Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zehra Aydoğan
Üye 1 hafta önce 1 Cevap
1

9. Sınıf öğrencisiyim. Bir fen çalıştayına katıldım, nükleer enerji ve atom fiziği komitesinde araştırma yapıyorum. Bana katkı sağlayabilecek biri var mı?

Kanser hastalarının radyoterapi süreçleri ? Tıbbi görüntüleme teknikleri ve PET, SPECT, CT taramalarında radyoizotop kullanımı ? Soğuk Savaş döneminde gerçekleşen gizli nükleer kazalar ve üzerlerinin örtülmesinin boyutu ? Nükleer enerjinin etik boyutu ? Nükleer silahların caydırıcılık teorisi ve globaldeki etkileri nelerdir?
173 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İbrahim Elcabuk
İbrahim Elcabuk
2,150 UP
Fizik YL 1 hafta önce

Merhaba, Cerrahpaşa Nükleer Tıp'ta 1 ay staj yaptım ve kanser hastalarının tedavi ve görüntüleme süreçlerini yakından gördüm. 1 aylık süreçte yoğun olarak tiroid kanseri tedavisi yapıldı. Görüntülemede ise PET CT ve SPECT kullanılıyor.

Tiroid kanser tedavisinde öncelikle hasta ameliyat edilerek tiroid bezi alınıyor ve iyileştikten sonra Hastaya özel odalarda İyot-131 verilerek 2-3 gün (2-3 gün bekletilmesinin sebebi hastanın radyoaktif ilacı farklı yollarla vücudundan atması ve kontaminasyon riski taşımasıdır) bu özel odalarda bekletilir. Daha sonra hasta taburcu edilir ve belirli sürelerde kontrol için tekrar gelir.

PET CT ve SPECT'nin genel amacı görüntüleme yapmaktır. PET'in açılımı "pozitron emisyon tomografi". Adındanda anlaşılacağı üzere radyoaktif atomlardan pozitron salınımı üzerine çalışan makinelerdir. Ana mantık pozitron salınımı sonucu bir elektron ile anhile olmasıyla 2 ters yönde salınan fotonların eş zamanlı/gecikmeli (biri diğerinden önce algılanır) olarak algılanmasıyla çalışır. Genelde F-18 (flor-18 izotopu) kullanılır çünkü F-18 glikoz molekülüne bağlıdır ve vücut tarafından (özellikle kanserli hücreler) hızlıca emilir. Diğer bir özelliği ise yaklaşık 110 dakika yarı ömrü olmasıdır. Yarı ömür önemli çünkü hem enjekte ederken hem de enjekte ettikten sonra ilacın etkisinin ne kadar süre devam edeceğini belirler. SPECT ise bu kadar komplike değildir çünkü kullanılan izotoplar tek bir foton dahi yayımlasa görüntüleme için kullanılır (tabii spesifik enerji aralığında). SPE'nin açılımı "single photon emission". Genellike Tc-99 (teknesyum izotopu) kullanılır.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close