439-0310.1[1][1]943.tb00655.x[1][1]

Kaynaklar

  1. Konrad Lorenz. (Zeitschrift für Tierpsychologie, 2025). Die Angeborenen Formen. Not: Bu çalışma, bebeğimsi özelliklerin (Kindchenschema) insanlarda koruma ve bakım dürtüsü uyandırdığını gösteren ilk bilimsel temel..
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close