Halk arasında ağız yarası olarak geçen tıp'da Aft olarak bilinen ülseri diyorsun sanırım.
Çoğunlukla ağız içinde pamuksu bir görünüme sahip olan aftlar değerlendirilirken kişinin yaşı, yaranın ağız içindeki konumu, şekli, sayısı, seyri ve varlığının süresi, ağrılı olup olmadığı ve diğer detaylı öyküsü önem kazanır. Çoğunlukla görülen, formu düzensiz aralıklarla tekrarlayan ve kendi kendine iki üç hafta içinde iyileşerek yok olan, akut ağrılı aftöz ülserlerdir. Genellikle tek olarak görülseler de aynı anda farklı bölgelerde birden çok da görülebilir. Bazı durumlarda biri iyileşirken, bir diğeri oluşur. Aft oluşumunu tetikleyen ve seyrini kötüleştiren faktörler saptanmış olsa da nedeni tam olarak saptanamamıştır.
Çıkma sebebi sosyoekonomik düzeyi yüksek kişilerde ve erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür. Genetik yatkınlığın yanı sıra travma, stres ve kaygı bozuklukları, sigara kullanımı, tütün çiğneme, premenstrüel dönem, ilaç kullanımı, folik asit, B12, demir ve çinko gibi vitamin eksiklikleri, bağışıklık sisteminin zayıf olduğu hastalık dönemleri, hormonal değişiklikler, sirke, turşu, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerin tüketilmesi, diş macunu içeriğindeki sodyum lauryl sülfat adlı köpük artırıcı madde, sistemik hastalıklar ve alerji gibi pek çok faktör aft oluşumuna sebep olabilir.
Eğer çıktıysa zamana bırakarak geçmesini bekleyeceksin, yaraya zarar vermemen gerekiyor sıcak, asitli ve yakıcı nitelikte olan tahriş edici gıda ve sıvılardan uzak durmalısın. "Tuzlu su ya da karbonatlı su ile ağzını çalkalayabilirsin"diyorlar ama bence yapma tuz yarayı yakar acının üstüne acı eklersin, sen sadece sıcak ve asitli şeyler yeme-içme yeter. Ancak uzun dönemde aft oluşumunu engellemek için sigarayı bırakmak, düzenli ve dengeli beslenmek faydalı olabilir. Umarım dediğin hastalık budur.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Medical Park. (4 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 4 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı