Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kedi Piresi Tifüsü: Sivrisinekler Tarafından Taşınan Yeni Bir Hastalık!

Kedi Piresi Tifüsü: Sivrisinekler Tarafından Taşınan Yeni Bir Hastalık! YouTube
1 dakika
2,513
Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, sivrisineklerden nefret etmek için bir sebep daha buldu! Haşaratların gizemli ve "iyi anlaşılamamış" yeni bir hastalığın muhtemel taşıyıcıları olduğu ortaya çıktı. İlk olarak uzmanlar tarafından 1990'da tespit edilen ve 2008'de "insanlar için büyük bir tehdit" olarak tanımlanan Rickettsia felis bakterisinin oluşturduğu tehlikeler üzerinde çok az araştırma yapıldı.

Bu hastalık, çoğu bakteri enfeksiyonuna benzer belirtilere neden oluyor. Yapılan yeni araştırmanın bulduğuna göre genelde doktorların bir hastalığı "kökeni bilinmeyen ateş" olarak tanımladığı durumlarda karşımıza çıkıyor. Bu durum, özellikle sıtmanın yaygın olduğu bölgelerde gözleniyordu. Yapılan çalışmada, Rickettsia felis bakterisini vücutlarında bulunduran fareler ile beslenen sivrisineklerin bu hastalığı taşıyabildiğini gösterdi.

"Kedi piresi tifüsü" olarak da bilinen hastalık, 9 yaşındaki bir kızı tuhaf belirtilerle hastanelik edince, "ünlü TV dizisi House'ta gösterilen ayrıntılı bir araştırmaya benzer" olarak tanımlanan belirtiler gösterdiği için 2009'da Avustralya'da manşetlere çıkmıştı. Çalışmanın eş yazarlarından Philippe Parola, Quartz'a konuşarak Rickettsia felis enfeksiyonları hakkında çok az bilgi olduğunu, çünkü sadece tek bir laboratuvar teşhisi ile belirlenebildiğini söyledi.

Tüm Reklamları Kapat

Hastalığın belirtileri iyi açıklanamamış ve diğer hastalıklarla kolaylıkla karıştırılıyor. Yani hastalık, insanlarda neredeyse kesinlikle teşhis edilmiyor. Rickettsia felis'in sadece pireler ve keneler tarafından taşındığı düşünüldüğü zamanlarda bile, Hastalık Denetim ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından "kamu sağlığı için yüksek olasılıkta tehlike içeriyor" şeklinde kategorize edilmekteydi. Rickettsia felis hakkında 2010'da konuşan CDC'den Dr. Chris Paddock şöyle diyor:

Bu özel Rickettsal hastalığı hakkında enteresan olan şey, Antartika hariç dünyanın neredeyse bütün kıtalarında tanımlanmış olması. Rickettsia felis enfeksiyonuna dayandırılabilir hiçbir bilinen ölüm yok. Bununla beraber, çok geniş şekilde yayıldığı için bunun muhtemelen çok önemli bir Rickettsal hastalığı olduğunu düşünüyoruz.

Profesör Parola ve ekibi tarafından yapılan yeni araştırma, Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlandı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Korkutucu! 2
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Independent | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 15:12:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3737

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Withnall, et al. Kedi Piresi Tifüsü: Sivrisinekler Tarafından Taşınan Yeni Bir Hastalık!. (29 Eylül 2015). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3737
Withnall, A., Zaloğlu, O., Bakırcı, Ç. M. (2015, September 29). Kedi Piresi Tifüsü: Sivrisinekler Tarafından Taşınan Yeni Bir Hastalık!. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3737
A. Withnall, et al. “Kedi Piresi Tifüsü: Sivrisinekler Tarafından Taşınan Yeni Bir Hastalık!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ozan Zaloğlu, Evrim Ağacı, 29 Sep. 2015, https://evrimagaci.org/s/3737.
Withnall, Adam. Zaloğlu, Ozan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kedi Piresi Tifüsü: Sivrisinekler Tarafından Taşınan Yeni Bir Hastalık!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ozan Zaloğlu. Evrim Ağacı, September 29, 2015. https://evrimagaci.org/s/3737.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close