Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sinekkuşunun Uçuşunun Nefes Kesen Ağır Çekim Simülasyonları

2 dakika
1,794
Sinekkuşunun Uçuşunun Nefes Kesen Ağır Çekim Simülasyonları
Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar sinekkuşu uçuşunun nefes kesici güzellikteki canlandırmalarını oluşturdular ve sinek kuşlarının kuşlar gibi değil de, daha ziyade böcekler gibi hareket ettiklerini gördüler. Aşağıdan, bu harika canlandırmayı izleyebilirsiniz:

Sinekkuşları çevik olmalarıyla ünlüdür, bir sonraki beslenme noktasina firlamadan önce kanatlarını öyle hızlı hareket ettirirler ki, yüzüyor gibi görünerek havada asılı kalırlar. Aslında, bizim yavaş insan beyinlerimizin kanatlarının nasıl çalıştığını tam olarak asla çözemediği kuşlar, çok hızlıdır. Fakat şimdi, ABD'den bir grup makina mühendisi, bugüne kadarki en detaylı sinekkuşu uçuşu canlandırmalarını oluşturmayı başardı ve aslında diğer kuşlardan çok böcekler gibi hareket ettiklerini ortaya çıkardı. Sonuçlar, fotoğrafta ve yukarıdaki videoda görüldüğü üzere, büyüleyici olduğu kadar nefes kesici de...

Vanderbilt Üniversitesi ve Chapel Hill'deki North Carolina Üniversitesinden oluşan takım, zehirsiz boyadan dokuz adet işaretleyiciyi, yapay bir çiçeğin etrafında gezen kırmızı boğazlı bir dişi sinekkuşunun kanatlarına yerleştirerek kuşların kanat hareketlerini takip etmeyi başardı. Daha sonra saniyede 1000 karede çalışan dört kamera kullanarak kuşun hareketini kaydettiler. Bu veriyi işlemek için süperbilgisayarlar kullanan mühendisler, sinekkuşlarının havada durmasına yardım eden kanatlarının etrafındaki havanın hareket ediş şeklinin dinamik akışkan modelini ve benzerini oluşturdular.

Tüm Reklamları Kapat

Takımın Journal of the Royal Society Interface dergisinde yayınlanan sonuçları, sinekkuşlarının kanatları üzerinde olağanüstü kontrolleri olduğunu gösterdi. Ve daha geniş kuşlarına aksine, uçuşlarındaki kilit nokta kanat çırpışlarındaki üst vuruşun şiddeti... Bu, böceklerin kullandığı taktik ile aynı ve havada durmalarına izin veren anahtar nokta.

Daha geniş kuşlar uçarken, bütün çabalarını aşağı kanat çırpışlarına veriyorlar, ve sonra kanatlarını çeviriyorlar, bu yüzden onları geri hareket ettirdiklerinde neredeyse hiç güç kullanmıyorlar. Bu onları yukarı kaldırıyor ve havada durmalarına yardımcı oluyor. Kyle Hill'in The Nerdist'te açıkladığına göre, sinekkuşu örneği biraz daha karmaşık:

Havada durabilmeyi sağlamak için bir sinekkuşu önce kanadını bileğinin altından eğer (evet, kuşların bilekleri vardır) ve havada binlerce girdap oluşturan bir altvuruşu tamamlar. Bu hava boşluğu kanadın altında alçak bir basınç alanı oluşturur. Etrafını saran hava, basıncı eşitlemek için hızla aktığı zaman, kaldırma kuvveti oluşturur. Fakat sinekkuşunun havada durmasının sırrı kanatlarının üstvuruşundadır. Kanatlarını geriye doğru hareket ettirdiği zaman, sinekkuşu kanatlarını tekrar, fakat ters yönde, sanki başka bir altvuruşmuş gibi eğer. Üstvuruşlar da kuşların havada kalmasına neden olan kaldırma kuvvetini oluşturur. Şaşırtıcı olan ise sinekkuşlarının üstvuruşlarını altvuruşları gibi etkili yapmayı başarmasıdır; bu döngüyü uzun zaman dönemleri boyunca devam ettirebildikleri anlamına gelir.

Araştırma sadece güzel ve büyüleyici değil, aynı zamanda iş uçak tasarımına geldiği zaman mühendislere doğayı yakalamayı deneme imkanı da sağlayabilir: şu anda uçan araçlarımız böcekler ve kuşların harcadığından çok daha fazla enerji harcıyor. Belki küçük sinekkuşunun taktiğini kopyalayarak insanlık daha önce hiç olmadığı kadar ileri uçma imkanı bulabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Tebrikler! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ScienceAlert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 05:49:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3321

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
F. Macdonald, et al. Sinekkuşunun Uçuşunun Nefes Kesen Ağır Çekim Simülasyonları. (23 Mart 2015). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3321
Macdonald, F., Zaloğlu, O., Bakırcı, Ç. M. (2015, March 23). Sinekkuşunun Uçuşunun Nefes Kesen Ağır Çekim Simülasyonları. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/3321
F. Macdonald, et al. “Sinekkuşunun Uçuşunun Nefes Kesen Ağır Çekim Simülasyonları.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ozan Zaloğlu, Evrim Ağacı, 23 Mar. 2015, https://evrimagaci.org/s/3321.
Macdonald, Fiona. Zaloğlu, Ozan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Sinekkuşunun Uçuşunun Nefes Kesen Ağır Çekim Simülasyonları.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ozan Zaloğlu. Evrim Ağacı, March 23, 2015. https://evrimagaci.org/s/3321.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close