Bir rampanın eğimi karşı kenar uzunluğunun, komşu kenar uzunluğuna bölümüdür. Eğim, rampa yüzeyinin yatay düzlemle yaptığı açıya denir. Eğim (%) = Yükseklik (m) * 100 / Yatay Uzaklık (m) formülü ile hesaplanır.
(1 * 100) / 50 = 2 'dir. Yani %2 dir. Peki Kaç derece açıya tekabül eder. %100 eğim 90 Derecedir. oran ve orantı kullanaak kac derece açıya %2 eğimin geldiğini de 0,02 x 90 = 1,8 derece.
Eğim hesaplamaya çalışılırken yapılan bir hata da, yoldaki araç/bisiklet/yürüme ile alınan mesafeyi yatayda alınan mesafe olarak hesaba katmak oluyor. Aslında bizim hareket halindeyken aldığımız bu yol, üçgendeki hipotenüz olduğu için yanlış sonuç veriyor.
Eğimin düşük olduğu bölgelerde hata çok düşük olsa da, eğim arttırça, hata oranı da artıyor.
Yolda katettiğimiz mesafe ile toplam yükseklikteki değişim arasındaki hesabı da aşağıdaki likteki excel dosyasından yapabilirsiniz.
Daha önce cevap vermiş olan su ürünleri yüksek mühendisi beyefendi formülü doğru vermiş fakat eğimin açısal verisini yanlış değerlendirmiş. Basit bir dik üçgen düşünecek olursak. Taban=A yükseklik=H ve hipotenüs yani yol=L dersek, yolun eğim hesabı => H*100/A= %eğim olarak bulunur. Taban ve yükseklik eşitse eğim %100 olur ve eğimin açısal değeri 45° olur, 90° değil. 45 derecelik açı tabanın hipotenüs ile yaptığı açıdır. Beyefendi eminim ufak bir kafa karışıklığı yaşamıştır bu açıklamayı yaparken. yine de bunu araştıran bir otomotiv mühendisliği öğrencisinin abi 90° değil mi demesi sebebi ile ben de google üzerinden arattığımda karşıma çıkan bu cevaba çok şaşırmıştım.
Hanımefendinin sorusuna gelecek olursak 1*100/50=2 yani %2'lik bir eğim oluşacaktır bunun açısal değeri ise 0.9° olacaktır. Yine ispatını trigonometri ile de yapabiliriz fakat yazımı çok uzatıp okuyanları da sıkmak istemem. İyi forumlar dilerim herkese.
Aslında eğim yüzdesi ile açı arasında yukarıda bahsedildiği gibi düz aritmetiksel bir oran ilişkisi yoktur. Yani %2 eğim 45 x 0.02 formülü ile 0.9 derecedir formülü doğru değildir. Eğim açının tanjant değeridir ve tan-1 (inverse tangent - türkçe terimini hatırlayamadım ters tanjant olabilir) işlemi ile açı bulunabilir.
4,459 görüntülenme
1
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Dış Sitelerde Paylaş
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Giriş Yap ve Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz
denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından
yayınlanan
makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru
olup
olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu
platformda
yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti
etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla
işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla
platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
2024 yılında da bilim için Evrim Ağacı'nın yanında yer alın!
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
Türkiye'nin en büyük bilim platformu olarak, 2024'te de bilim iletişimini güçlendirmeye devam etmek istiyoruz. Evrim Ağacı, sizin gibi bilimseverlerin desteğiyle büyüdü ve büyümeye devam ediyor. Sizlerin maddi desteği bizim için çok değerli. 2024 yılında da bu destekle bilimi daha geniş kitlelere yayabiliriz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“Dünya, hayranlık uyandıracak şeylerle doludur. Ancak bilim onlara göz attığında, bunlar daha da hayranlık uyandırıcı hale gelir, daha az değil!” David Attenborough
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).