Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

12 ay adından dördünü öyle seçeceksiniz ki; hiçbiri bir diğerini takip ediyor olmasın. Bu seçim kaç farklı biçimde yapılabilir?

Aynı soru 7 gün adından üçünü seçmek üzere sorulsaydı cevap 7 olurdu: (Pazartesi, Çarşamba, Cuma), (Pazartesi, Çarşamba, Cumartesi), (Pazartesi, Perşembe, Cumartesi), (Salı, Perşembe, Cumartesi), (Salı, Perşembe, Pazar), (Salı, Cuma, Pazar), (Çarşamba, Cuma, Pazar). 7. sınıfım. Açıklarsanız sevinirim.
962 görüntülenme
12 ay adından dördünü öyle seçeceksiniz ki; hiçbiri bir diğerini takip ediyor olmasın. Bu seçim 
kaç farklı biçimde yapılabilir?
12 ay adından dördünü öyle seçeceksiniz ki; hiçbiri bir diğerini takip ediyor olmasın. Bu seçim kaç farklı biçimde yapılabilir?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
263K UP
Düşünür

merhabalar Cem Güney. üniversite öğrencisi olmama rağmen bu 7. sınıf sorusu beni bi hayli zorladı. soruya geçmeden önce şunu da söylemek isterim ki anlatım tarzım biraz ağırdır, kolay bir şekilde açıklayabilmek gibi bir hünerim yok malesef :(

önce basit olan yani 7 günden başlayalım ki mantığı aklımıza yerleşsin. 7nin 3 lü kombinasyonundan tam olarak 35 farklı şekilde 3 farklı gün seçebiliyorum. bütün günlerden bitişik olanları çıkartırsam geriye sadece ayrık günler kalır(yani ardışık olmayan günler). AMA burda şöyle bir sıkıntı var pazartesi ile pazar gününü de bitişik kabul ediyor, ilk ve son terimi de bitişik kabul etmeliyiz.

7 günden 3ü de bitişik olsun. bunun hesabı 7dir çünkü cumadan sonra cumartesiden sonraki ardışık 3 gün ve pazardan sonra da ardışık 3 gün seçebiliriz. 7 günden 2si bitişik 1i ayrık olsun. bunun hesabı ilk 2 sini seçtik diyelim ki bundan sonaki ve önceki günler de dokunulmaz olur. bunun dışındaki kalan 3 günü her ikili için seçebiliriz demektir bu. 7x3=21 tane de 2 si bitişik 1 ayrık gün seçebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

bütün kombinasyonlar- bitişik günlerin olduğu olasıklar= hepsinin ayrık olduğu kombinasyon. yani sayısal olarak 35-(21+7)=7 farklı kombinasyon.

şimdi 12 aya geldik. gene aynı yöntem bütün kombinasyonlardan bitişik olanları çıkarmalıyız yani 4, 3-1, 2-2, 2-1-1 gibi bitişik aylar olabilir. 12nin 4lü kombinasyonu 495 tane farklı kombinasyon var.

12 ayın 4 tane bitişik ay, 12 tane seçilebilir (her aydan sonraki 4 ay).

12 ayın 3 bitişik 1 ayrık, ilk 3 ayı seçtik sonraki ve önceki aylar dokunulmaz kabul ettik geriye kalan 7 ay. bunu her ay için yapabiliriz, bu şu demek 12x7= 84 farklı kombinasyon.

Tüm Reklamları Kapat

12 ayın 2-1-1 şeklinde ayrılması, ilk 2 ayı seçtik sonraki ve önceki dokunulmaz oldu. geriye kalan 8 ayın içinden bitişik olmayan 2 ay seçilcek ki bunun için direk kombinasyon yapıyoruz. (8'in 2lisi)-(7nin 1lisi)= 28-7=21. 12x21=252

12 ayın, 2-2 şekilde ayrılması, ilk 2sini seçtim sonraki ve önceki dokunulmaz. geriye kalan 8 ayın si bitişik olacak şekilde 7 farklı şekilde seçebiliriz.12x7=84. AMA burda her 2liyi 2 kere seçtik o yüzden 84÷2=42.

(bütün olasılıklar)-(bitşik olan olasılıklar)= ayrık olan olasılıklar

495-(252+84+42+12)=105

133 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close