Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hatice Naz
Hatice Naz
63K UP
Üye 2 Kasım 4 Cevap
3

2. dünya savaşında Japonlar ile Amerika hakkında ne düşünüyorsunuz?

Amerikanlar mı yoksa japonlar mı haklı? ya da japonlar sanıldığı kadar masumlar mı?
707 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 3 Kasım

İkinci Dünya Savaşı'nda Japonya ve Amerika arasındaki çatışma, Asya-Pasifik bölgesinde büyük bir etki yarattı. Japonya'nın 1941'de Pearl Harbor'a ani bir saldırı düzenlemesiyle Amerika Birleşik Devletleri savaşa dahil oldu. Bu olay iki ülke arasındaki gerilimin doruk noktasıydı ve savaşın seyrini tamamen değiştirdi.

Japonya o dönemde Asya'da genişleme politikası izliyor ve komşu ülkelere karşı sert askeri operasyonlar yürütüyordu. Örneğin Nanking Katliamı... Öte yandan Amerika'nın Hiroşima ve Nagazaki'ye atom bombası atması da hâlâ tartışmalı bir konu. Bu bombalamalar savaşın sona ermesine katkı sağlasa da yüz binlerce masum insanın hayatına mal oldu ve nesiller boyu sürecek etkilere neden oldu.

Savaşın doğası gereği her iki tarafın da hataları ve suçları vardı. Japonya'nın agresif tutumu ve savaş suçları göz önüne alındığında, tamamen masum olduklarını söylemek zor. Ancak sivillerin büyük acılar çektiğini ve kararların genellikle siyasi liderler tarafından alındığını unutmamak gerek. Ernest Hemingway'in düşünceleri gibi, "Savaşta zafer kazanan yoktur, herkes kaybeder." Bu yüzden geçmişten ders alarak barışa ve insanlığa değer vermek en doğrusu diye düşünüyorum.

Tüm Reklamları Kapat

108 görüntülenme

Kaynaklar

  1. nps. Pearl Harbor National Memorial (U.s. National Park Service). Alındığı Tarih: 3 Kasım 2024. Alındığı Yer: nps | Arşiv Bağlantısı
11
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Tarihe Meraklı 6 Kasım

Ben "Japonlar sanıldığı kadar masumlar mı? sorusuna biraz takıldım ve verilen cevaba bir kaç şey eklemek isterim.

Japonlar, Asya ve Güney Pasifik adalarında yayılmacı politika izlediler. Kendilerine göre nedenleri de vardı. Birincisi; Japon adaları hammadde fakiridir, ne maden vardır, ne de petrol. İkincisi; Hollanda, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere bu bölgelere yakın sömürgeleri vardı. Japonlar da " bizim başımız kel mi? elalem binlerce kilometre öteden gelmiş sömürgelerini kurmuş, biz avucumuzu yalıyoruz" gerekçesine sığınmıştır.

Gel gelelim, işgal ettikleri yerlerde, özellikle Çin eyaletlerinde 14 milyon sivili kadın, çocuk demeden katletmişlerdir. Tecavüz, işkence de cabası. Sizin anlayacağınız; Japonlar'ın masumluğunun sorgulanması, bana "yaptıklarını çok hafifletiyormuş" hissi uyandırdı".

Tüm Reklamları Kapat

Atom bombalarına gelince; Hiroşima'da yaklaşık 70.000 ölü, Nagazaki'de yaklaşık 50.000 ölü. Tabi radyasyon sonucu sonradan ölen veya ölü/sakat doğanlar dahil değil. Şimdi olaya bir başka açıdan değerlendirelim. 10 Mart 1945'te Tokyo bombardımanı yapıldı ve tek bir günde kayıp sayısı 185.000 den fazla, yani atom bombalarının neden olduğu ölümlerden fazla. ABD bombardıman uçakları Japon ahşap mimarisini göz önüne alıp, ağırlıklı yangın çıkarıcı bombalar kullanmışlardır. Sonuçlar gerçekten korkunç olmuştur, onbinlerce sivil bombalardan değil, korkunç yangınlar sonrası yanarak ölmüştür. Japonya teslim olmasaydı, bu katliamların daha korkunçları da diğer şehirler için planlanmıştı

Diğer yandan, Japonlar (asker-sivil ayırt etmeksizin) ana adaların işgal edilmesi halinde, intihar eylemleri ile düşmanı püskürtme/savunma planları yapmıştır. ABD savunma bakanlığının öngörüsüne göre; ana adaların işgali yaklaşık 1.000.000 ABD askerine, 5.000.000 sivil hayata mal olması muhtemeldi. İnsan ister istemez "iyi ki atom bombaları atılmış" demekten kendini alamıyor. [1][2]

Kaynaklar

  1. R. G. Grant. Bombing Of Tokyo (1945) | Wwii Firebombing, Casualties & Legacy | Britannica. (7 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 6 Kasım 2024. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  2. A. Onion. Rape Of Nanjing: Massacre, Facts & Aftermath | History. (9 Kasım 2009). Alındığı Tarih: 6 Kasım 2024. Alındığı Yer: HISTORY | Arşiv Bağlantısı
9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 6 Kasım

Filler Tepişirken Ezilen Hep Çimenler Olur! Hiç bir nedenle buna "iyi ki" diyemeyiz!

İnsanlık tarihi boyunca hiç bir halk ile başka bir halk arasında uzlaşmaz çelişkiler olmamış ve uzlaşır olan çelişkiler ise hep barış ile çözülmüştür.

Bunun en somut kanıtı; halen gezegenimizin vicdanını kanatan Filistin ve İsrail'in devlet olarak ona yönelik acımasız, kural tanımaz zulmüne rağmen, aynı devletin halkının , İsrail halkının, nüfusuna oranla dünyada bu duruma ve alanda en sert tepkiyi , en kalabalık biçimde vermesidir ve devam ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bir kere 1927 dünya ( kapitalist ve kaçınılmaz) ekonomik buhranının yarattığı, 1939 bir eylülünde (Dünya barış gününün tarihidir aynı zamanda) fitili yakılan olguya, ismini hakkıyla vererek değerlendirmeye başlamak gerektiği kanaatindeyim. Ki adı 2. Dünya değil, Emperyalist paylaşım savaşıdır.

Çünkü dünya dediğimiz an, “masumca” bir yaklaşım ile bütün dünyaya yayılmasından kaynaklı bir değerlendirme; hem savaşların dinamiğine ilişkin ekonomi-politik ve dolayısı ile doğru bir değerlendirme olmaz hem de savaşın mimarlarını ve ondan kan pahasına rant elde edenleri gizleyip, sanki halkların olağan savaşıymış gibi tarihsel, siyasi, sosyolojik ve etik bir hataya bizi sürükler.

Ancak süreci bilimsel tahlilde ele alıp başına emperyalist ve paylaşım ibaresini eklediğimizde, bütün her şey yeniden tanımlanmak zorunda kalır.

Nitekim eşyaya adıyla hitap etmek, neyse o demek, her ne kadar devrimcilerin meziyeti olsa da; aynı zamanda da bilim insanlarının kılavuzu ve onlara saygı duyan biz gibi herkesin de mecburiyetidir.

Tüm Reklamları Kapat

Hal böyle olunca ve işin özeti bugün dünya genelinde asalak yüzde ikilik bir nüfusun ( bir kaç milyon) dünya nimetlerinin yüzde altmışına yakınını tekelinde tutup, geriye kalan emekçi yüzde doksan sekizlik bir nüfusa ( milyarlar) “dünya nimetlerinin yüzde kırkı ile hepiniz yetinin” dediği ve dünya halklarına reva gördükleri cehennemin kaldırım taşlarını döşediği ta 1. Emperyalist paylaşım savaşında tamamlanmamış olanın, yeniden bölüşümü için tezgahlanan ve kapitalizmin doğası gereği sürekli mahkum olduğu krizlerin fitilini yaktığı 2. Emperyalist paylaşım, savaşı çağa adını veren (Kapitalist) toplumsal düzenden bağımsız olarak ele alınıp değerlendirilemez.

Bu, Amerikan emperyalizmi için de geçerli, pastadan pay kapma derdi ile halkını ölüme sürüklemekten zerre kadar rahatsız olmayan Japonya’nın o dönem egemen kalın enselilerinin yayılmacılığı için de.

Ve atom bombası: Rivayet edilir ki bombanın yarattığı yıkım karşısında, emperyalist Amerikan coğrafyasında masum Japon halkı için ve halktan ve yürekten gözyaşı dökenlerin sayısı, uzak doğu Asya’nın toplamından fazla.

Hal böyleyken ismi güzel , kendi güzel, yüreği güzel İlhan’ım, BİR ÖFKEN NEDENİ İLE DE OLSA, buna "iyi ki" denmez...

Bugün bunca zulmüne rağmen ve kendilerine faşist alman diktatörlüğünün Hitler önderliğinde reva gördüğü muamelenin misli mislini Filistinli öz amca çocuklarına reva gören faşist Netanyahu yönetimi üzerinden, "Hitler az bile yapmış, köklerini o gün kurutmalıydı" diyemeyiz, dememeliyiz.

Dersek ne olur: Dünyanın en güzel ve en anlamlı sloganı "Yaşasın halkların kardeşliği" şiarına halel getirmiş oluruz.

Ensemizde boza pişiren, alın terimizi çalan ve sırf onu fark etmeyelim diye bizleri birbirimize boğazlatıp suyu sürekli bulandıran, bizden ve bizden olmayan asalaklar "başardık" diyerek ellerini ovuştururlar.

Bunu kursaklarında bırakmak boynumuzun borcu olmalı, ne dersiniz...Sevgiyle…

110 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Marc Ferro. (2002). Sömürgecilik Ta. Yayınevi: İmge Kitabevi. sf: 673.
  2. Zubritski, Mitropolski, Kerov. (1987). Kapitalist Toplum. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 167.
  3. Marx. (1997). Formen. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 67.
  4. Nikitin. (1990). Ekonomi Politik. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 439.
  5. V. İ. Lenin. (2001). Emperyalizm, Kapitalizmin En Yüksek Aşaması. Yayınevi: Evrensel Basım Yayın. sf: 183.
  6. VOLKAN YARAŞIR. (2002). Sokakta Politika. ISBN: 9753083785. Yayınevi: GENDAŞ A.Ş.. sf: 686.
  7. Fikret Başkaya. (2005). Seçilmiş Yazilar. Yayınevi: Özgür Üniversite. sf: 182.
  8. John Pilger. (2003). Dünyanin Yeni Efendileri. Yayınevi: Timaş Yayınları. sf: 216.
  9. Server Tanilli. (1994). Yüzyılların Gerçeği Ve Mirası 4. Cilt. Yayınevi: Cem Yayınevi. sf: 598.
  10. Jean Ziegler. (2004). Dünyanın Yeni Sahipleri. Yayınevi: Altın Kitaplar. sf: 351.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yıldıray Yeşilçay
Çin'de yaşayan kültürel olarak hakim biriyim. 12 Kasım

Japonların masum olması söz konusu bile değil. Japonya, dünya tarihinin en büyük ve vahşi soykırımlarından birini yapmıştır. Amerika'nın verdiği tepkinin gayet yerinde olduğunu düşünüyorum. Japonya, yalnızca ülkeyi işgal etmekle kalmamış, aynı zamanda çocuk, kadın ve yaşlı demeden tüm toplumu vahşice katletmiştir. Yapmış olduğu eylemlerin neredeyse tamamı, savaş suçu olarak kabul edilmelidir. Bu bağlamda, Japonya ile 'masumiyet' kavramının bir arada anılması doğru değildir. Bu konuda derinlemesine bir anlayış kazanmak isterseniz, Nanjing Katliam Müzesi'ni ziyaret etmenizi ya da bu konuda kapsamlı bir araştırma yapmanızı öneririm.

Kaynaklar

  1. I. Chang. The Rape Of Nanking: The Forgotten Holocaust Of World War Ii. ISBN: 9780140277449.
  2. J. A. Fogel. The Nanjing Massacre In History And Historiography (Asia: Local Studies / Global Themes) (Volume 2). ISBN: 9780520220072.
  3. H. Hu. American Goddess At The Rape Of Nanking: The Courage Of Minnie Vautrin. ISBN: 9780809323869.
  4. Wikipedia. Memorial Building. (16 Ekim 2007). Alındığı Tarih: 12 Kasım 2024. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close