Sağlığımıza zarar veren genellikle cihazların WİFİ,4G veya Bluetooth özelliğidir. Bu özelliklerin çoğu akıllı saatlerde olduğu için saatler zarar verebilir niteliktedir ama bilekliklerin çoğu bu özelliğe sahip değildir bazıları sadece saati gösterir ve konuşmaya yarar. Okuduğum yazıya göre "Akıllı telefonları uzun süre kullananlar da yaptığımız deneylerde ciddi bir sağlık sorunu olmadığı dile getirilir" diyor. Akıllı saatler ve fitness takip cihazları gibi giyilebilir cihazlar, farklı cihazlarla veya ağlarla iletişim kurmak için radyo frekans sinyalleri göndermek için vericileri kullanır. Akıllı telefonlar gibi WiFi, Bluetooth veya 4G kullanan giyilebilir cihazlar radyasyon yayar ve güvenliklerini sağlamak için FCC standartlarını geçmek zorundadır. Akıllı saatler gibi kablosuz cihazların yaydığı radyasyon türü elektromanyetik spektrumun bir parçasıdır. Buna görünür ışık, kızılötesi radyasyon, UV ve x-ışınları dahildir. Elektromanyetik radyasyon, farklı enerji seviyelerindeki fotonlar olarak düşünülebilir. Dalgaboyu ne kadar kısa olursa sinyalin foton başına taşıdığı enerji de o kadar fazla olur. DNA mutasyonlarına ancak sinyal tarafından yeterli enerji taşındığında neden olabilir ve sadece gama ışını, X ışını ve UV fotonları bu tür enerjiye sahipse gerçekleşir. Radyasyonun kanser riskini arttırdığı bilinen mekanizma budur. Akıllı saatler, akıllı telefonlar ve diğer kablosuz cihazlar radyasyon yayar, ancak bu radyasyon DNA'yı değiştirmek için gereken enerjiye sahip değildir.
FDA, endişelenecek bir şey olmadığı konusunda bize güvence veriyor; "Bilimsel kanıtların ağırlığı, cep telefonlarını herhangi bir sağlık problemiyle ilişkilendirmemiştir. Son 15 yılda, bilim adamları cep telefonlarının yaydığı radyo frekans enerjisinin biyolojik etkilerine bakarak yüzlerce çalışma yürüttü. Bazı araştırmacılar radyo frekans enerjisi ile ilgili biyolojik değişiklikler bildirmiş olsa da, bu çalışmalar çoğaltılamadı. Yayınlanan çalışmaların çoğu, bir cep telefonundan radyo frekansa maruz kalma ile sağlık sorunları arasında bir ilişki gösterememiştir."
WiFi sinyallerinin veya cep telefonu sinyallerinin bir risk olduğunu belirten çalışmaların haber raporlarında sağlık korkuları vardı, ancak FDA'nın yukarıdaki ifadesinin önerdiği gibi, bu çalışmaların arkasındaki bilgilerin doğrulanmadığı ve bunun tersi doğrulanan çalışmalarda fikir birliği olduğu yönünde. Aslında, uygun çalışmalarla desteklenmeyen sağlık korkuları, halkı sigara içmek veya HPV gibi virüsler gibi daha önemli kanser risklerinden uzaklaştırdığı için zararlı olabilir. Rahim ağzı kanseri vakalarına neden olan kızlarını HPV'ye aşılamayı reddeden ebeveynler bile var.
Başka bir yazıda "Akıllı saatlerin verimliliği ve rahatlığı çok fazla olmasına rağmen, bu tür teknolojilere eşlik eden çeşitli sağlık riskleri vardır. EMF radyasyonu nedeniyle, akıllı saatinizi her durumda kullanmak her zaman akıllıca olmaz. Eğer ihtiyacınız yoksa 7/24 takmanıza gerek yok. Evde otururken veya bir aktivite yapmadığınız zamanlarda veya çalışırken veya sosyal bir etkinlikte bulunurken çıkartmak her zaman daha iyidir. Eğer takmanız gerekiyorsa bile cihazınızı (bazı sebepler dışında) uçak moduna almak en iyisidir çünkü uçak moduna almak saatinizin birçok özelliğini (WiFi, Bluetooth gibi) devre dışı bırakacaktır. Boş zamanlarınız da yapabileceğiniz durumlardır bunlar ve daha iyi uyumayı, daha az baş ağrısı çekmeyi, hafızanızı iyileştirmeyi, daha iyi bir ruh hali içinde olabilmeyi ve sağlıklı beslenebilmek için yapmanız gerekenlerdir."
Daha fazla uzatmıyacağım kısacası; tüm akıllı cihazlar belli bir oranda radyasyon yayar eğer bunları çok fazla takıyor veya kullanıyorsan senin için bazı küçük sorunlara yol açabilir ama bunlar büyük derece de sorunlar değil örnek veriyorum zaten telefon üreticilerinin belirli bir radyasyon seviyesinin üstüne çıkması yasak en yüksek seviye 2.0'dır bunun üstüne çıkılmaz, kaçak veya replika telefonlar bu seviyeye dikkat etmez ama büyük telefon şirketleri (İphone, Samsung, Huawei, Xiamoi, Lg gibi) bu seviyeyi dikkate alır. İphone mesela genellikle 0.90 ve 1 arasındadır. Telefonunun veya saatinin bazı özelliklerini işin yokken kapatırsan daha az radyasyona uğrarsın. Akıllı saat ve bileklik telefonun yaydığı radyasyonun çok azını yayabilir o yüzden eğer alıcaksan sana tavsiyem Aliexpress gibi yerlerden ne idüğü belirli olmayan (yane marka olmayan) şeyleri alma. "Ya kardeşim sırf marka ya, üstüne logo basıyorlar 200 dolar daha fazla satıyorlar pü kapitalizm" deme, kendini düşünüyorsan Uluslararası Sağlık Örgütünün belirlediği kriterlere uyan cihazlar al, kısacası marka al.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Smart Watch Labs. (5 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Smart Watch Labs. (5 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Emf Advice. (5 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı