Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emirhan Durmuşkaya
Üye
10

2 Tane kara delik birbirleriyle yakınlaşırsa ya da çarpışırsa ne olur?

2,043 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
4 Cevap
Deniz Şahin
Deniz Şahin
22K UP
"fizik ve astronomiye meraklı bi lise öğrencisiyim"
Orijinal Soru: İki karadelik çarpışırsa ne olur?

Eğer 2 tane karadelik karşılaşır ve birbirlerini kütleçekimsel olarak birbirlerimi etkileyecek seviyeye gelirlerse kardelikler birbirleriyle son derece şiddetli bi şekilde çarpışır (öyleki kayıtlara geçen en son karadelik çarpışması bigbang'ten bu yana görülen en şiddetli patlama/çarpışmaydı) bu çarpışma sonucunda karadeliğin ve olay ufkunun yüzey alanı büyür. [1]

146 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S. Hawking. (2000). Kara Delikler. ISBN: 9786051715513.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Akif
Mehmet Akif
7K UP
Mühendislik Öğrencisi

Birbirine çok yaklaşan iki kara delik “birleşir”. İki kara deliğin birleşmesiyle ikisinden de daha büyük tek bir kara delik oluşur.

[1]Eğer iki kara delik uzayda karşılaşırsa, öncelikle birbirleri etrafında bir yörüngede dönmeye başlarlar. Zamanla bu yörünge daralır ve kara delikler birbirlerine yaklaşır. İki kara delik birbirine yaklaştıkça “yer çekimi dalgaları” adı verilen bir yayılım yaparlar. Kara deliklerin çekim gücünden üretilen bu dalgalar uzay-zamanı değiştirir. Kara delikler birbirlerine ne kadar yaklaşırsa yer çekimi dalgalarının gücü o kadar artar. En sonunda birbirine çok yaklaşan iki kara delik “birleşir”. İki kara deliğin birleşmesiyle ikisinden de daha büyük tek bir kara delik oluşur. Bu birleşmeyle birlikte oluşan enerjinin bir kısmı çok kuvvetli bir yer çekimi dalgası olarak uzay-zamana yayılır. Kara deliklerin birleşmesine dair bilgileri, bu kuvvetli yer çekimi dalgasının dünya üzerindeki çok hassas aletlerle ölçülmesiyle öğreniriz. Kaydedilen en büyük kara delik çarpışması 2019 yılında keşfedildi. LIGO ve VIRGO adındaki yer çekimi dalgası dedektörleri sayesinde keşfedilen bu çarpışmada büyüklükleri Güneş’in 66 ve 85 katı olan iki kara delik çarpışarak yeni bir kara delik oluşturdu. Daha da ilginci ise bu olayın günümüzden tam 7 milyar yıl önce gerçekleşmiş olması.

280 görüntülenme

Kaynaklar

  1. teknomacera. Kara Delikler Çarpışırsa…. Alındığı Yer: teknomacera | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Batuhan H.
Batuhan H.
62K UP
Astronomi öğrencisiyim. Astrofizik ilgi alanım.
Orijinal Soru: İki karadelik çarpışırsa ne olur?

Evet iki karadelik çarpışması mümkündür ve bu sebeple oluşan etkiler dünya üzerinde gözlemlenmiştir. Ancak bu sanılanın aksine bir süpernova patlaması gibi görsel şölen sunmaz. Bu çarpışma görsel olarak sönük bir şekilde gerçekleşir ancak, bu esnada açığa çıkan kütleçekimsel enerji Uzay-Zaman dokusu çok büyük miktarda sarsar. Bu enerji o kadar büyüktür ki bir galaksideki bütün yıldızların enerji salınımından daha fazla enerjiyi kütleçekim enerjisi olarak salar.[1]

410 görüntülenme

Kaynaklar

  1. www.nytimes.com. Gravitational Waves Detected, Confirming Einstein’s Theory. Alındığı Yer: www.nytimes.com | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Okur
Orijinal Soru: İki karadelik çarpışırsa ne olur?

Karadelikler, güçlü gravitasyonel alanları olan ve kütlesel maddeyi sıkıştırarak oluşan astrofiziksel yapılardır. Genellikle, galaksilerin merkezinde bulunan ve çok büyük madde kütlelerinin oluşması sonucu oluşurlar.

Kara delikler, çeşitli fiziksel süreçler sonucu oluşabilir. Ana oluşma şekilleri şunlardır:

Yıldız ölümü: Büyük yıldızlar, enerjileri tükenerek çok küçük bir hacme karışabilir ve bir kara delik oluşabilir.

Merkür çiftliği: İki yıldız birbirine çok yakın bir şekilde yaklaştıklarında, birbirlerine çekildiklerinde bir kara delik oluşabilir.

Supermasif kara delik oluşumu: Galaksilerin merkezinde bulunan çok büyük madde yoğunluğu, supermasif kara delik oluşumunu teşvik edebilir.

Kosmik doku çarpışması: İki galaksi çarpıştığında, merkezlerindeki supermasif kara delikler birleşerek bir kara delik oluşabilir.

Bu oluşma şekilleri, kara deliklerin çeşitli boyutlarda ve çeşitli enerjilerde oluşabileceğini gösterir. Örneğin, yıldız ölümleri sonucu oluşan kara delikler çok küçük, ancak merkezlerindeki supermasif kara delikler çok büyük olabilir.

Eğer iki karadelik çarpışırsa, oluşan gravitasyonel dalgalar enerji yayabilir ve bunlar galaksilerin şekillerini ve evrimlerini etkileyebilir. Ayrıca, karadeliklerin çarpışması sonucu oluşan kütle yoğunluğu, tek bir daha büyük karadeliğin oluşmasına neden olabilir. Bununla birlikte, karadeliklerin çarpışması çok nadirdir ve genellikle uzun süreler içinde gerçekleşir, ancak bu tip olayların galaksiler ve evren üzerindeki etkileri henüz tam olarak anlaşılmamıştır.

Karadelik çarpışması sonucu oluşan gravitasyonel dalgalar, uzaya doğru yayılır ve evrenin farklı noktalarındaki galaksileri etkileyebilir. Ayrıca, karadelik çarpışması sonucu oluşan kütle yoğunluğu, yeni bir karadelik oluşmasına neden olabilir. Bu tür olaylar evrenin evrimini ve şeklini etkiler ve aynı zamanda, evrenin geçmişini ve geleceğini anlamaya yardımcı olabilir.

Kaynaklar

  1. B. Specktor. One Of The Most Extreme Black Hole Collisions In The Universe Just Proved Einstein Right. (12 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 4 Şubat 2023. Alındığı Yer: livescience | Arşiv Bağlantısı
  2. science. Crash Of The Titans: Imminent Merger Of Giant Black Holes Predicted. Alındığı Tarih: 4 Şubat 2023. Alındığı Yer: science | Arşiv Bağlantısı
  3. R. Lea. A Black Hole Formed By A Lopsided Merger May Have Gone Rogue. (30 Mayıs 2022). Alındığı Tarih: 4 Şubat 2023. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close