Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Veysel Efe Boyraz
Üye
2

Akciğerin kendi hücreleri ve alveol hücreleri o2 ihtiyaçlarını nasıl karşılar?

Sürfaktan maddesi o2 nin alveollerin kendi hücreleri tarafından kullanılmasına engel olmak için var ama tabiki bu hücrelerin de o2li solunuma ihtiyacı var bu durumda o2 ihtiyaçlarını bu hücreler ve diğer akciğer hücreleri nasıl karşılar?
166 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yapay Zeka Kullanımı 1 moderatör tarafından eklendi
Yazının çoğunda veya tamamında yapay zeka kullanılmıştır.
0
Łich Qwrt
Łich Qwrt
19K UP
Ögrenci

Akciğerin kendi hücreleri, özellikle alveol hücreleri, oksijen ihtiyaçlarını kan dolaşımından karşılarlar. İşte nasıl olduğu:

1. **Alveoler Kapillerler:**

Alveoller, etraflarındaki yoğun kapiller ağ aracılığıyla kanla çevrilidir. Kan, kalpten pulmoner arterler yoluyla akciğerlere gelir ve bu kapiller ağ üzerinden alveollerle temas eder. Burada oksijen, alveol keselerinden kapillerlerin ince duvarları üzerinden geçerek kana difüze olur.

Tüm Reklamları Kapat

2. **Hücre İçin Oksijen Dağılımı:**

Bu kapiller ağ, sadece gaz değişimini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda akciğer dokusundaki hücrelerin de oksijen ihtiyaçlarını karşılar. Kapillerler, akciğer dokusundaki her hücreye oksijen taşıyarak hücrelerin aerobik solunum yapabilmesini sağlar.

3. **Sürfaktanın Rolü:**

Sürfaktan, alveoller içinde yüzey gerilimini azaltarak alveollerin çökmesini önler. Bu maddenin oksijenin hücrelere difüzyonuna engel olmaması sağlanır çünkü sürfaktan, gaz değişimi yüzeyinde ince bir tabaka olarak bulunur ve oksijenin gaz fazından sıvı faza geçmesine müdahale etmez.

Tüm Reklamları Kapat

4. **Bronşial Arterler:**

Akciğerlerin kendi beslenmesini sağlayan bir diğer önemli yapı bronşial arterlerdir. Bu arterler, oksijen bakımından zengin kanı doğrudan aortadan alır ve akciğer dokusunun çeşitli bölgelerine dağıtarak hücrelerin oksijen ihtiyaçlarını karşılar.

Bu şekilde, akciğer hücreleri ve alveol hücreleri, hem pulmoner hem de bronşial dolaşımlar aracılığıyla yeterli oksijen alır ve metabolik aktivitelerini sürdürebilirler.[1]

Kaynaklar

  1. E. N. Marieb. Essentials Of Human Anatomy & Physiology (11Th Edition). ISBN: 9780321919007.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close