Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ömer Özaslan
Ömer Özaslan
3,294 UP
Üye
4

''Sonsuz zaman vardır demek, sonsuzu geçip buraya geldik demektir. Oysa sonsuz geçmez, eğer geçiyorsa sonsuz değildir. '' ifadesi doğru mudur?

410 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Hayır, doğru değil. Sonsuz, içinde bir şeylerin olamadığı bir konsept değil. Başın ve/veya sonun gelmediği bir kavram. Yani tam tersine, eğer ki sonsuzun içinde bir şeyler olmasaydı onun "sonsuz" olduğunu iddia edemezdik (mesela o nedenle 0=∞0=∞ ifadesi yanlıştır).

Bakın: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7... Ben bunları saydıkça, bir şeyler oluyor. Sayı 1 büyüyor. Nesne sayısı artıyor. Aralara virgüller geliyor. Ama bu sayılar sonsuza kadar gidecek. İçlerinde bir dolu "şeyler" olacak. Teknik olarak, bu sayıların öncesi de var: -5, -4, -3, -2, -1, 0. O yönde de bir şeyler oldu (veya tam tersine, bu yöne doğru gelmiş olmasının nedeni bir şeylerin olabiliyor olması).

Eğer istersem, bu sayılara rastgele bir sayı, mesela 176 ekleyebirim. Bu durumda dizim 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183 olurdu. Ve öncesinde de 171, 172, 173, 174, 174, 176 olurdu. Orada da bir şeyler oluyor. O şeyler, bir türün evrimi, başka bir türün yok olması, kimyasalların canlılığa dönüşmesi veya "Büyük Patlama" olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Keza farklı bir dizi kullansaydım, hatta içinde hiçbir örüntü olmayan bir dizi seçseydim (mesela 437, 9821, 56, 2903, 641, 14, 8732, 395, 2008, 67), o dizi de sonsuzdan gelip sonsuza giden bir silsilenin parçası olabilirdi. Yine içinde bir şeyler olup biterdi (her ne kadar bu örnekte bir sayıyı diğerine dönüştüren örüntüyü bilemeyecek olsak da).

Bu arada bir şeyin bir tarafı sonsuz, diğer tarafı sonlu da olabilir: Mesela yukarıdaki dizimizi ben istersem öncesiz bir şekilde 1'den başlatıp, sonsuza kadar götürebilirim. Sonsuza asla ulaşamayacak olsam da, akıl almaz miktarda sayıdan geçerek "saydığım sayılar listesini" giderek kabartıp çeşitlendirebilirim. Dolayısıyla mesela Evren de bir başlangıca sahip olabilir ama sona sahip olmayabilir. Belki bir sona sahip olabilir ama başlangıca sahip değildir. Veya başlangıca da sona da sahip değildir. Veya başlangıca da sona da sahiptir. Bunların "sonsuz" kavramının soruda verdiğiniz hatalı argümanla hiçbir ilgisi yok.

Özetle: Sonsuz bir dizi veya olayın içinde bir şeyler olabilir. Sonsuz, içinde bir şeylerin geçtiği/aktığı bir kavramdır. "Sonsuzu geçip geldik" diye bir şey yok. Zaman ve mekan (gerçekte öyle midir kesin olarak bilmemekle birlikte), sonsuz olabilirdi. En azından (bizim de içinde bulunduğumuz) böyle bir Evren tahayyül edebiliyoruz.

9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close