Filler Tepişirken Ezilen Hep Çimenler Olur! Hiç bir nedenle buna "iyi ki" diyemeyiz!
İnsanlık tarihi boyunca hiç bir halk ile başka bir halk arasında uzlaşmaz çelişkiler olmamış ve uzlaşır olan çelişkiler ise hep barış ile çözülmüştür.
Bunun en somut kanıtı; halen gezegenimizin vicdanını kanatan Filistin ve İsrail'in devlet olarak ona yönelik acımasız, kural tanımaz zulmüne rağmen, aynı devletin halkının , İsrail halkının, nüfusuna oranla dünyada bu duruma ve alanda en sert tepkiyi , en kalabalık biçimde vermesidir ve devam ediyor.
Bir kere 1927 dünya ( kapitalist ve kaçınılmaz) ekonomik buhranının yarattığı, 1939 bir eylülünde (Dünya barış gününün tarihidir aynı zamanda) fitili yakılan olguya, ismini hakkıyla vererek değerlendirmeye başlamak gerektiği kanaatindeyim. Ki adı 2. Dünya değil, Emperyalist paylaşım savaşıdır.
Çünkü dünya dediğimiz an, “masumca” bir yaklaşım ile bütün dünyaya yayılmasından kaynaklı bir değerlendirme; hem savaşların dinamiğine ilişkin ekonomi-politik ve dolayısı ile doğru bir değerlendirme olmaz hem de savaşın mimarlarını ve ondan kan pahasına rant elde edenleri gizleyip, sanki halkların olağan savaşıymış gibi tarihsel, siyasi, sosyolojik ve etik bir hataya bizi sürükler.
Ancak süreci bilimsel tahlilde ele alıp başına emperyalist ve paylaşım ibaresini eklediğimizde, bütün her şey yeniden tanımlanmak zorunda kalır.
Nitekim eşyaya adıyla hitap etmek, neyse o demek, her ne kadar devrimcilerin meziyeti olsa da; aynı zamanda da bilim insanlarının kılavuzu ve onlara saygı duyan biz gibi herkesin de mecburiyetidir.
Hal böyle olunca ve işin özeti bugün dünya genelinde asalak yüzde ikilik bir nüfusun ( bir kaç milyon) dünya nimetlerinin yüzde altmışına yakınını tekelinde tutup, geriye kalan emekçi yüzde doksan sekizlik bir nüfusa ( milyarlar) “dünya nimetlerinin yüzde kırkı ile hepiniz yetinin” dediği ve dünya halklarına reva gördükleri cehennemin kaldırım taşlarını döşediği ta 1. Emperyalist paylaşım savaşında tamamlanmamış olanın, yeniden bölüşümü için tezgahlanan ve kapitalizmin doğası gereği sürekli mahkum olduğu krizlerin fitilini yaktığı 2. Emperyalist paylaşım, savaşı çağa adını veren (Kapitalist) toplumsal düzenden bağımsız olarak ele alınıp değerlendirilemez.
Bu, Amerikan emperyalizmi için de geçerli, pastadan pay kapma derdi ile halkını ölüme sürüklemekten zerre kadar rahatsız olmayan Japonya’nın o dönem egemen kalın enselilerinin yayılmacılığı için de.
Ve atom bombası: Rivayet edilir ki bombanın yarattığı yıkım karşısında, emperyalist Amerikan coğrafyasında masum Japon halkı için ve halktan ve yürekten gözyaşı dökenlerin sayısı, uzak doğu Asya’nın toplamından fazla.
Hal böyleyken ismi güzel , kendi güzel, yüreği güzel İlhan’ım, BİR ÖFKEN NEDENİ İLE DE OLSA, buna "iyi ki" denmez...
Bugün bunca zulmüne rağmen ve kendilerine faşist alman diktatörlüğünün Hitler önderliğinde reva gördüğü muamelenin misli mislini Filistinli öz amca çocuklarına reva gören faşist Netanyahu yönetimi üzerinden, "Hitler az bile yapmış, köklerini o gün kurutmalıydı" diyemeyiz, dememeliyiz.
Dersek ne olur: Dünyanın en güzel ve en anlamlı sloganı "Yaşasın halkların kardeşliği" şiarına halel getirmiş oluruz.
Ensemizde boza pişiren, alın terimizi çalan ve sırf onu fark etmeyelim diye bizleri birbirimize boğazlatıp suyu sürekli bulandıran, bizden ve bizden olmayan asalaklar "başardık" diyerek ellerini ovuştururlar.
Bunu kursaklarında bırakmak boynumuzun borcu olmalı, ne dersiniz...Sevgiyle…
110 görüntülenme
Kaynaklar
-
Marc Ferro. (2002). Sömürgecilik Ta. Yayınevi: İmge Kitabevi. sf: 673.
-
Zubritski, Mitropolski, Kerov. (1987). Kapitalist Toplum. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 167.
-
Marx. (1997). Formen. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 67.
-
Nikitin. (1990). Ekonomi Politik. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 439.
-
V. İ. Lenin. (2001). Emperyalizm, Kapitalizmin En Yüksek Aşaması. Yayınevi: Evrensel Basım Yayın. sf: 183.
-
VOLKAN YARAŞIR. (2002). Sokakta Politika. ISBN: 9753083785. Yayınevi: GENDAŞ A.Ş.. sf: 686.
-
Fikret Başkaya. (2005). Seçilmiş Yazilar. Yayınevi: Özgür Üniversite. sf: 182.
-
John Pilger. (2003). Dünyanin Yeni Efendileri. Yayınevi: Timaş Yayınları. sf: 216.
-
Server Tanilli. (1994). Yüzyılların Gerçeği Ve Mirası 4. Cilt. Yayınevi: Cem Yayınevi. sf: 598.
-
Jean Ziegler. (2004). Dünyanın Yeni Sahipleri. Yayınevi: Altın Kitaplar. sf: 351.