Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

Acil Durumda "İlk Yardımcı Olarak" Zayıf/Yetersiz Solunumu Olan Kişiye Suni Solunum Yapılır Mı?

Merhabalar, ilk yardım sertifikam var, fakat bu sorunun cevabını merak ediyorum. Genelde kaynaklarda; "solunum tamamen durana kadar suni solunum yapılmaz, tamamen durması durumunda yapılır, onun dışında kişi sadece gözetim altında tutulur" ifadesi oluyor.
309 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cengiz Atabey
Hemşire - Anestezi TEK.

Merhaba, aktif solunumu olan hastalarda herhangi bir şekilde kesinlikle suni solunum yapılmaz. Solunum ve kalp gibi hayati fonksiyonlar en küçük bir faliyet içerdiğinde acil servis [1]kaynakları ve ekipmanları dışında kesinlikle müdehale edilmez. Solunum hacmi düşük olduğunda etrafı mümkün olduğunca havadar duruma getirmeniz daha faydalı olacaktır. İlk yardım için 3 temel unsur gerekir "Bak- Dinle- Hisset" solunum ve kalp dolaşımını 3 fonksiyon ile test ederiz ufak miktarlada da olsa aktif olan kalp veya akciğere dışarıdan kontrolsüz müdehale hastanın durumunu daha kötü hale getirecektir. Solunum otonom olarak devam ettiğinde düzenli veya düzensiz olabilir. Bu durumda dışarıdan müdehale etmek solunum kaslarında spazma neden olacaktır. Hasta nefes vermeye çalıştığı anda sizin nefes aldırmaya çalışmanız durumu daha kötü hale getirecektir. En kısa sürede ambulans ekiplerine bilgi verip fark ettiğiniz olguları bildirmek örneğin dakikada 32 kez nefes alıyor kalp ritmi 130-150 gibi olgular hastanın kurtulması için hayati önem taşıyacaktır.

Kaynaklar

  1. İbrahim TÜRKOĞLU. (2010). Mekanik Ventilatör Tasarım Metotları. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Burak Burhan
Araştırıyorum

(Kaynaktaki bilginin doğruluğu ile ilgili bilgim yok.)

Suni teneffüs, genellikle acil tıbbi durumlar, boğulma olayları, solunum yetmezliği veya solunum durmasına yanıt olarak uygulanır. Bu işlem, bir kişinin veya hastanın vücuduna oksijen sağlamak ve karbondioksit atıklarını uzaklaştırmak için kullanılır.

Solunumun Olup Olmadığını Kontrol Etme:

Tüm Reklamları Kapat

Kişinin solunumunu kontrol edin. Eğer hasta nefes almıyorsa veya düzensiz nefes alıyorsa, suni teneffüse başlayın.

Ayrıca; Nefes Almaya Başlarlarsa:

Kişi aniden nefes almaya başlarsa, suni teneffüse son verin, ancak bilinci hala kapalıysa hastayı yakından gözlem altında tutun.

Kaynaklar

  1. Anonim. Suni Teneffüs Nedir? - A Life Sağlık Grubu. Alındığı Tarih: 1 Şubat 2024. Alındığı Yer: alifesaglikgrubu | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close