Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Burak Türkay
Burak Türkay
56K UP
Üye 7 Ağustos 2 Cevap
2

2'den fazla sayıda yıldızın birbiriyle çarpma olasılığı nedir, ne kadar büyük etkiler yaratır?

253 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Enes Özdaş
Enes Özdaş
94K UP
Araştırmacı 7 Ağustos

Aslında sorduğunuz sorunun kesin bir cevabı yok çünkü hala bilim insanlarının ve matematikçilerin çözmeye çalıştığı bir problem. 3 Cisim Problemi[1] olarak geçiyor. Sadece tahmini olarak similasyonlar üzerinden çözülmeye çalışılıyor bu problem. Tabi ki sadece probleme bağlı değil bu. Sorduğunuz sorudaki yıldızların konumu kütlesi ile de alakalı. Şöyle anlatayım.

Yıldızların kütleleri eşit. Her birisinin birbirleri arasında 120 derecelik açılar var. Bu cisimler kütle merkezinde 3ünün orasında çarpışırlar. Momentumları eşit ve esnek olmadıkları için tek bir büyük yıldıza dönüşürler büyük bir patlama olurdu. Kütlelerin ne kadar sıkışacağına bağlı olarak kara delik notron yıldızı da oluşabilir.

Wikipedia linki bırakmak istmediğim için Barış Özcan'ın videosunu kaynak olarak gösterdim. Keyifli seyirler.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Barış Özcan. 3 Cisim Problemi - Uzaylıların Bilimi Ve Teknolojisi. Alındığı Tarih: 7 Ağustos 2024. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaan Gedik
Kaan Gedik
100K UP
Lise öğrencisiyim ve Teorik Fizik üzerinde projeler uretiyorum. 8 Ağustos

Bence bundan önce çözmemiz gereken başka bir sorun var:Kaotik Hareket peki neden ilk olarak bu sorunu çözmeliyiz?

Bunun nedeni Kaotik Hareket’in sonuçlarının sürekli değişmesi ve milyonlarca ihtimal oluşturmasıdır.Yani herhangi sayıda cismin kendi eksenlerinde hareketinin birçok ihtimali vardır bu da çarpışma ihtimalini etkiler.

Bu ihtimalleri bilemememiz veya çok fazla olması sebebiyle sordugun soruyu tam olarak cevaplamak için matematiğimizin yetersiz kaldığını gösterir bana kalırsa önce belirli denklemler ile bir hareketin milyonlarca ihtimalini anlamamız gerekir.Ondan sonrası çok kolay bir şekilde bizi cevaba zaten götürecektir.[1][1][1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Ertan Sinan Şahin. Youtube. Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2024. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Sürükle bırak veya seç
Pexels'te Ara
Panodan Yapıştır
URL'den Yükle
0 /5000
0 /5000
0 /5000
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close