Bu tip HIV-AIDS konularında hep aynı şey düşünülmeli: HIV, hangi yollarla bulaşır? Sorunun cevabı çok açık:
Ancak bunlara "dokunma" ile, yani deriden emilimle HIV bulaşmıyor. Bu sıvıların, sizin kanınıza girmesi gerekiyor!
Bu, bunun gibi HIV'in bulaşabilirliğine yönelik tüm sorular için geçerli. Dolayısıyla çeşitli senaryolara bakalım:
Senaryo ne kadar "olasılıksız" ise, HIV'in bulaşması da o kadar "olasılıksız" olacaktır. İş tamamen yukarıdaki sıvıların sizin kan dolaşımınıza ulaşma ihtimalinde bitiyor yani. Sırf aynı tuvaleti kullandınız diye HIV bulaşacak diye bir durum yok. O tuvaleti "nasıl" kullandığınızda bitiyor iş. Bu, tuvalet ile sınırlı değil; yatak odası, mutfak, oturma odası, otobüs, araba ve diğer bütün mekanlar için de geçerli.
Uzun lafın kısası, HIV pozitif bireyleri öcü gibi görmeyin. Her hastalığın belirli bulaşma mekanizmaları var, grip de olsa, HIV de olsa... Bunlara dikkat ettiğiniz sürece sorun olmayacaktır. Etmezseniz, grip de bulaşır, HIV de...
Sevgili Çağrı, her şeyi güzelce açıklamış. Ekstradan ufak bir şey eklemek istedim. Sorduğunuz soruda "AIDS bulaşır mı?" şeklinde bir ifade geçiyor. AIDS bir dönem ismidir. Yani bulaşıcı değildir; HIV bulaşıcıdır. AIDS, tanım olarak "kazanılmış bağışıklık yetmezliği sendromu" olarak geçer. Yani HIV, başta lenfosit olmak üzere bağışıklık sistemi hücrelerinden bazılarını enfekte ederek AIDS dönemine doğru ilerletir. Böylece HIV+ bireyler uzun bir zaman sonra AIDS dönemine girebilirler. Hatırlatmakta fayda vardır ki her HIV+ birey AIDS dönemine girer diye bir kural yoktur.