Simiyenler (Simiiformes)

-
Taksonomi
Taksonomi Nedir?
Bu içerik, Evrim Ağacı'nın Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır. Yaşam Ağacı projesinin amacı, başta Türkiye'de bulunan türleri, Türkiye'deki doğa gözlemcilerimizin özgün fotoğraf ve video içerikleri ışığında, evrimsel akrabalık ilişkilerine uygun bir şekilde filogenetik bir ağaç üzerinde kategorize etmek, nihayetinde ise Dünya'daki tüm türleri yavaş yavaş Yaşam Ağacı'na eklemektir. Bu içerik, diğer tüm içeriklerimiz gibi, İçerik Kullanım İzinleri'ne tabidir.
- Taksonomi
- Bilimsel Adı Simiiformes
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Simiyenler
- Halk Arasındaki İngilizce Adı Simians
- Üst Alan (Superdomain) Neomura
- Tip (Type) Ökaryotlar (Eukaryota)
- Alem (Kingdom) Hayvanlar (Animalia)
- Alt Alem (Subkingdom) Gerçek Dokulular (Eumetazoa)
- Tip (Type) Parahoxlu Hayvanlar (Parahoxozoa)
- Üst Şube (Superphylum) İkincil Ağızlılar (Deuterostomia)
- Şube (Phylum) Kordalılar (Chordata)
- Alt Şube (Subphylum) Omurgalılar (Vertebrata)
- Sınıf (Class) Memeliler (Mammalia)
- Alt Sınıf (Subclass) Doğuran Memeliler (Theria)
- Aşağı Sınıf (Infraclass) Eteneliler (Eutheria)
- Takım (Order) Primatlar (Primates)
- Alt Takım (Suborder) Kuru Burunlu Primatlar (Haplorhini)
- Aşağı Takım (Infraorder) Simiyenler (Simiiformes)
- Bu yazı, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
Tanım ve Genel Bilgiler
Kuru burunlu primatlar (Haplorrhini) aşağı takımı içerisinde simiyenler veya antropoidler şeklinde isimlendirilirler. Halk arasında sadece "maymun" dendiğinde de bu takson kastedilir. Bu aşağı takım (infraorder) içerisinde Yeni Dünya maymunları (Patyrrhini) ve aşağı burunlu maymunlar (Catarrhini) isimli iki tane küçük takım (parvorder) bulunur. İnsanların bulunduğu Homo cinsi Eski Dünya antropodileri (Catarrhini) içerisindeki İnsansılar (Homonidae) ailesidir.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
Simiyenler, tarsiyerlerin kardeş taksonudur. Birlikte kuru burunlu primatları (Haplorhini) oluştururlar. Ayrılmaları yaklaşık 60 milyon yıl önce K/T Yok Oluşu'undan birkaç milyon yıl sonra Senozoyik'te gerçekleştiği hesaplandı. Ardından 40 milyon yıl önce Afro-Arabistan popülasyonundan kopan grup, Güney Amerika'yı kolonize edip Yeni Dünya maymunlarının türleşmesini sağlamıştır. Afrika'da kalan simiyenler ise 25 milyon yıl önce ayrılarak Eski Dünya maymunlarına (Cercopithecidae) ve insansı maymunlara (Hominidae) dallanmıştır.
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Dünya'nın her yerine yayılarak, teknoloji ve bilim üreten Homo sapiens dışında genelde Güney Amerika, Afrika, Doğu ve Güneydoğu Asya'da yaşarlar. Hindistan ve Endonezya gibi ülkelerde görülebilirler.
Davranış ve Etoloji
Sosyal gruplar halinde yaşarlar. Gezegende bilişsel fonksiyonları en yüksek hayvanlardır.
Diyet ve Metabolizma
Genelde hepçil beslenen türleri olsa da bazı türleri ağırlıklı olarak otçuldur.
Etimoloji
Simiyenler veya antropoidler olarak adlandırılırlar. Kısaca "maymunlar" da denilebilir.
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İlginizi Çekebilecek Sorular
- CRiSPR Teknolojisi Genleri Nasıl Kesebiliyor?
- Kola ve gazlı içecekler neden köpürür?
- Neden bir nesneye vurarken ses çıkar?
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- Rylands AB & Mittermeier RA. (2009). South American Primates: Comparative Perspectives In The Study Of Behavior, Ecology, And Conservation. ISBN: 978-0-387-78704-6. Yayınevi: Springer.
- Wikipedia. Simians. (6 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 6 Ocak 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/05/2022 22:31:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8172
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.