Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Serçeler Kaç Yıl Yaşar?

Serçeler Kaç Yıl Yaşar? Zeynel Cebeci
Serçe (Adana, Türkiye)
2 dakika
20,371
Tüm Reklamları Kapat

Aslında genelde "serçe" deyip geçiyor olsak da, sokaklarda göreceğiniz serçeler, bulunduğunuz ülkeye göre bambaşka türler olabilirler. Örneğin Orta Asya'da Passer ammodendri, yani Saxaul serçesini görebilirken, İtalya'nın kuzeyinde ve ortasında İtalyan serçelerini (Passer italiae) görebilirsiniz. Türkiye sokaklarında sıklıkla karşınıza çıkan serçeler Passer domesticus olarak bilinen ev serçeleriyken, Myanmar veya Vietnam'a gidecek olursanız düz sırtlı serçelerle (Passer flaveolus) karşılaşabilirsiniz. Afrika, Avrupa ve Asya'da bulunan, yani "Eski Dünya"ya ait olan 28 kadar serçe türünün tamamı, Passer cinsine aittir ve genellikle gerçek serçeler olarak bilinirler.

Çok çeşitli türlere ayrılmış olan serçelerin ömür beklentileri ve davranışları da birbirinden oldukça farklılaşmıştır. Bir serçe için yaşam oldukça zorludur ve bir serçenin yıllık hayatta kalma oranı %45-65 civarıdır; yani her yıl, bir önceki yıl yaşayan serçelerin %35-55 kadarı hayatını kaybeder.[1] Yumurtadan çıkan serçelerin sadece %20-25 kadarı ilk üreme mevsimine kadar hayatta kalabilmektedir. Sokakta gördüğünüz herhangi bir ev serçesinin (Passer domesticus) ortalama ömrü 3 yıl kadardır (genelde 2-5 yıl kadar yaşarlar).[3]

Tüm Reklamları Kapat

Buna rağmen, sıra dışı durumlarla karşılaşmak mümkündür: Örneğin bugüne kadar yaban hayatta kalmayı başaran en yaşlı ev serçesi yaklaşık 20 yaşındaydı; doğumundan hemen sonra Danimarka'da işaretlenen bu serçe, 19 yıl 9 aylıkken hayatını kaybetmiştir.[2] İnsan koruması ve bakımı altındaki ev serçeleri ise 23 yıla kadar hayatta kalabilmektedir.[4]

Bahsettiğimiz gibi, serçelerin ömrü türüne göre bir miktar farklılık gösterebilmektedir. Kimi serçe türü ortalama 5 yıla kadar yaşayabilirken, bazıları çok daha kısa süre hayatta kalabilmektedir. Bu kısa süre zarfında üremeye çalışan serçeler, bir seferde ortalama 5 adet yavru yumurtlarlar ve böylece serçe popülasyonlarının dengesi korunmaya çalışılır.

Tüm Reklamları Kapat

Çoğunlukla yerde besin arayan serçeler, uçmadıkları zamanlarda, hepimizin alışageldiği meşhur sıçrama hareketiyle yer değiştirirler. Serçeler havada süzülmezler, aktif olarak uçarlar. Doğal avcıları arasında şahinler, baykuşlar, rakunlar ve yılanlar vardır; ancak şehir yaşantısı içerisinde kedi ve köpekler tarafından da avlanabilmektedirler.

Ömrünüz boyunca belki de yüz binlerce bireyiyle karşılaşabileceğiniz bu ufak kuşlar, biyolojik açıdan son derece önemlidirler. Hem bulunukları ekosistemin önemli bir parçasıdırlar, hem de yürütülen biyoloji araştırmalarında çok kullanışlı bir model görevi görürler. Örneğin birçok evrimsel biyoloji araştırması serçeler ile yapılmaktadır. Buna rağmen şehirlerde insanlar tarafından pek hoş karşılanmazlar; çünkü çoğunlukla yerel kuşlarla rekabete girerler, tarım zararlısı olarak görülürler ve binaların etrafında büyük sürüler halinde toplanarak etrafı pisletebilirler.[5] Ancak en nihayetinde onların da doğanın ve şehirlerimizin bir parçası olduğu unutulmamalıdır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
37
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 24
  • Tebrikler! 15
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • İnanılmaz 4
  • Umut Verici! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ J. D. Summers-Smith. (1988). The Sparrows: A Study Of The Genus Passer. ISBN: 9780856610486. Yayınevi: T. & A. D. Poyser.
  • ^ Euring. Longevity List. (19 Eylül 2017). Alındığı Tarih: 27 Eylül 2020. Alındığı Yer: Euring | Arşiv Bağlantısı
  • ^ World Life Expectancy. House Sparrow Life Expectancy. Alındığı Tarih: 27 Eylül 2020. Alındığı Yer: World Life Expectancy | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. McKenna. Jerry Mc Kenna's Answer To What Is The Life Span Of A Sparrow, Typically? - Quora. (19 Eylül 2017). Alındığı Tarih: 27 Eylül 2020. Alındığı Yer: Quora | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Animal Diversity Web. Passer Domesticus (House Sparrow). Alındığı Tarih: 27 Eylül 2020. Alındığı Yer: Animal Diversity Web | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 16:58:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9390

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Serçeler Kaç Yıl Yaşar?. (28 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9390
Bakırcı, Ç. M. (2020, September 28). Serçeler Kaç Yıl Yaşar?. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9390
Ç. M. Bakırcı. “Serçeler Kaç Yıl Yaşar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 28 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/9390.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Serçeler Kaç Yıl Yaşar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 28, 2020. https://evrimagaci.org/s/9390.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close