Sibirya Fosil Bulgusu "Tüylü Dinozorlar Dönemi" İddiasını Güçlendiriyor!
Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Bilim insanları dev bir tavuk görünümündeki canlının kalıntılarının bir zamanlar hem etoburlar hem de otoburların tüylü olduğu yönünde yeni deliller sunduğunu bildiriyorlar. Devasa, ibiksiz tavuk görünümündeki bir canlının fosil kalıntılarının keşfi bilim insanlarını çarpıcı yeni bir sav ortaya koymaya yöneltti: bir zamanlar tüm dinozorlar tüylüydüler.
Erken dönem etobur dinozorların tüylü oldukları araştırmacılar tarafından bilinmekteydi, ancak Sibirya'da bir nehir kıyısında bulunan bir metre uzunluğundaki otçul dinozor, uzmanları 200 milyon yıldan daha önceki Triyasik dönemin tüm dinozorlarının tüylü olduğu sonucuna yöneltti.
Dinozorlar evrimleşme süreçlerinde zırhlı bir deri tabakası oluşturdukça muhtemelen uçmaktan çok yalıtım ve haberleşme amaçlı kullandıkları tüylerini de kaybettiler. Çalışmada yer alan bilim insanlarından Bristol Üniversitesi Profesörü Michael Benton bunun çok önemli bir keşif olduğunu düşünüyor ve şöyle söylüyor:
Sibiryalı bu küçük ahbap şüphesiz ki tüylüydü. Şimdilik kaydıyla öne sürdüğümüz sonuç tüylerin bütün dinozorlarda mevcut olduğu yönünde.
Benton'a göre tüyler dinozorları sıcak tutuyor ve bu da soğuk kanlı sürüngenlerin aksine daha soğuk havalarda ve geceleri de aktif olabilmelerini sağlıyordu. Dinozorlar büyüdükçe tüyler vücutlarını fazlasıyla sıcak tutacağı ve koruyucu zırhlarından ödün vermelerine yol açacağı için gereksizleştiler. Kuşların dinozorlardan türediği çoktandır kabul görmüş ve 1990'ların ortalarında Çin'de tüylü dinozorlar bulunmuştu. Ancak bu tüylü dinozorlar etçil teropodlardılar.
Otçul dinozorların da tüylerle kaplı olduğuna dair yeni kanıtlar Sibirya'daki Olov nehri kıyılarında Kulinda adı verilen bir kazı bölgesinde bulundu. Fosil kalıntıları dinozorun kuyruk ve baldırlarında pulcuklar, baş ve sırtında ise kıllar olduğunu gösteriyordu. Ancak en heyecan verici buluş, kaya içinde bol karbonlu bir zar halinde korunmuş tüylerdi. Tüylerin iyi korunmuş olması büyük olasılıkla hayvanın gövdesinin leş yiyicilerin eline düşmeyip bir nehre düşmüş ve burada da çamurla kaplanmış olmasından kaynaklanıyordu.
Bu yeni dinozora Kulindadromeus zabaikalicus adı verildi. Dinozor güçlü arka ayakları, kısa kolları ve beş güçlü parmağı ile bir otçuldu. Kulinda'da bu türe ait altı kafatası ve birkaç yüz civarında kısmi iskelet bulundu. Bulgular Science dergisinde yayınlanan bir makale ile duyuruldu. Makalenin birinci yazarı, Brüksel'deki Belçika Kraliyet Doğa Tarihi Enstitüsü'nden Pascal Godefroit bulunan yeni dinozorun uzuvlarının tüylerle kaplı olmasından hayrete düştüğünü belirtiyor ve şunları ekliyor:
Bu yeni bulgumuz şu iddiayı perçinliyor: tüm dinozorlar tüylü ya da en azından tüy çıkarma kapasitesine sahiptiler.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: The Guardian | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/11/2024 11:30:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2564
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in The Guardian. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.