Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
🪐 ∞ 🛰
🪐 ∞ 🛰
10K UP
Üye 14 Ağustos 1 Cevap
2

1m3 alana yan yana olmak şartıyla kaç tane atom, ve başka 1m3 alana yan yana olmak şartıyla kaç tane elektron sığar?

268 görüntülenme
1m3 alana yan yana olmak şartıyla kaç tane atom, ve başka 1m3 alana yan yana olmak şartıyla kaç tane elektron sığar?
1m3 alana yan yana olmak şartıyla kaç tane atom, ve başka 1m3 alana yan yana olmak şartıyla kaç tane elektron sığar?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 14 Ağustos

Tipik atom yarıçapı metre.

Bir atomun hacmi , atomun küresel olduğu varsayılarak hesaplanır:

Tüm Reklamları Kapat

1 metreküpün hacmi

Basit kübik paketleme (düşük verimli paketleme) varsayıldığında:

1 metreküpe sığabilecek atom sayısı :

Tüm Reklamları Kapat

Daha verimli paketleme (yüz merkezli kübik, FCC) dikkate alındığında:

FCC için paketleme verimliliği olarak alınır:

Klasik elektron yarıçapı metre.

Bir elektronun hacmi şu şekilde hesaplanır:

1 metreküpün hacmi

1 metreküpe sığabilecek elektron sayısı :

Yukarıdaki hesaplamalar klasik bir yaklaşımdır. Kuantum mekaniğinde elektron dalga fonksiyonları göz önünde bulundurulsa da kabaca bir tahmin yapmak için klasik elektron yarıçapı yeterli bir yaklaşım sağlıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Aşırı koşullarda görelilik etkileri devreye girebilir bu durumda hesaplamalar farklı olabilir ancak normal koşullar altında yukarıdaki hesaplamalar geçerlidir.

Atomlar: Yaklaşık atom sığabilir.

Elektronlar: Yaklaşık elektron sığabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yine benzer bir şekilde nötrino ve quarkları hesaplamaya kalkarsak; bütün formülü tekrardan yazmayacağım sadece sonucu yazacağım, buraya eklemesi biraz vakit alıyor:

Nötrinolar: Yaklaşık nötrino sığabilir.

Kuarklar: Yaklaşık kuark sığabilir.

Bunlar öyle rakamlar ki insan aklı gerçekten kavrayamıyor. Çok net bir tanım olmasın sadece benzetme yapıyorum;

Tüm Reklamları Kapat

Bir metreküp yani bir kenarı 1 metre olan bir kutu düşün. Bu kutuya yan yana dizerek çok çok çok fazla sayıda misket sığdırabilirsin değil mi? Atomlar da o misketler gibi ama o kadar küçükler ki o kutuya misketlerden çok çok çok daha fazlasını sığdırabilirsin. Hatta o kadar çok ki sayısını söylemek bile zor. Ama şunu düşün: O kutuya dünyadaki tüm insanların sayısından bile çok daha fazla atom sığar.

Şimdi de o misketlerin her birinin içinde daha da küçük noktalar olduğunu düşün. Bu noktalar elektronlar. O kadar küçükler ki bir atomu koskoca bir stadyum kadar büyütsek bile elektronlar o stadyumda uçuşan toz zerreleri kadar küçük olurdu. Yani o metreküp kutuya, atomlardan bile çok çok çok daha fazla elektron sığdırabilirsin.

Şimdi o toz zerrelerinin her birinin içinde daha da küçük noktalar olduğunu düşün. Bu noktalar kuarklardır. O kadar küçükler ki bir elektronu koskoca bir şehir kadar büyütsek bile, kuarklar o şehirde uçuşan bakteriler kadar küçük olurdu. Yani o metreküp kutuya elektronlardan bile çok çok çok daha fazla kuark sığdırabilirsin.

Bir metreküp alana sığabilecek nötrino sayısı Sahra Çölü'ndeki tüm kum tanelerinin sayısından bile çok daha fazla. Hatta o kadar fazla ki dünyadaki tüm okyanuslardaki su damlalarının sayısını da katlasan yine de nötrinoların sayısına yaklaşamazsın.

Nötrinoların küçüklüklerini anlamak gerçekten çok zor. Eğer bir atomu güneş sistemimiz kadar büyütebilecek olsaydık, nötrino o atomun içinde sadece 12 santim yani bir futbol topu kadar bir boyuta sahip olurdu.

Ya da şöyle diyeyim daha gerçekçi olur. Bir atomu samanyolu galaksisi boyutuna çıkarırsak, bir nötrino da aşağı yukarı bizim dünyamız boyutunda olur :D[1][2]

Kaynaklar

  1. physicsoftheuniverse. How Many Molecules/Atoms Are There In Each Cubic Meter?. Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2024. Alındığı Yer: physicsoftheuniverse | Arşiv Bağlantısı
  2. Socratic. Roughly How Many Atoms Are In A 1 Cm Cube? | Socratic. Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Socratic | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close