Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Onur Yekedüz
Üye
6

6 aya kadar bebeklerin su içmesi öldürebiliyorsa suda doğum yapmak tehlikeli midir?

1,023 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Hayır, bebeklerin ilk 6 ayda ekstra su içmemesi gerekmesiyle suda doğum riski arasında hiçbir ilişki bulunmamaktadır. Çünkü ana rahmindeki (ve doğumdan hemen sonraki dakikalarda) bir bebeğin vücudu, özellikle de sindirim kanalı zaten amniyotik sıvı ile doludur ve bu sıvı, rahimden çıktıktan sonraki 24 saat içinde atılır (bu nedenle bebekler ilk 24 saatte vücut kütlelerinin %10'una kadarını kaybedebilirler). Örneğin bebeğin doğum sonrasındaki ilk ağlaması, akciğerlerinde birikmiş amniyotik sıvının ve mukusun atılması bakımından önemlidir.[1]

Hatta su altında doğan bebekler, göbek bağları annelerine bağlı kalmaya devam ettiği ve plasenta da sağlam kalmayı sürdürdüğü müddetçe kısa bir süreliğine nefes almaksızın hayatta kalmaya devam edebilirler. Ancak göbek kordonunun sürekliliği ve plasentanın sağlamlığı garanti edilemeyeceği için sırf bu nedenle bebekleri doğum sonrasında su içinde tutmanın hiçbir faydası yoktur ve kesinlikle önerilmemektedir.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Anlayacağınız, suda doğum yapan bir annenin bebeğinin doğumdan sonraki ilk birkaç dakikada bebeğin fazladan su yutması pek mümkün değildir. Bu nedenle bir ebe denetiminde, hele ki bir hekim denetiminde yapılan su doğumları, su yutma endişesi bakımından tehlikeli değildir.

Tabii ki suda doğumun (en azından travayın ilk evresinde suda doğumun) kendince bazı faydaları var: Örneğin suda doğum yapmak bazı kadınlarda acının azalmasına, anestezi ihtiyacının düşmesine ve doğum/travay süresinin kısalmasına neden olabilir; ancak aynı zamanda (özellikle de ikinci evrede suda doğum) enfeksiyon riskini artırabilir, göbek kordonunun kontrolsüz kopmasına neden olabilir, su sıcaklığı bebek için çok yüksek veya düşük olabilir, bebek steril olmayan su içerisinde nefes almaya çalışabilir.[3]

Bunların her biri, özellikle de 17-35 yaş arası olan, preeklempsi ve diyabet riski olmayan, ikiz+ doğurmayacak olan, bebeğin prematüre, aşırı kilolıu veya ters olmadığı, aktif enfeksiyonu olmayan kadınlarda çok düşük riskler olmakla birlikte, Amerikan Obstretetik ve Jinekoloji Birliği (ACOG), su doğumunu risklere sahip deneysel bir prosedür olarak kategorize etmektedir.[4]

243 görüntülenme

Kaynaklar

  1. L. Villazon. Why Do Newborn Babies Cry?. (22 Temmuz 2009). Alındığı Yer: BBC Science Focus Magazine | Arşiv Bağlantısı
  2. Mermaid Birth. Waterbirth. Alındığı Yer: Mermaid Birth | Arşiv Bağlantısı
  3. ACOG. Immersion In Water During Labor And Delivery. Alındığı Yer: ACOG | Arşiv Bağlantısı
  4. S. Abedin. Water Birth Information: Benefits And Risks Of Water Birth. Alındığı Yer: WebMD | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close