Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
En Es
En Es
1,348 UP
Üye 26 Şubat 2023 1 Cevap
1

3d tasarım öğrenmek için önerebilecekleriniz nelerdir?

bir kurs, öneri, topluluk özellikle.
207 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
112K UP
Aydınlatma sektöründe çalışan birisi 28 Şubat 2023

3d tasarım için piyasada birçok program bulunmaktadır. Fakat senin önce ne tür tasarım yapmaya yoğunluşman gerektiğine karar vermen gerekli. Bazı tasarım çeşitleri için de ek başka programlar bilmen gerekebilir. Yine de temel tasarım metodları çoğunlukla aynıdır.

Endüstriyel tasarım: yani bir ürün tasarlamak. Bunun için genellikle solidworks veya inventor kullanılır. Bu programlarla 3d yazıcıdan çıkartacağın makine parçalarını tasarlayabilirsin. Avantajları içinde ürün ağacı denilen bir sistem bulunması ve yaygın makine parçalarının kendi kütüphanesinde bulunmasıdır. 3d modeline eklediğin her delik, her bombe, her özelliği sonradan değiştirebilirsin yapıyı bozmadan. Bu programların diğer özelliği de makine parçalarını sanal montaj ile montajlayıp simüle edebilmendir.

Mimari tasarım: 3d max, sketch up gibi programlar kullanabilirsin. Sketch up nerdeyse tamamen mimari modelleme için uydurulmuş bir program olsa da 3d max ile her şeyi modelleyebilirsin. Aslına bakarsan 3d modellemenin atası 3d maxdir ve en yaygın kullanılanıdır. 3d max'i tamamen öğrenmek imkansız gibi bir şeydir. O yüzden herkes kendine lazım olanı kullanır. 3d max'de bina, ev, oda modelleyeceksen genellikle planlar autocad programından çizilip çekilir.

Tüm Reklamları Kapat

Marvelous designer: kıyafet modelleme programıdır. Fakat program o kadar güzel avantajlar sunuyor ki bir stilist gerçekte kullanacağı kıyafeti tasarlarken bir oyun programcısı oyun karakterini giydirebiliyor. Hatta mimari tasarımda yatak ve onun üzerindeki yastık, çarşaflar falan da marvelous'ta oluşturulup 3d max programına atılabiliyor. Kendi içinde insan modelleri bile var. Hatta bu insanları giydirip defile animasyonu bile yaptırabilirsin.

Piyasada ihtiyacına yönelik başka başka 3d modelleme proglarıma da bulabilirsin ihtiyacına yönelik. Maya, Revit, Dialux, Blendır, Z brush, Autocad 3d bir sürü var. Ama genellikle 3d max'dir bu işin atası. Zaten ana mantığını anladığında çoğunun arasındaki farkları öğrenmek kolaydır. Hatta mesela Catia diye bir program vardır ki bildiğimiz o uçakların, arabaların tasarlandığı programdır. Fransadaki airbus firması yanılmıyorsam catia kullanır mesela. Bazı 3d modellemeler gerçekte kullanılmak üzere çizilir, araba, mekanik parçalar vb. Bazı 3d modeller sunum içindir. 3d max ile bina ev çizmek gibi. Bazı modellemer ise mühendislikte snaliz amacıyla kullanılır. Bazı modellemeler ise oyunlarda karakter ve obje yapmak için kullanılır. Bazı modellemeler filmler animasyonlar içindir.

Şimdi bu kadar çeşitlilikten sonra ben sana şu kaynağa yönel diyemem çünkü amacını bilmiyorum. Ama sıfırdan başlıyorum ben, hobi olsun diye dersen 3d max derim. 3d max kaynağı bol bir programdır. 3d max ile bir şey yapmanın sınırı yoktur her şeyi yapabilirsin. Ama 3d max kendini geliştire geliştire gittiği için bazen o modeli yapmak uzun sürer. Bu yüzden bir modeli başka programda tasarlar 3d max'e atabilirsin. Örneğin kıyafeti marvelousta tasarlarsın, iç mekanın planını autocadde çizersin, planı 3d max'e atarsın modellersin, insanıyla birlikte kıyafeti marveloustan çağırırsın gibi gibi. Böyle anlattım diye gözün korkmasın ilk etapta bir 3d max işini hayli hayli görür.

Youtube'da 3d max ile ilgili birçok kaynak bulabilirsin. Çok fazla kaynak var çünkü. Hepsi de iş görür.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close