Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Eray Fit
Üye
3

18-20 yaşlarındaki bireyler ile 35-40 yaşlarındaki bireyler arasında yapılan çocuklar ile sperm kalitesi olarak fark var mıdır?

Sorum dünyaya gelecek olan çocuğa etkileri olarak? Geçirilen hayat tecrübeler sperme etki eder mi?
381 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Bayar
Evrim alanında araştırmacı

yaştan dolayı sperm geninde kalite düşmesi ve değişim olur ve çocukta ve onun çocuğunda ve onun çocuğunda bazı hastalıkların görülme riskini arttırır tabi anne bu spermi kabul ederse ve genetik bir hastalık ise, genetik olmayan hastalıklarda yaşla olan sperm değişikliğinin etkisinin az olduğu veya en azından yetersiz kanıt sebebiyle gösterilemediği bulundu. kısaca yaşın çocukta etkisi olabilir ve 35 yaşından önce çocuk yapılması önerilir. bunun dışında geçirilen hayat tecrübeleri spermin genine etki edebilir ama bu kadar kısa sürede olan etki 2-3 nesil içinde doğru koşullarda eski haline döner. kronik stresli "insanların" çocuklarının daha yüksek stres toleransı olması veya yeterince maskülen doğmayan "fare" neslinin 3 nesil sonra ilk haline dönebilmesi gibi. ve yumurtanın spermi seçme kabiliyeti olduğunu biliyoruz, ne kadar en hızlı ve hayatta kalabilen sperm yumurtaya ilk ulaşabilse de yumurtanın en iyi gördüğü spermi kendine çekmek için bazı mekanizmaları var ve yaşla bozulan spermi seçmeyebilir bunun sayesinde yaşın etkileri en aza inmiş olabilir tabi tüm spermin çok bozulmadığını düşünürsek.

Kaynaklar

  1. J. M. Friedman, et al. (1981). Genetic Disease In The Offspring Of Older Fathers. Obstetrics and gynecology. | Arşiv Bağlantısı
  2. A. Jung, et al. (2003). Are Children Of Older Fathers At Risk For Genetic Disorders?. Andrologia. doi: 10.1046/j.1439-0272.2003.00579.x. | Arşiv Bağlantısı
  3. V. Pino, et al. (2023). The Effects Of Aging On Semen Parameters And Sperm Dna Fragmentation. JBRA Assisted Reproduction, sf: 82. doi: 10.5935/1518-0557.20190058. | Arşiv Bağlantısı
  4. J. Phelps. (2006). Headliners: Reproductive Health: Sperm Dna Changes As Men Age. Environmental Health Perspectives, sf: A526. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close