Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Erkan Koçak
Erkan Koçak
20K UP
Üye
2

Acaba yapay zeka araçlarına sorduğumuz sorular veri olarak kaydediliyor mu? Ve eğer kaydediliyorsa bu ilerleyen zamanda tehlikeli olmaz mı?

Yapay zekaya sorulan sorularda herhangi bir özel veya kişisel bilgi girmek zorunda olduğumuz bir durum için bunun tehlikeli olma durumu var mıdır?
224 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Baykuş Null
cyber security

Merhabalar. Yapay zeka araçları şu an için kim ne derse desin yeteri kadar gelişmemiştir. Amma gelişmeye çok yakınlar. Kendi izlem ve çıkarımlarıma göre Şuan için olan ChatGpt, Bard, Bing gibi yapay zeka dil modelleri aslında insanlara cevap vermek için diyil, yapay zeka araçlarının eğitilmesi içindir. Yapay zeka dil modelleri kendilerine sorulan soruları, edilen sohbetleri, girilen komutları kendi kütüphanesinde işler ve bunları asla kaldırmaz. + - diye kendisinde tanımlar. Yani evet soru verileri hepsi kaydediliyor. Buna çok basit bir örnek de göre bilirsiniz. Mesela her kes tarafından merak edilen sorulara hemen yanıt vererken, daha az merak edilen konulara daha geç yanıt veriyor. Yani giriler tüm her veri yapay zeka yazılımlarının arka pilanında işleniyor ve veritabanına ve ya kayıt dosyalarına kayıt ediliyor.

Gelelim sorunun ikinci kısmına. Bu tehlikelimi? Henüz bilemeyiz amma insanların sorduğu sorulardan O insanın psikolojik, Dini, Siyasi, Ruh hali gibi durumunu yine bir yapay zeka araçlarıyla tahmin etmek zor olmayacaktır. Yani bu verilerin nerde depolandığı, kimlerin bu verilere erişe bildiğinden asılı olarak evet tehlikeli. Örn. Facebook veritabanına ABD gizlis servisinin erişimin olması artık sırr diyildir.

Şuan için Yapay zeka yazılımları daha hızlı eğitilmek için piyasaya sürüdü. En fazla 5 sene içerisinde yapay zekanın gelmiş olduğu nokta çok daha irelide olacağını düşünüyorum. örn. Şimdi bana "tavşanla yarışan kedi çiz" dediğimizde çıkan resimler ve çıktılar çok daha basit olucaktır. Artık insanlar komutlar ile 3d yazıcılardan hiç bir modelleme bilgisi olmadan bile üretim yapa bilecekler. İşte bu gerçek bir tehdit.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Nicole Laskowski. What Is Artificial Intelligence (Ai)?. Alındığı Tarih: 21 Şubat 2024. Alındığı Yer: Techtarget | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close