Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Taha Topal
Taha Topal
20K UP
Üye 2 Eylül 2023 2 Cevap
4

Ağzımızdan çıkan hava neden üfleyince soğuk hohlayınca sıcak?

Sonuç olarak ciğerlerde kullanılan havanın her şekilde sıcak olması gerekmez mi?
1,275 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Biyolog 2 Eylül 2023

Ağzımızdan çıkan hava her zaman aynı sıcaklıktadır. Ancak çevremizdeki hava çoğunlukla akciğerlerimizden gelen havadan daha soğuktur. Ağzımızdan hava üflediğimizde, eğer hava bir cisme hızlı bir şekilde ulaşırsa, ona çok fazla ortam havası karışır. Bunun sonucunda cismin üzerine düşen hava soğur. Tersine, ağzımızdan çıkan hava nesneye yavaş ulaşırsa sıcak kalır. Nesne ağzımızdan uzaktaysa, çevredeki havanın büyük bir kısmı karışır ve bunun sonucunda soğur. Öte yandan, eğer nesne ağza yakın yerleştirilirse, hava doğrudan sıcak olarak nesnenin üzerine düşer.[1]

108 görüntülenme

Kaynaklar

  1. toppr. Effects Of Blowing Air. Alındığı Tarih: 2 Eylül 2023. Alındığı Yer: toppr | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Abdulkadir Özcan
Dedem üfürükçü 15 Kasım

Bana göre asıl nedeni şu; hızla üflenen hava cildimiz üzerindeki nemin buharlaşmasını hızlandıracak, buharlaşma nedeniyle sıvı haldeki su molekülleri hal değişimi için gerekli olan enerji cildimizden çekeceği için daha soğuk hissederiz. Bu olay için üflenen havanın daha soğuk olmasına gerek yok. Biliyorsunuz ki nefesimizden çıkan hava vücudumuz ile aynı sıcaklıkta, yani soğuk olması bu etkiyi daha çok hızlandırır tabi ama burada cildimizi soğuran su moleküllerinin hal değişidir. Hatta şu örnekleri de verelim; kolonyalı cildimize sürdüğümüzde suya nazaran daha hızlı serinleriz bunun nedeni alkolün kaynama noktası daha düşük olduğu için daha kolay buharlaşır ve hızla vücudumuzdan enerji çeker. Başka bir örnek eskiden dondurma yapmak için buza tuz karıştırılır dondurulmak istenen doldurma kreması burada daha hızlı donardı çünkü buzun içerisine karıştırılan tuz, suyun kaynama noktasını düşürür. Hal değiştirmek isteyen su erirken dışarıdan daha hızlı enerji çekerdi bu sayede daha hızlı bir soğurma yapılırdı. Hatta bir ara Trent oldu insanlar challenge olsun diye vücutlarına tuz ve buz karışımı koyuyordu ve dayanamıyorlardı çünkü buzlu tuz çok daha hızlı ısı çektikleri için soğuk ciltlerini ısırıyordu. Yani hal değişimlerinde ısı transferi daha büyük oluyor. Başka bir örnek ise yeni duş aldığımızda dışarı çıktığımızda soğuğu daha çok hissederiz çünkü cildimiz daha nemli olduğu için buharlaşma nedeniyle daha çok ısı çekilir ve üşürüz. Bu olay bir de dışarıdaki bağış neme bağlı mesela havalar yumuşadı deriz hava rüzgarlı olsa bile o kadar etkilenmeyiz. Çünkü yumuşak hava aslında daha nemli hava oluyor ve buharlaşma hızını yavaşlatıyor kuru havalarda ise daha az nem olduğu için daha hızlı buharlaşma sağlar ve soğuğu keskin hissederiz. Bu yüzden yağmur yapmadan önce havanın yumuşadığını hissederiz.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close