Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emirhan Gerçeker
Üye 30 Eylül 2023
11

%50 yansıtıcı bir aynada tek bir fotonun yansıyıp yansımayacağını ne belirliyor?

Sorudaki tüm fotonlar aynı dalga boyunda ve fotonların %50 lik kısmı camdan geçerken %50 lik kısmı ise yansıyor.
791 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi | NASA/APOD 3 Ekim 2023

Çok güzel bir soru. Bu soruyu aynı zamanda "Fizikte Sıradışı Konseptler" dersinde biz de ele alıyoruz ve ben her seferinde kafa karışıklığı yaşıyorum. Cevabı bir noktadan sonra alışkanlık olarak biliyorsunuz ama hep düşündürücü bir yanı kalıyor, en azından birçoğumuzda öyle olsa gerek.

Elbette kuantum mekaniğinde çokça da tartışılmış bir soru bu. Mach-Zender interferometresi[1], Elitzur-Vaidman bomba testi[2] gibi konseptlerin de temeli. Kuantum mekaniğini yorumlamamızın ne kadar zor olduğunu bence çok güzel gözler önüne seriyor. O yüzden kurduğumuz deney düzeneklerinde nasıl sonuçlar aldığımızla ilerleyelim. Görselleri aşağıdaki referanstan kullanacağım.[3]

Bir tane tek foton ışık kaynağımız, bir adet yarı geçirgen aynamız ve iki de dedektörümüz olsun.

Tüm Reklamları Kapat

Burada yarı geçirgen aynaya (half-silvered mirror, HSM) çarpan fotonların yarısı aynadan geçerek karşıdaki Dedektör 1'e ulaşırken, yarısı yansıyarak Dedektör 2'ye ulaşıyor. Buraya kadar her şey zaten beklediğimiz gibi, HSM işini yapıyor.

Tek bir foton gönderdiğimiz zaman, hangi dedektörün bunu tespit edeceğini kestirmek mümkün değil. Fakat bir sürü ateşlediğimizde yarısının birine, yarısının da öbürüne ulaşacağını biliyoruz ve gözlüyoruz. O nedenle ilk etapta düşündüğümüzde, foton rastgele bir yol seçiyor ve %50 olasılıkla gerçekleşiyor gibi görünüyor.

Şimdi bunu sınamak, yani fotonun nereden geçtiğini anlamak için buradaki düzeneği biraz değiştireceğiz. Fakat öyle değiştirelim ki şimdilik sonuç değişmesin. Örneğin aşağıdaki gibi tam yansıtıcı aynalar ekleyelim.

Yaptığımız şey ilk düzenekte dedektörlerin yerine tam yansıtıcı ayna koymak oldu. Sonra bu aynalar tekrar yansıyor, fotonların yolları kesiştikten sonra da dedektöre ulaşıyorlar. Sonuç yine aynı. Foton rastgele ya birinci yoldan ya da ikinci yoldan gidiyor gibi görünüyor. Yollarının kesişmesi işleri değiştirmedi.

Tüm Reklamları Kapat

Peki bu kesişim noktasına yine yarı geçirgen bir ayna (HSM) koyarsam ne olur? İşler bu noktada tuhaflaşmaya başlıyor.

Bir anda dedektörlerden birine hiç ışık ulaşmazken, diğerine ışığın tamamı ulaşıyor. Ama nasıl olur? Bu noktaya kadar %50-%50 gidiyorlardı. Eğer HSM işini doğru yapıyorsa(!) Yol-1'den gelen %50'nin yarısı yansıyacak, yarısı geçecekti ve Yol-2'de de aynısı olduğu için yine sonuç %50-%50 olacaktı. Ama olmadı.

Şimdi olayı tek bir foton için düşünebiliriz. Çünkü çok sayıda foton göndersek de dedektörlerden birine hiç foton gitmediğini biliyoruz. O halde tek bir foton da olsa, iki yolda da birden var olmalı. Biraz tuhaf bir düşünce değil mi? İnanmıyorsanız yollardan birine engel koyup deneyin. Aşağıdaki düzenek bunu gösteriyor.

Üstteki yollardan birini kestiğinizde bir anda %25-%25 oldu. Burada tek değiştirdiğimiz Yol-1'i kapatmak oldu. Demek ki aslında tek bir foton da olsa iki yol birbiriyle etkileşim içerisinde, girişim yapıyor.

Bir uyanıklık yapıp, yolu tamamen kapatmak yerine buradan geçebileceği bir dedektör koyalım. Maksat foton buradan hakikaten geçiyor mu anlamak. Ölçüm yaptığınızda tahmin edin ne oluyor?

Ne?! E yarı yolda bir dedektör yokken %0'a %100'dü ne değişti de birden ilk başta beklediğimiz gibi %50-%50 oldu?

Bu sonucu şöyle yorumluyoruz:

Eğer fotonun hangi yoldan gittiğini gözlemliyorsak, fotonun bulunacağı yol ihtimali yalnızca bir yola düşüyor (ya yol-1 ya da yol-2'e çöküyor).

Eğer fotonun hangi yoldan gittiğini gözlemlemiyorsak, foton iki yoldan da aynı anda gidiyor.

Kuantum mekaniğinin garip dünyasına hoş geldiniz. Bu tür tuhaflıklar aynı zamanda kuantum mekaniğinde farklı 'yorumlar' doğmasına da neden oldu, oluyor. En yaygın kabul gören Copenhagen yorumu[4] olsa da, çoklu dünyalar yorumu[5] ya da Bohmian mekaniği[6], Penrose yorumu[7] gibi alternatif açıklamalar da var. Bunun yanında Feynman'ın all-paths yorumunu[8] da incelemek gerek. Kafa karıştıran sorun şu ki, hepsi bir noktada olayları gayet iyi açıklıyor ve biz daha hangisinin nasıl bir soruna sahip olduğunda ortak bir fikre bile tam olarak sahip olamıyoruz. O yüzden bu son cümlelerin sahibini de bunları detaylıca tartıştığı, geçen günlerde yayınladığı makalesiyle şuraya meraklısı için ekliyorum.[9]

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Mach-Zender Interferometer. Alındığı Tarih: 2 Ekim 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia. Elitzur-Vaidman Bomb Tester. Alındığı Tarih: 2 Ekim 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  3. Mark H. Shooting A Single Photon At A 1/2 Transparent Mirror. Alındığı Tarih: 2 Ekim 2023. Alındığı Yer: Stackexchange | Arşiv Bağlantısı
  4. Wikipedia. Copenhagen Interpretation. Alındığı Tarih: 2 Ekim 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  5. Wikipedia. Many-Worlds Interpretation. Alındığı Tarih: 2 Ekim 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  6. Wikipedia. De Broglie-Bohm Theory. Alındığı Tarih: 2 Ekim 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  7. Wikipedia. Penrose Interpretation. Alındığı Tarih: 2 Ekim 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  8. Wikipedia. Path Integral Formulation. Alındığı Tarih: 2 Ekim 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  9. Sabine Hossenfelder. (2023). Quantum Confusions, Cleared Up (Or So I Hope). ArXiv. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close