Silikondan Yapılan Yapay Kalp Normal Bir Kalp Gibi Çalışmayı Başardı!

-
Özgün
Özgün Nedir?
Bu yazı, Evrim Ağacı'na ait, özgün bir içeriktir. Konu akışı, anlatım ve detaylar, Evrim Ağacı yazarı/yazarları tarafından hazırlanmış ve/veya derlenmiştir. Bu içerik için kullanılan kaynaklar, yazının sonunda gösterilmiştir. Bu içerik, diğer tüm içeriklerimiz gibi, İçerik Kullanım İzinleri'ne tabidir.
Dünya’da kalp yetmezliği bulunan 26 milyon insan olduğunu hesap edersek, ne yazık ki yeteri kadar donör bulmak pek de mümkün olmayacaktır. Bundan dolayı yeni kalbe ihtiyaç duyan insanlara özel yapay kalp üretilmesi, organ naklinde yaşanan sıkıntılara ve bitmek bilmeyen bekleme sürelerine uzun vadede kalıcı bir çözüm sağlayabilir.
ETH Zürih Üniversitesi’nde görevli olan ve yapay kalp üretiminden sorumlu olan ekip, kalbin yarım saat boyunca normal bir kalp gibi çalıştığını, fakat yarım saatten sonra materyalin bozulduğu ifade etti. Araştırmada görevli olan bilim insanları bu süreyi uzatmak için çalışmalarına hararetli bir şekilde devam ediyor.
Ekipte bulunan Nicholas Cohrs; “ Hedefimiz, kalbe ihtiyaç duyan hastanın kalbine yakın boyutlarda olan ve normal bir kalbin fonksiyonlarını yerine getiren yapay bir kalp geliştirmek” İfadelerinde bulundu.
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fcontent_media%2F50dc4b22186810214c2b2cb4872aff22.png)
Yapay kalp yaklaşık olarak 390 gram ağırlığında ve 679 cm³ hacme sahip. Bu ölçüler yapay kalbin normal insan kalbinden daha ağır yapsa da, yaklaşık olarak aynı boyutlara sahip olan yapay kalbin bir sürü sorun çıkartan mekanik kalp pompalarına bir alternatif olarak kullanılmaya başlanması bekleniyor.
Günümüzde mekanik kalp pompaları, kalp yetmezliği olan hastalarda; donör beklerken ve tedavi sonrası iyileşme sürecinde kullanılıyor.
Her silikon kalp ortalama 3,000 kalp atışı kadar dayandığı için kullanılan materyalin performansının arttırılması çok önemli-fakat düşününce böyle bir kalbin yapılması bile çok etkileyici.
“ Bu basitçe bir fizibilite testiydi” diyor Cohrs. “ Bizim amacımız kullanıma hazır bir kalp sunmak değil, yapay kalpleri geliştirmek için yeni yöntemler bulmaktı” diyerek bitiriyor ifadesini.
Hala insan kalbini yenilemekten ya da onarmaktan çok uzak olsak da, yine de bu tarz araştırmalarla her geçen gün hedefimize daha da yaklaştığımızı görmek heyecan verici.
Bilim insanları araştırmaya ek olarak kalbin videosunu da yayınladılar, aşağıda izleyebilirsiniz:
https://youtu.be/YUYNXeHfTdQ
Araştırma Artificial Organsadlı dergide paylaşıldı.
Çevirmen:Deniz Gamze Sanal
Referanslar
1. ScienceAlert, "This 3d Printed Soft Artificial Heart Beats Just Like a Real One"
<http://www.sciencealert.com/this-3d-printed-soft-artificial-heart-beats-just-like-a-real-one>
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/06/2023 11:53:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12755
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.