Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mine Madran
Mine Madran
23K UP
Üye 2 Temmuz
1

7 sayısının önemi nedir, niçin her yerde? Yoksa tesadüf mü?

Gökkuşağı yedi renk, müzikte yedi nota var, hafta yedi gün, büyük ayı yedi yıldız, dünya yedi kıta, Kuran'da yedi varlıktan bahsediliyor, gökyüzü yedi kat, yedi şavt bir tavaf vb...
743 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ali Kaya
Ali Kaya
362K UP
Bilim Takipçisi 3 Temmuz

Tesadüf. 7 sayısı normal bir sayı. Herhangi bir özel anlamı yok. Bu tür konular altın oran konusu gibi. O da her yerde sanılıyor fakat bunun nedeni olduğu yerlere bakılması. Kısaca bu tür konular hakkında şunu demek yanlış olmaz: Arayan bulur.

Kısaca isterseniz çok daha fazla 7 geçen yerler bulabilirsiniz. Ama unutmayın arayan birisi aynısını 2, 3, 23, 32, e92376 içinde yapabilir.

Tüm Reklamları Kapat

135 görüntülenme
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Günsu Bostancı
Lisans Öğrencisi 3 Temmuz

Öncelikle Ali Kaya'nın "Arayan bulur." adlı argümanına katılıyorum fakat bu, tek başına yetersiz.

7 rakamı bazen denk gelişten öte kasıtlı bir yönelmedir.

Örneğin,

Tüm Reklamları Kapat

  • Gökkuşağında neden 7 tane renk var?

Daha önceleri spektrumun beş renkten oluştuğu düşünülüyordu. Hatta Robert Boyle "Experiments and Considerations Touching Colours" adlı kitabında prizma ile oluşturduğu spektrumu "Kırmızı, Sarı, Yeşil, Beyaz ve Mor renklerin beş konseptini ifade eder" şeklinde tanımlamıştır. Fakat 7 sayısının mistizmi yüzünden Newton, gökkuşağına turuncuyu ekleyip moru çivit ve menekşe olarak ikiye ayırdı.[1] Bu konu The Scine of Color[2] adlı kitapta da daha detaylı olacak şekilde ele alınmıştı.

  • Müzikte neden 7 tane nota var?

Aslında müzikte 7'den daha fazla nota var. Eklentiler ise diyez ve bemol gibi ses değiştiricileri kullanarak elde ettiğimiz seslere karşılık simgeler. Fakat müzik teorisi anlatmak yerine yediye odaklı kalmak lazım(ki bu anlaşılmayı zorlaştıracak.). Notalar, sesin sembolüdür. Sesin de kendine özgü frekansı vardır(birleşik seslerden bahsetmiyorum.) İşte bu frekanslar da matematiğin gözünden yorumlanıp notaları adlandırdı. Hatta konu hakkında daha çok bilgi için "Now Hear This"[3] adlı kitaba da bakabilirsiniz. Yani matematik ana etken.

  • Haftada neden 7 gün var?

Aylar, yıllar ve günler Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönüşü veya Güneş'in tam bir yörüngesi gibi astronomik olaylarla doğrudan ilişkilendirilebilirken bir hafta bir ayın %23'ü gibi ilginç bir orandır. Yine de Çin'den Hindistan'a, Orta Doğu'dan Avrupa'ya binlerce yıldır kullanılmaktadır. Yedi günlük hafta kullanımı, Babillilere ve MÖ 2300 civarında Akad Kralı I. Sargon'un fermanına kadar uzanmaktadır. Yedi sayısına saygı duyuyorlardı ve teleskoplardan önce önemli gök cisimleri yedi taneydi (Güneş, Ay ve çıplak gözle görülebilen beş gezegen).[4] Yani burada da matematiğin tesirini yakalıyoruz ve gizemi çözmek için daha da derin araştırma yapılması gerektiğini anlıyoruz.

Yedi günlük sürenin astrolojik önemine dair en eski kanıt, Guti hanedanlığı döneminde (yaklaşık MÖ 2100) Sümer'de Lagaş'ın rahip-kralı Gudea'nın yedi odalı bir tapınak inşa ederek yedi günlük bir festivale adamasıyla bağlantılıdır. [5]

  • Neden yedi yedi yedi... (why did seven eat seven xd)

Kaynaklarla açıklayabildiğim kadar açıkladım ama bence bu konuda yorum yapma başarısı, bilgi miktarıyla doğru orantılı. Yedinin öne çıkışını konuşurken algıda seçiciliği de hesaba katmak lazım. Sonuçta yedi tek başına her yere yapıştırılan bir sayı değil. Ayrıca tarihsel süreci de iyi incelemek lazım. Sayıların ortaya çıkışını araştırınca da bakış açınız genişleyecektir. Zaman içinde gözlem ve buluşlar arttı fakat bu artış çok daha öncesinde elde edilenlerin üstüne koyularak ilerledi. Peki, bu kadar önceye giderken insanın elinde ne vardı veya hangi alanlarla etkileşim içindeydi? Bence bu sorular, bizi yanıta götürecektir çünkü o dönemin üreten zihni; gökyüzüne bakıyor, sayılarla düşünüyor ve duyularını kullanıyor. Temel düzeyde başka ne yaptıysa ürettiğine de yansıtacaktır diye düşünüyorum.

122 görüntülenme

Kaynaklar

  1. New Scientist. Why Are There Seven Colours In A Rainbow?. (8 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 3 Temmuz 2024. Alındığı Yer: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
  2. S. K. Shevell. (2003). The Science Of Color. ISBN: 9780080523224. Yayınevi: Elsevier.
  3. J. Naylor. (2021). Now Hear This. ISBN: 9783030898779. Yayınevi: Springer Nature.
  4. www.rmg.co.uk. Why 12 Months In A Year, Seven Days In A Week Or 60 Minutes In An Hour?. Alındığı Tarih: 3 Temmuz 2024. Alındığı Yer: www.rmg.co.uk | Arşiv Bağlantısı
  5. A. R. Michaelis. (2012). The Enigmatic Seven. SAGE Publications, sf: 1-3. doi: 10.1179/030801882789801278. | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close