Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Snellen Testi: Görme Keskinliği Ölçümü

2 dakika
85,528
Snellen Testi: Görme Keskinliği Ölçümü
Tüm Reklamları Kapat

Görme keskinliği (GK) görsel olarak küçük farklılıkları ayırt edebilme yeteneğine denir. Oftalmolojik muayene esnasında eşik değerin belirlenmesi (ölçümü) göz hekimlerinin klinik kararlarını vermelerinde etkin bir rol oynar. GK ölçümünde yaygın bir şekilde kullanılan Snellen göz testi tablosu, 1860’larda Hollandalı göz doktoru Hermann Snellen tarafından geliştirilmiş olup pek çok çeşide sahiptir, bunların çoğu büyük harflerden oluşan 11 adet harf dizisinden meydana gelir. 

Bir kişinin görme keskinliği değeri, göz muayenesi esnasında “standart görme keskinliği” denen bir değerle kıyaslanarak ortaya çıkarılır. Snellen testinde standart (normal) GK değeri, metre cinsinden 6/6 (ya da uzunluk ölçü birimi olarak fit kullanan ülkelerde 20/20) olarak kabul edilmiştir. Bunu biraz daha açıklayacak olursak, ayırma çizgisinin (/) sağ tarafında kalan (ikinci) rakam, standart olan görüş uzaklığını, yani neredeyse herkesin rahatlıkla okuyabildiği mesafeyi; sol tarafında kalan (ilk) rakam ise sizin o harfleri rahatça okuyabildiğiniz mesafeyi gösterir. Eğer ki 6/6 değerinde görme keskinliğine sahipseniz, çoğu kişinin 6 metre öteden okuyabildiği bir harfi sizin de 6 metre uzaklıktan rahatlıkla okuyabildiğiniz, yani normal bir görme keskinliğine sahip olduğunuz anlamına gelir. 

Bir Snellen tablosunda en üst sırada sadece tek bir harf vardır ki bu genellikle “E”dir (büyük e harfidir). Diğer sıralarda ise tablonun aşağısına doğru inildikçe boyutları giderek küçülen büyük harf dizileri vardır ve aşağıda kalan harf dizilerini okumadaki başarınız, görüş keskinliğinizin ne kadar iyi olduğunu göstermektedir. Eğer ki bir görme testinde en üst sıradaki E harfini okuyabiliyor fakat onun altında kalan harfleri okuyamıyorsanız, bu görüş keskinliğinizin 6/61 (20/200) olduğunu gösterir. Yani, diğer insanların normalde 61 metre öteden okuyabildiği bir harfi, sizin o harfin 6 metre yakınına gelerek okuyabildiğiniz anlamına gelir ki bu da oldukça zayıf bir görme keskinliğine işaret eder. 

Tüm Reklamları Kapat

Bu arada ilginç bir anekdotu paylaşalım. Çoğu insan 6/3 (20/10) veya bundan daha iyi bir görme keskinliğine sahip olamazken pek çok hayvanın, özellikle de yırtıcı kuşların, 6/1,5 (20/5) keskinliğine ve hatta bundan daha keskin gözlere sahip olduğu düşünülmektedir. Bu da demek oluyor ki, insanların yaklaşık 1,5 metre yakınındayken görebildikleri bir şeyi yırtıcı kuşlar yaklaşık 6 metre öteden görebilmektedirler. 

Günümüzde GK ölçümlerinde kullanılan bir diğer yöntem ise LogMAR tablosudur. 1976’da Ian Bailey ve Jan E. Lovie-Kitchin tarafından geliştirilmiş olan bu tablo, Snellen tablosuna göre daha isabetli GK değerleri ortaya koyduğundan özellikle araştırma koşullarında daha çok tercih edilmektedir. Snellen tablosunda normal GK değeri metre cinsinden 6/6 iken LogMAR tablosunda bu değer 0,00’dır. Buna göre, 6/12 değerindeki bir GK’nin LogMAR ölçeğindeki karşılığı 0,30’dur.

Yukarıda bahsettiğimiz bu tablolar sadece uzağı görme keskinliğini ölçümlemede kullanılmakta; çevresel görüş, derinlik algısı veya renk algısı gibi yetenekleri ise ölçmemektedir. Ayrıca, uzağı görmede sıkıntı yaşayan hastalarına gözlük veya kontakt lens gibi yöntemlerden hangisinin daha uygun olacağı konusunda karar verirlerken göz doktorlarına yardımcı olmaktadır. 

Uzaklara daha güzel, daha umutla bakacağımız günler dileriz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Muhteşem! 3
  • İnanılmaz 3
  • Umut Verici! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/11/2024 06:40:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4901

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Malzeme
Proton
Küresel İklim Değişimi
Nükleik Asit
Sağlık Personeli
Hominid
Antik
Işık Yılı
Elektron
Bilişsel
Sendrom
Bilim
Moleküler Biyoloji Ve Genetik
Dünya Dışı Yaşam
Hücre
Ölçüm
Balıkçılık
Koruma
Para
Kalıtım
Doğal Seçilim
Nöronlar
Buzul
Doğa Gözlemleri
Gen İfadesi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Ş. Özdil, et al. Snellen Testi: Görme Keskinliği Ölçümü. (22 Ocak 2017). Alındığı Tarih: 15 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4901
Özdil, A. Ş., Bakırcı, Ç. M. (2017, January 22). Snellen Testi: Görme Keskinliği Ölçümü. Evrim Ağacı. Retrieved November 15, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4901
A. Ş. Özdil, et al. “Snellen Testi: Görme Keskinliği Ölçümü.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 22 Jan. 2017, https://evrimagaci.org/s/4901.
Özdil, Ayşegül Şenyiğit. Bakırcı, Çağrı Mert. “Snellen Testi: Görme Keskinliği Ölçümü.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 22, 2017. https://evrimagaci.org/s/4901.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close