Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Belge
Üye
2

2) İskelet kası ve lifinin ve düz kas hücresinin kasılmasında, Ca2+ iyonlarının rolünü karşılaştırınız. ?

lütfen yardımcı olun
5,385 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ataberk Yanaşık
Öğrenci

Çizgili kasları önce inceleyelim. Bir efferent nöronun uyartısı gereklidir. Biliyoruz ki hücreler arası sıvıda Na+ iyonları, sitoplazmaya göre daha derişiktir bu da herhangi bir zar proteininin açılması durumunda içeri sodyum iyonu girişi demektir. Efferent nöron uyarısı asetilkolin (ACH) ile olur, ACH reseptörü uyarıldığında zar potansiyeli yükselerek tüm kas teli zarına yayılır, zar üzerindeki Transverser tübüller üzerindeki dihidroksipridin (DHP) proteini ve ardından kas telinin endoplazmik retikulumu üzerindeki doğrudan bağlantılı Ryanodin proteini zar potansiyeliyle şekil değişimine uğrayarak endoplazmik retikulumda önceden depolanmış kalsiyum iyonlarının sitoplazmaya dağılmasını sağlar. Ca2+ artık sıvıda dağılmıştır ve troponin dediğimiz aktin filament elemanına etkin bağlanabilecek derişime ulaşmıştır. Troponin tropomiyozin ve aktin monomer zincirine bağlantılı üç tane uca sahip bir yapıdır ve bunlardan birinde meydana gelen değişim (Ca2+ bağlanması gibi) biçimde değişime sebep olarak miyozin filamentin aktin üzerinde bağlantılar yapmasını sağlar, kas kasılır.

Düz kaslara gelelim. Tek bir hücresinin sitozolünde bulunan kalmodulin, miyozin kinaz ve miyozin fosfataz adlı üç tane pasif enzim yapısı sayacağız. Dışarıdan herhangi bir potansiyel artırıcı uyaran gelmesi durumunda (bu sefer efferent nöronlardan yalnızca otonom sistem ile ilgileniyoruz) sodyum üzerinden yürüyen basit bir kolaylaştırılmış difüzyon mekanizmasıyla Ca2+ kas hücresine intertissüel sıvı/doku sıvısından geçer. Sitoplazmada derişimi artan Ca2+ kalmodülini aktive eder, aktifleşen enzim miyozin kinazı aktive ettiğinde aynı troponin mekanizmasıyla kasılma olur.

Tüm Reklamları Kapat

Farkları, kalsiyumun sitoplazmaya salınma sebebi mekanizması ve baskın olarak geldiği yerlerin, birinde endoplazmik retikulum diğerinde doku sıvısı olmasıdır.

1,162 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Life/9.Baskı. (13 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 13 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close