Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sifonu Çekmeden Klozet Kapağını Kapatın!

2 dakika
51,815
Sifonu Çekmeden Klozet Kapağını Kapatın! Reichelt Plumbing
Tüm Reklamları Kapat

Yapılan araştırmalar, klozet kapağını açık bırakarak sifonu çektiğinizde sifonunuz, idrar veya dışkınızdaki bol miktardaki bakterinin, sifonunuzun gücüne bağlı olarak tuvaletten 25 santimetre ile 5 metre arasında değişen bir mesafeye fırlamasına neden olduğunu gösteriyor. Bu da, tuvaletinizin etrafında bulunması muhtemel olan hijyen unsurlarınızın (diş fırçası, ağız temizleme ipi, tarak, pamuk, vs.) özellikle ishale neden olduğu bilinen, ancak Hepatit gibi daha ciddi hastalıklara da neden olabilecek bakterilere ve virüslere bulanmasına neden olabilir.

Bilim insanları halen mikropların sifonun çekilmesi sırasında fırladığı bu mesafe konusunda tam bir anlaşmaya varamamıştır. Dr. Mehmet Öz bu fırlama mesafesinin 5 metreye kadar çıkabileceğini söylerken, Journal of Hospital Infection dergisinde Ocak 2012'de yayımlanan bir makale, ishale neden olan Clostridium difficile isimli bakterinin fırladığı mesafeyi sadece 25 santimetre olarak vermektedir. Öte yandan Mythbusters ekibi bu konuyu test etmiş ve alakasız yerlere koydukları hijyen unsurlarında (örneğin diş fırçalarında) bile dışkıda bulunan bakterilerin biriktiğini fark ederek şaşırmışlardır (kullandıkları 24 diş fırçasının 2'sini lavabodan uzakta, çalışma ofislerinde saklamışlar ve aynı bakterilere bu fırçalar üzerinde bile rastlamışlardır). Mythbusters'ın vardığı sonuç "Kaka her yerde!" şeklinde olsa da, bilim insanları bu sonuçla pek ikna olmamaktadır.

Diş fırçalarının hijyeniyle ilgili olarak uzmanlar yine görüş ayrılıklarına sahiptirler. Sifon sebebiyle havaya dağılan mikroplardan korumak adına bazı uzmanlar diş fırçalarının dolap içlerine konulması gerektiğini savunsalar da, bu defa da genellikle sıcak ve nemli kalan dolap içlerinde bolca bakterinin üreyebildiğinin keşfi sorun yaratmış ve dolap içinde saklanan diş fırçalarında da yüksek miktarda bakteri tespit edilmiştir. Dolayısıyla diş fırçalarını etkili bir biçimde korumak henüz mümkün değildir. İşte tam olarak bu sebeple, bir koruma yöntemi bulmaktansa 3-4 ayda bir düzenli olarak diş fırçalarının değiştirilmesi önerilmektedir. Bir diğer opsiyon da tek kullanımlık diş fırçalarına başvurmaktır; ancak bu da her zaman pratik bir çözüm olamamaktadır. Bunlar haricinde bir de diş fırçalarını temizlemek amacıyla kullanılan bazı kimyasallar eczane ve marketlerde bulunabilmektedir. Unutmayınız ki bunlar diş fırçanızı sterilize edemezler ve sadece bakterilerin sayısını %99 dolaylarında azaltabilirler. Ancak bu etki sürekli değildir ve bakteriler yeniden üreyecektirler. Dolayısıyla diş fırçanızı sıklıkla yenilemeyi unutmamalısınız. Ayrıca diş fırçanızı, dişlerinizi fırçaladıktan sonra suyla tüm artıklardan temizlemek, sonrasında kurulamak ve ağızlık kısmı yukarıya gelecek şekilde, tamamen şahsi kullanımınızda olacak biçimde (başkalarıyla paylaşmadan) saklamak hastalık riskini azaltacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca sadece bu da değil! Her ne kadar özellikle kadınların çok büyük bir kısmı umumi tuvaletlerin oturaklarına oturmaktan korksalar da, esasında korkulması gereken sadece bu değildir. Tuvaletlerin hemen yanında bulunan tuvalet kağıtlarında oturaklara göre 150 kat, ellerinizi silmek için başvurduğunuz havlu kağıtlarda ise oturaklara göre 50 kat fazla bakteri bulunmaktadır! Bu bakteriler de sizi gerçekten hasta edebilecek olan bakterilerle aynıdır.

Kolorado Üniversitesi araştırmayı bir boyut öteye götürmüş ve aynı bakterilerin tuvalet kapısı kollarında ve sabun haznelerinde de bulunduğunu ispatlamıştır.

Sonuç olarak, malesef bu bakterilerden kaçmak mümkün değildir. Mythbusters'ın vardığı sonuç gibi, onlar her yerde! Bu yüzden bu bakterilerle doğrudan savaşmak yerine, dolaylı yöntemler tercih edilmelidir: Tuvaletten çıkarken sifonu kapağı kapatarak çekin, bol bol vitamin alarak, spor yaparak, düzgün beslenerek savunma sisteminizi güçlü tutun! Onlardan kaçamazsınız; ancak bu şekilde kurtulmanız mümkün olabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
36
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Korkutucu! 26
  • Tebrikler! 16
  • İğrenç! 9
  • Bilim Budur! 7
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Muhteşem! 5
  • İnanılmaz 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 3
  • Güldürdü 2
  • Grrr... *@$# 1
  • Üzücü! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • A. L. Chan. Flushing Lidless Toilet Sends Spray Of Diarrhea-Causing Bacteria Into The Air: Study. (6 Ocak 2012). Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2019. Alındığı Yer: HuffPost | Arşiv Bağlantısı
  • ADA. Toothbrushes. (26 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2019. Alındığı Yer: ADA | Arşiv Bağlantısı
  • E. L. Best. (2012). Potential For Aerosolization Of Clostridium Difficile After Flushing Toilets: The Role Of Toilet Lids In Reducing Environmental Contamination Risk. Journal of Hospital Infection, sf: 1-5. | Arşiv Bağlantısı
  • OTOD. Close The Lid Before You Flush?. (17 Şubat 2011). Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Obvious Tip of the Day | Arşiv Bağlantısı
  • R. Trubo. What Can You Catch In Restrooms?. (12 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Medicine Net | Arşiv Bağlantısı
  • ABC News. Myth: Toilet Seats Are The Dirtiest Thing In The Bathroom. (14 Ekim 2005). Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2019. Alındığı Yer: ABC News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 10:21:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1268

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Sifonu Çekmeden Klozet Kapağını Kapatın!. (21 Haziran 2013). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1268
Bakırcı, Ç. M. (2013, June 21). Sifonu Çekmeden Klozet Kapağını Kapatın!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/1268
Ç. M. Bakırcı. “Sifonu Çekmeden Klozet Kapağını Kapatın!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 21 Jun. 2013, https://evrimagaci.org/s/1268.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Sifonu Çekmeden Klozet Kapağını Kapatın!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 21, 2013. https://evrimagaci.org/s/1268.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close