Birkaç asırdır dünya üzerinde kömür kullanılmakta. Tonlarca miktar tüketildi. Acaba bu kullanım dünya ağırlığını azaltır mı?
Yanma olayı aslen oksidasyondur. Yani oksijen bağlanması şeklinde düşünebilirsin. Bir maddenin yanabilmesi için genel olarak oksijenli ortam gerekir. (Tabii bu şart değil, bu başka bir konu.)
Kömürün yanması tepkimesinde atmosferden oksijen alınacağından açığa çıkan gazlar ve kalan külün toplamı başlangıçtaki kütleye eşit olamaz. Ek olarak atmosferden(veya başka bir şekilde) gelen oksijenin kütlesini de dahil etmiş olursun. Oksijenin yapıdaki kütlesini çıkarırsan yalnızca başlangıçtaki kütleyi elde edersin.
Ek olarak dünyanın ağırlığının azalması için atmosferden uzaya madde kaybı olması gerekir. Gerçi uzaydan atmosfere giren maddeleri de düşünürsek. Dünyanın ağırlığı sabit olabilir mi gerçekten?
Kimyasal tepkimeler sonucu toplam kütle korunur. Dediğin gibi açığa çıkan gaz ve küllerin toplam kütlesi yine 10 kilo olur. Madde yoktan var edilemez, vardan yok edilemez. Kütlenin korunumu kanunu, ilk defa Fransız Kimyacı Antoine Lavoisier tarafından 1789 yılında öne sürüldü. Umarım yardımcı olmuşumdur :D