Şimdiye Kadarki En Büyük Tuzlu Su Timsah-Benzeri Hayvan Keşfedildi!
Bu haber 8 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Paleontologlar, en büyük crocodyliformun bulunduğunu açıkladı. Fakat medyanın koyduğu başlıkları birazcık süzerek bilimselleştirmemiz gerekirse, bulunan bu türün "en büyük açık deniz" türü olduğunu belirtmek isteriz. En büyük crocodyliform, tatlı suda yaşayan Sarcosuchus imperator'dur.
Federico Fanti ve takımı Cretaceous Research dergisinde ismi Machimosaurus rex olduğu açıklanan bu türü tanıttı. Tunus'ta basicranial (kafatasının boydan boya) uzunluğu 155 cm'yi geçen bir fosil örneği ile keşfedildi. Yetişkin bir Machimosaurus rex'in 10 metreye yakın uzunluğu ve 3 tona yakın ağırlığı olduğu hesaplandı. İçerisinde bulunduğu kayalardan örnek alınarak türün 120 milyon yıllık olduğu anlaşıldı. Yani Erken Kretase Devri'ne denk geliyor. Yapılan filogenetik analizler sonucu M.rex'in M.buffetauti'ye, M. hugii ve M. mosae'den daha yakın olduğu da belirtildi. Aynı zamanda kendi cinsleri arasında en çok hayatta kalmayı başarandır.
Machimosaurus teleosaurid ailesindendir ve thalattosuchia alttakımındandır. Bunlar denizde yaşamaya uyum sağlamış timsah benzeri canlılardır. M.rex ise sahip olduğumuz fosil belgeleri arasında bu ailenin ve alttakımın en büyüğüdür! Dişleri bodur, yuvarlak ve kısadır. Bu da canlının balıklardan deniz kaplumbağalarına kadar geniş bir besin yelpazesi olduğunu gösterir. Aynı zamanda bir pusu avcısı da olması bekleniyor. Resifte deniz kaplumbağalarının yanında daha büyük türleri de beklediği düşünülüyor. Cetiosauriscus adında bir sauropodun uyluk kemiğinde (femur) fosilinde bulunan diş izlerinin Machimosaurus hugii adında bir başka türe ait olduğu tespit edilmişti. Yani bu cinsler, sadece açık denizlerde değil, resiflerde pusuya da yatıyorlardı.
Kafa anatomisini incelediğimizde diğer türlerden belirgin hatlarla ayrıldığını görüyoruz. Paralel longitudinal (uzunlamasına) çıkıntılara sahip, fossa orbita (göz çukuru) eliptik, interorbital kısım dar, yuvarlak maxilla çukurları, dorsal (sırt) osteoderm'leri eliptik ve köşesiz.
Bilim insanları bir süredir Jura Devri'nin sonunda kitlesel bir yok oluşun olup olmadığını tartışıyorlar. İşte Machimosaurus da eğer varsa, bu kitlesel yok oluşta soylarının tükenmesi gerektiği düşünülen canlılardan. Belki de bu kitlesel yok oluş spontan değil de daha çok kronik bir yapıda lokal biyolojik krizler şeklinde süregelmişti...
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 5
- 4
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- Nova Taxa. Http://Novataxa.blogspot.com/2016/01/Machimosaurus-Rex.html. (11 Ocak 2016). Alındığı Tarih: 12 Kasım 2019. Alındığı Yer: Nova Taxa | Arşiv Bağlantısı
- B. Switek. Monster-Size Marine Crocodile Discovered. (11 Ocak 2016). Alındığı Tarih: 12 Kasım 2019. Alındığı Yer: National Geographic | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Machimosaurus. (12 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 12 Kasım 2019. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 05:23:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4141
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.