Merhaba, Cerrahpaşa Nükleer Tıp'ta 1 ay staj yaptım ve kanser hastalarının tedavi ve görüntüleme süreçlerini yakından gördüm. 1 aylık süreçte yoğun olarak tiroid kanseri tedavisi yapıldı. Görüntülemede ise PET CT ve SPECT kullanılıyor.
Tiroid kanser tedavisinde öncelikle hasta ameliyat edilerek tiroid bezi alınıyor ve iyileştikten sonra Hastaya özel odalarda İyot-131 verilerek 2-3 gün (2-3 gün bekletilmesinin sebebi hastanın radyoaktif ilacı farklı yollarla vücudundan atması ve kontaminasyon riski taşımasıdır) bu özel odalarda bekletilir. Daha sonra hasta taburcu edilir ve belirli sürelerde kontrol için tekrar gelir.
PET CT ve SPECT'nin genel amacı görüntüleme yapmaktır. PET'in açılımı "pozitron emisyon tomografi". Adındanda anlaşılacağı üzere radyoaktif atomlardan pozitron salınımı üzerine çalışan makinelerdir. Ana mantık pozitron salınımı sonucu bir elektron ile anhile olmasıyla 2 ters yönde salınan fotonların eş zamanlı/gecikmeli (biri diğerinden önce algılanır) olarak algılanmasıyla çalışır. Genelde F-18 (flor-18 izotopu) kullanılır çünkü F-18 glikoz molekülüne bağlıdır ve vücut tarafından (özellikle kanserli hücreler) hızlıca emilir. Diğer bir özelliği ise yaklaşık 110 dakika yarı ömrü olmasıdır. Yarı ömür önemli çünkü hem enjekte ederken hem de enjekte ettikten sonra ilacın etkisinin ne kadar süre devam edeceğini belirler. SPECT ise bu kadar komplike değildir çünkü kullanılan izotoplar tek bir foton dahi yayımlasa görüntüleme için kullanılır (tabii spesifik enerji aralığında). SPE'nin açılımı "single photon emission". Genellike Tc-99 (teknesyum izotopu) kullanılır.